Keskustelut Metsänomistus Metsämaan kiinteistövero?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 40)
  • Metsämaan kiinteistövero?

    Pienen suopalstan (osa)omistaja kertoi saavansa jatkuvasti kiinteistoverolapun. Muuta kiinteistöä ei omistuksessa ole. Keskustelurinki ei ottanut uskoakseen moista. Joku oli tietävinään, että selitys on pinta-alan pienuus (alle 2 ha). Mahtaako asialle olla parempaa selitystä?

  • Korpituvan Taneli

    Visakallo: ”Moni on tarjonnut tonttejaan verotusarvosta valtiolle, mutta huonolla menestyksellä.”

    Mm minä olen tarjonnut ja sanoin että sitä tonttia saa siitä ostaa samalla neliöhinnalla vähän enemmänkin.

    Minulla on hyvä puoli, että tontiksi on merkitty vain 1900m². Tämä johtuu ihan vain vanhempien vuosikymmenten verottajan ahneudesta. Aikanaan kun peltoa verotettiin pinta-alan mukaan, niin verottamaton tonttimaa piti määritellä mahdollisimman pieneksi. Liekkö edes silloiset rakennukset kunnolla mahtuneet tuolle alalle, kauempana oleva riihi ei ainakaan. Nyt sitten verottaja ”kärsii” siitä aiemmasta ahneudestaan, kun pinta-alan mukaan verotettavat alueet ovat vaihtuneet.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    kitsas

    Puukille,

    hieman oli epäselvästi kaksi eri ja tavallaan samaa asiaa lauseessa.

    Siis vuokra on 17snt /a  ja sitä en ole pääomatuloksi ilmoittanut, kun ei sitä ole kerran suoritettukaan… Sitten on tosiaan kiinteistöveropäätöksessä se 30snt vero, jonka määräytymisperustetta en muistin varaisesti pysty tässä naputtelemaan. Kuitenkaan maa-alan arvo ei voi päätä huimata, kun pohjakin on lähes nevaista. Metsästysmökki on sähkötön, vedetön ja keskellä ei mitään ja pinta-ala tosiaan sen 2000m^2.

    Per Ä Reikäs

    Korpituvan Taneli nyt ehkä istunut jöränä täällä liian kauvan neuvomas.

     

    Mutta siis aina oli rakennuksia taikka ei alle kahden hehtaarin erillis lohkolta menee kiinteistövero itelläki yks erillinen eri  kunnas oleva 1.59 hehtaarii 150euroa kiinteistöveroa kovasti kyllä lannoittamastani metsästä ilman rakennuksia taidan kyllä kohta muuttaa alaskaan.

    Vähäisellä alle kahden hehtaarin metsämaapinta-alalla on käytännössä mahdotonta osoittaa harjoitettavan kestävää metsätaloutta

    https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/kannanotot/47686/kokonaan_kiinteistoverotuksen_piiriin_k/

     

    Aikoinaan ostaes 12,000 markkaa

    Hintahan nyt siis nousee joka vuosi

    Viime ammattilais arvio 10,000 euroa

    Ukkopekka

    Päivitystä tähän aiheeseen: reilun hehtaarin palstan kiinteistövero oli pudotettu pois vaatimukseni mukaisesti. Omistan siis erillisen isomman metsätilan samassa kunnassa. Tiloja ei ole yhdistetty samaksi tilaksi.  Ja ei siis ole rakennuksia. Tähän asti siis meni niinkuin palstalla on arveltu. Omassa tapauksessa merkittävä lisäperustelu on rakennuskielto, josta on hankittu kunnasta asianmukainen selvitys. Oletan, että olisi ilmankin onnistunut, mutta mistä näitä tietää..

    Menninkäinen
    • Alle kahden hehtaarin suuruinenkin kiinteistö voi olla yhdessä muiden samaan taloudelliseen yksikköön kuuluvien kiinteistöjen kanssa muodostamassa maatilaa.

    Tähän perustuen voi olla alle 2ha kiinteistö erillisenä. Sitä en tiedä miten tuo sama taloudellinen yksikkö määritellään.

    Reima Ranta

    Kommentti voi olla vain se, että tarkistakaa kiinteistöveron tiedot. Ne voivat olla melkein mitä tahansa.

