Keskustelut Metsänhoito Metsälle terveyslannoitusta.

  • Tämä aihe sisältää 3 vastausta, 3 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 12 vuotta sitten Pete toimesta.
Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
  • Metsälle terveyslannoitusta.

    Uudessa metsäsuunnitelmassa meille esitetään terveyslannoitusta noin 12 ha:n alueelle ja samassa suunnitelmassa kustannusarviona on käytetty arviona 290 euroa /ha.
    Mahtaakohan arvio olla kohdallaan?
    Lannoitetta vaativa puusto on pääasiassa noin 15 vuotta sitten istutettua kuusikkoa.
    Lannoite pitäisi levittää ilmasta käsin eli helikopterilla, koska taimikko on niin tiheää.
    Asian tekee mutkikkaaksi myös se, että noin puolet lannoitettavasta alueesta on muistaakseni terveyslannoitettu heti taimikon perustamisen jälkeen, johon silloin saatiin Kemera-tukea.
    Tietääkseni aikaisemmin saamamme kemera–tuki estää hakemasta samalle alueelle uutta terveyslannoituksen tukea.
    Olenkohan oikeassa?
    Se on selvä asia, että terveyslannoitus on tarpeellista, mutta kun ne eurot ovat vähissä minunkin kukkarossa.

  • Leevi Sytky Leevi Sytky

    Lannoitus helikopterilla voisi olla kannattavaa/perusteltua siinä vaiheessa kun kuusentaimikko on varttunut ensiharvennusvaiheeseen. Äh… siis terveyslannoitus vuosi-pari e-harvennuksen jälkeen NP-lannoitteella, jota on terästetty terpeellisilla hivenaineilla (boori?).

    Mikäli taimikossa on havaittavissa kasvuhäiriöitä nyt, boorin (?) lisäys pikaisesti ruiskulla, tai käsin kyvöllä rakeisella boorilannoitteella. ( Äh…siis pikaisesti lumien sulamisen jälkeen.)

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Yritän vähän selvemmin esittää asian: Jos itsellä olisi vastaava tilanne, levittäisin booria ruiskuttamalla jo ensi keväänä.

    Pete

    Helikopterilannoitus tulee tuolla kustannusarviolla tehdyksi 12ha kokoiselle alalle, mutta kopteri vaatii paikalle tullakseen muitakin hankkeita saman pitäjän alueelle. Pelkästään 12ha takia ei kopteri paikalle tule. Ja aina parempi jos saa samalle varastolle muitakin hankkeita vaikka naapureiden metsiin.

    Metsäsuunnitelmassa voi olla merkintä terveyslannoituksesta koko alueelle, mutta jos boorilannoitus on jo aikaisemmin tehty, niin boorin puutetta ei lannoitetulla osalla pitäisi olla. Puuston ulkoasu voi olla lannoitetullakin alalla olla edleleen ”ränsistynyt” jos lannoituksesta on vain muutama vuosi aikaa. Ammattitaitoinen metsäsuunnittelija on sinällään oikein varmasti yhdistänyt alueen yhteen ”lannoitussuositukseen” jos metsäpohja on suunnilleen samanlaista. Usein pituuskasvu pysähtyy ja ”pensastuminen” alkaa todenteolla siinä vaiheessa kun taimikko sulkeutuu, eli siinä T2-2kl välimäästossa. Hyvää ennakointia siis metsäsuunnittelijalta sinällään.

    Jos ja kun lannoitustarve on lopulta vin 6ha alalla, niin muiden lannoitushankkeiden saaminen oheen on entistä tärkeämpää. Kannattaa siis tehdä typpilannoituksetkin samalta kopterin varastopaikalta jos sellaisia vain on. Jos kopteria ei sinne saa, niin taitaa mennä sitten käsinlevitykseksi. Lannoitustarvetta siellä varmasti on, ei sitä muuten metsäsuunnitelmaan olisi merkitty. mielestäni ei kannata odotella ensiharvennusta lannoituksen suhteen. Hydöstunutta pituuskasvua ja poikaoksia ilmenee kiihtyvään tahtiin jo nyt.

Esillä 3 vastausta, 1 - 3 (kaikkiaan 3)