Keskustelut Puukauppa Metsäliitto Ja Mhy

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 45)
  • Metsäliitto Ja Mhy

    Merkitty: 

    Tuli luettua päivän maaseudun tulevaisuus jossa Metsäliiton nokkahahmo, kertoi ajatuksia Mhy:n valtakirjakaupoista ja toki myös muustakin… Tuli mieleen että välirikko näiden ennen niin hyvien ystävien välillä on erikoinen, myös UPM sai osansa se on enemmän ymmärrettävää, loppuihan ystävyys kun UPM kavalsi kartellin ja Metsäbotnia hajosi. Ennen niin moni yhdistys suosi valtakirjakaupoissa Metsäliittoa, myös ne kaksi joissa olen jäsenenä… Nyt tilanne toinen.. Haluaako Metsäliitto lopettaa Mhy:n puukaupat? Mielenkiintoista.

  • wanhajätkä

    Nythän on runsaudenpula. On teollisuudella hyvä värkätä. Veikkaan että tulevaisuudessa millään yhtiöllä ole varaa aliarvioda  metsänhoitoyhdistyksiä ja kiristää välejä. Sehän on pitkälti meistä itsestä kiinni. Hallitsemme kuitenkin yhdistyksiä.

    En ole havainnut kyllä mitään ristiriitaa toimiessani kaikkien kanssa yhtäaikaa. Ei ole vaikuttanut mihinkään suuntaan. Tämä on markkinataloutta.

    Nimetön

    Toraenso, sahat, ruohti, lämpölaitokset, meilläkin pääasiassa pitkään yhistyksen puut ostanut.

    Potifar

    Kyllä tämä Metsäliiton omistajien siis jäsenten kusetus (kartelli) on huippuluokan puhallus. Mutta mitä tekee jäsen – hyväksyy mukisematta.

    ”Metsäliitto ajaa omistajiensa etua” luki siinä sopimuspaperissa, jonka vuonna 2006 allekirjoitin!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Täällä kävi kuten Jortikallakin. Muutama satanen oli maksua maksamatta. Irtisanomiskirje tuli ja sillä siisti. Ei kysytty syytä. Kerrasta poikki. Itselläni oli tilanne (aivoinfarkti), jossa en ollut tässä maailmassa.

    Lisäksi ”erehdyin” antamaan palautetta ”omistamani” yhtiön toiminnasta.

    Lopputulos: ostot loppuivat siihen!!!! Olin silloin vielä jäsen!! Yhtään tarjousta en saanut, koska olin ”loukannut liiton pyhää” eli ostomiestä.

    Nyt on aika hyvä. Ei MHY:tä eikä kartellikusettajaa.

    No, toisaalta tuo kartelli jatkuu kyllä edelleenkiin tai vahva hintasopimus on markkinoilla, sillä niin tasapäisiä hinnat ovat.

    Metsuri motokuski

    Luin myös tuon MT:n kirjoituksen ja siinä käsittääkseni kritisoitiin valtakirjakaupan merkitystä nykyään puukaupassa. Haastatellun mielestä merkitys on poistunut kun nykyään mhy voi olla myös puunostaja. Kritiikki tuli lähinnä siitä voiko mhy:llä olla korjuupalvelu jos se myös itse kilpailuttaa puunostajia isäntien leimikoista. Ajetaan vähän kuin ”kahdella rattailla”.

    Ilman muuta siinä voi olla ristriita. Mutta korjuupalvelu voi olla myös isäntien palvelemiseen tehty rakenne. Silloin kun aikoinani itse olin korjuupalvelussa töissä niin meille tuli kohteiksi ne kohteet jotka yleisessä tarjouskilpailussa eivät saaneet ostotarjouksia. Syitä oli monia mutta usein ne olivat pienalaisia, raivaamattomia tai sitten puun koko ei ollut riittävä jotta yhtiöt olisivat niistä kiinnostuneita. Silloin me teimme paljon töitä etenkin energiapuukohteilla ja vähemmän tukkileimikoissa.