    Se on ymmärrettävää rakennusten osalla, että kymmeniä vuosia vanhojen rakennuslupien tiedot ovat virheellisiä, mutta se on jo huolestuttavaa, kun oleellisia virheitä on aivan uusienkin rakennusten tiedoissa, joihin juuri on haettu rakennuslupa.

    MaalaisSeppo

    Kyllä kannattaa tarkistaa. Muutama vuosi sitten verottajan mukaan tyhjälle mökkitontillemme oli tullut uudet rakennukset. Soitin verottajalle ja ilmoitin maksamamme ilo mielin verot, jos pykäävät ko rakennukset tyhjälle tontille. Tarvittaessa  lupasin kyyditä verottaja paikanpäällä. Korjasivat verot.

    Aimo Jortikka

    Monissa kunnissa on ollut projekteja päällä, jossa kaikki rakennukset on käyty mittaamassa. Kuulemma näiden mittaajien palkka on tullut tienattua moninverroin kun rakennnuksista on löytynyt lisää neliöitä ja uusvanhoja rakennuksiakin  on löytynyt tonteilta, joita ei ole ollut ollenkaan kirjoissa.

    Köppäkynsi

    Ukkopekka, miten hankit kunnasta asianmukaisen selvityksen rakennuskiellosta? Minua kaupunki opasti hakemaan rakennuslupaa, niin selviäisi, saako rakentaa. Kuulemma ei voi muuten antaa lausuntoa, saako rakentaa vai ei.

    Minunkin mökkikiinteistölleni oli verottaja keksinyt viime vuonna uuden rakennuksen, joka oli rakennettu yli 60 vuotta sitten. Poistatin sen verottajan sivuilla tänä vuonna ja tein oikaisuvaatimuksen viime vuodelta. Kannattaa siis joka vuosi huolella tarkastaa kiinteistöveropäätös.

    Ainakin jokaisen alle 2 hehtaarin kiinteistön omistajan olisi syytä katsoa, että maapohjan verotusarvo on laskettu oikein. Tässä linkki ohjeeseen: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48219/kiinteistöjen-arvostaminen-kiinteistöverotuksessa2/
    ”Haja-asutusalueilla rakennuspaikan tavanomaista suurempi koko otetaan arvostuksessa huomioon soveltamalla siihen alennuskaavaa. Rakennuspaikan pinta-alan kasvaessa yksikköhintaa (aluehintaa) alennetaan siten, että rakennuspaikka arvostetaan 3.000 m2:iin saakka täyden arvon mukaan, tämän ylittävältä osalta 5.000 m2:iin saakka puoleen arvoon perushinnasta ja 5.000 m2:ä ylittävältä osalta 10.000 m2:iin saakka neljännekseen perushinnasta. Yli 10.000 m2:ä ylittävältä osalta yksikköhintana käytetään 10 % perushinnasta.”

    Kesämökkitontillani jouduin oikaisemaan 5 vuodelta verotuspäätöstä, koska rakennusoikeudeton lisämaa kiinteistön rajalta oli jäänyt pois laskelmasta. Samoin joudun tekemään oikaisuvaatimuksen kahdelta alle 2 hehtaarin tilalta, koska niilläkään ei ole alennuskaavaa käytetty, vaan koko tila on arvostettu täydestä arvosta. Vaikka palautettava vero on yhdeltä vuodelta pieni, niin 5 vuodelta kertyy jo vaivan arvoinen summa.

    Ukkopekka

    Tuo rakennuskieltoasia selvisi samalla, kun selvittelin kuolinpesän asioita. Piti saada joku arvo tälle tontille ja kun ei sitten rakennuslupaa herunut, niin tuli metsämaata.

    Äkkiä en jaksa muistaa, laitoinko kunnasta saamani selvityksen vaatimuksen liitteeksi. Tein nimittäin ilmoituksen sähköisesti ja kun siihen ei ollut käypäistä lomaketta, kirjoittelin mihin vain sain sopimaan. Saattaa siis olla, että tämä selvitys oli varattu valitus/lisäselvityspyyntökierrokselle. Pitää tarkastaa kun pääsee papereiden äärelle.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 40)