    Tiedän tänäkin päivänä että MG ja muutkin ostavat paljon valtakirjakohteita ja tiedän myös että korjuupalvelun leimikot ovat parantuneet ja kohteiksi on tullut ihan oikeita leimikoita.

    Ainahan tuo mhy:n toiminta on ollut ”kivi kengässä” yhtiöille. Kilpailutus puunhinnasta on aina epäsuotuisa ajatus, joka saattaa johtaa kantohinnan nousuun.  Kantohinnan nousun estäminen lienee ollut myös kartelliin johtaneet syyt.

    Puuki

    Kun mhy on yksi ostaja, sen tekemä ”kilpailutus” jää helposti tekemättä eikä vastaa enää tarkoitustaan. Mutta jossain tapauksessa hyvä, että yksi ostaja on lisää olemassa.

    Myyjien puolelta ei ole olemassa kartelleja tai sen tyyppistä käyttäytymistä. Isoja yhteismyyntejä ei yksityisellä puolella juuri harrasteta. Eikä yhteismyyntikään mitenkään vastaisi sen tyyppistä kaupankäyntiä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kun mhy:n korjuupalvelu tekee leimikosta tarjouksen, se myy korjuu- ja välityspalvelua. Se ei osta puita itselleen jalostettavaksi. Eli toimitussopimuksen hinnasta vähentävät korjuukulut ja loput jää kantohinnaksi.

    Metsäliiton ja mhy:n yhteistyö on joskus kangerrellut mm. katkontatietojen luovutuksen osalta, mutta en tunne nykytilannetta.

    Puuki

    Joo, ei ole ostaja sanan varsinaisessa merkityksessä. Välittäjä on oikea ilmaisu. Mutta käytännössä sama homma: mhy tekee leimikosta tarjouksen kuten jokin muukin ostaja. Kantohinta määräytyy myös esim. SE:lla vähentämällä tienvarsihinnasta korjuukulut.

    Jotkin Mhy:t tekee tarjouksia myös etukäteen tietyllä puutavaralajikohtaisella kantohinnalla . Itse pitää sitten kilpailuttaa muilla toimijoilla , jos ei halua vain yhden toimijan tarjousta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Minusta korjuukuluihin liittyvä riski pitäisi aina olla puun ostajalla eikä myyjällä, eli sovittu kantohinta pitäisi aina saada. Katkontaan liittyvä riskihän myyjällä on joka tapauksessa. Joskus kuulemma joku ostaja on maksanut vapaaehtoisesti lisähintaa hakkuun yhtydessä yllättäen löytyneistä laatutyvistä, mutta tämä lienee enemmänkin poikkeus kuin sääntö?

    harrastelija harrastelija

    Metsä- Groupillahan on takuuhintasysteemi. Saattaa muillakin yhtiöillä olla – vai mitä?

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Samanlainen takuuhintasysteemi on myös StoraEnsolla.Vuioden alussa myin esim. kut 58 €,nyt loka-marraskuu vertailu ajankohta,eikohän pari-kolme euroa hinnantarkastuslisää saattaa tulla.Silloin listahinta 57 nyt 60 ,maksimi 5% hinnantarkistushyvitys    hinnantarkistusmaksussa.                                                                          Viime vuonna tuli  vajaa tonni,edellisestä hintalisästä taisikin olla likimain kymmenen vuotta. Vuoden 2007 hintapiikki toi 20 000 tonnin jälkitilin ,kun 56 euron puut muuttuivat 70 euron puiksi.Tämän jälkeen firmat ottivat 5% maksimikorotus rajanRahoilla n.40 ha lentolannoitin.Valtakirjakaupoista ei saa hintatakuuta,siitä ei Mhy on hiljaa.

    Palatakseni varsinaiseen aiheeseen,niin asia hankinpalvelupuiden osalta ainakin Etelä-Savossa on ,kuten Apli toteaa,StoraEnso on niiden pääostaja,Metsäliito ostaa suoraan jäseniltä ja hinnoittelee Mhy:n puille semmoisen hinnan,ettei kauppoja tule.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 45)