Keskustelut Metsänomistus Metsälehti: Valtakunnallinen YHTEINEN linjaus on hirvikannan kasvattaminen

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 203)
  • Metsälehti: Valtakunnallinen YHTEINEN linjaus on hirvikannan kasvattaminen

    Kuinka moni puuntuottaja on tuon YHTEISEN linjauksen kannalla? Minä en ole. Enkä tunne muitakaan puuntuottajia, jotka olisivat.

    Ekologisesti ja ennenkaikkea puuntuotannollisesti kestävä taso on luokkaa 10000. Hirvi EI OLE metsälaji, vaan PENSAIKKOLAJI. Sen ydinhabitaatteja ovat suot ja tunturit. Jatkuvan laidunnuksen seurauksena eniten laidunnetut lajit (rauduskoivu, mänty, haapa) häviävät ravinnoksi kelpaamattomille lajeille kuten kuuselle. PAJULLA hirven sylki kiihdyttää katkaistujen oksien kasvua, mikä tihentää PENSAIKKOJA entisestään.

    Haavalla ei SATTUMALTA elä eri eliölajeja enemmän kuin muilla puulajeillamme yhteensä. Hirvi on viimeiset 40 vuotta estänyt tämän elintärkeimmän puulajin uusiutumisen kaikkialla muualla kuin sähköaitojen sisällä.

    Haapa on AINOA männynjuurikääpää kestävä puulajimme. Männynjuurikääpä leviää nopeasti holtittoman sorkkaeläinlaidunnuksen ansiosta.

  • vänkäri

    Jaha, väliaikatietoja. Metsästys alkoi eilen, tuloksena kolme aikuista ja kaksi vasaa. Eipähän tarvi niitten 15 hirven lupien perässä tällä tahdilla kauaa juosta…

    suorittava porras

    Kolmas kerta (viikonloppu) toden sanoo. Tänään 2(vasa)+ 1 ja vielä jäi joku juoksemaankin.

    Tuo ”riistanhoidon käsikirja ” pitää erittäin hyvin paikkansa , kun käsitellään hirvien viihtyvyyttä . Olen tainnut takoa palstalle kyllästymiseen saakka saman sisältöisiä teesejä omakohtaisiin käytännön kokemiksiin perustuen tietämättä , että nämä asiat on pantu kansiin jo 60-luvulla.

    Sääliksi käy niitä metsänomistajia , jotka syöttävät edelleen taimikoitaan hirville , vaikka keinot vahinkojen minimoimiseksi ovat olleet tiedossa jo yli 40 vuotta.

    mehänpoika

    Suorittava porras:
    ””Sääliksi käy niitä metsänomistajia , jotka syöttävät edelleen taimikoitaan hirville , vaikka keinot vahinkojen minimoimiseksi ovat olleet tiedossa jo yli 40 vuotta.””

    Suorittava tarkoittanee etukasvuisen vesakon perkuuta männyn taimikosta, jolloin hirvivahingot tällaisissa taimikoissa jäisivät vähäisemmiksi.

    – Tästä on nykyisin jo tutkittuakin tietoa. Ehkä ei vielä yli 40 vuotta sitten. Kaikki valveutuneimmat metsänomistajat ja ammattimiehet tiesivät 45 vuotta sitten ko. asian ja varmaan käyttivätkin. Nykyisillä hirvitiheyksillä voi ylimääräisillä perkuilla joskus jonkun taimikon hirvivahinkoastetta lieventämään, mutta tutkimuksen mukaan tällä ei ole vaikutuksia hirvivahinkojen kokonaismääriin. Hirvet kun siirtyvät ruokailemaan vaikka naapurin mummon taimikkoon, johon metsänhoitoyhdistys on mahdollisesti suunnitellut vain kaksi perkausta.

    Etukasvuisen vesakon perkaus männyntaimikosta olisi tehtävä noin juhannuksen jälkeisestä ajasta elokuun alkuun mennessä, lyhyeen kantoon ja mielellään ennen poutakautta, että lehtipuun uudelleen vesottuminen jäisi vähäisemmäksi. Se on parasta lomakautta, ja metsissä työskentely on tukalaa lämmöstä ja hyttysistä johtuen. Siksi työ useinmiten tehdään keväällä tai syksyllä. Tällöin voi uudelleen perkaustarvetta ilmetä alueella jo 2-3 vuoden kuluttua.

    Syksyllä tulevat työskentelyyn mukaan hirvikärpäset. Ko. haitan lisäksi voi myöhemmin syksyllä etukasvuosesta vesasta perattu männyntaimikko joutua jo seuraavan talven aikana jopa täysin hirvien tuhoamaksi, koska vesakon varjostuksessa kasvanut heikosti puutunut männynhavu maistuu hyvin hirville.

    Tämäkin asia on useita kertoja käsitelty, mutta itsekkäästi ajatteleva Suorittava porras haluaa jatkuvasti moittia metsänomistajia laiskasta taimikoiden hoidosta.

    Gla

    Timppa: ”Tietysti liikenneturvallisuuskin pitää ottaa huomioon.”

    Kyllä, mutta hirvikeskustelussa vain hirvien osalta.

    Timppa: ” Joskus 1950- ja -60-luvuilla hirvikanta oli pieni, mutta kolareiden määrä kasvoi, koska Karjalan kannaksen hirvet alkoivat vaeltaa Suomeen.”

    Alueellista vaihtelua voi olla, mutta hirvikanta on se, mikä korreloi vahvasti kolareiden määrän kanssa. Jos Karjasta vaeltaa tänne hirviä, meillä hirvikanta nousee. Tai jos hirvet vaeltavat paikasta toiseen, kolaririskin sijainti muuttuu, ei kokonaismäärä.

    Timppa: ”Sen, että on istutettu paljon kuusta, on väitetty johtuvan vain hirvien pelosta. Sehän ei luonnollisestikaan pidä paikkaansa.”

    Minä en ole nähnyt väitettä, jossa vain hirvipelko olisi taustalla. Se on yksi merkittävä tekijä.

    Entä vastauksesi kysymykseen vallasta?

    MJO

    Timpalle vielä omistamiseen liittyen. Kun patistelit hirviasiasta kiinnostuneita metsästysseuran jäseniksi, tarkoititko sillä, että vaikutusvaltaa hirviasiassa pitäisi olla vain metsästysseuran jäsenillä?

    Ei pitäisi, mutta metsästäjät eli seurojen jäsenet sattuvat olemaan eniten kiinnostuneita metsästykseen liittyvistä asioista ja osa heistä hakeutuu ns. päättäviin elimiin.

    Sama tapahtuu kaikissa asioissa. Esim. jääkiekosta kiinnostuneet ihmiset yleensä päättävät jääkiekkoon liittyviä asioita, eikä esim. taitoluistelusta kiinnostuneet tee jääkiekkoon liittyviä päätöksiä.

    Eli jos haluat olla itse päättämässä lajista, niin hakeudu lajin päättäviin elimiin tai yritä vaikuttaa päättäjiin.

    Päätöksiä tekevät eivät tule tarjomaan sinulle. Hei, tee sinä päätös.

    Gla

    MJO, taitoluistelun ja jääkiekon käyttäminen vertauskuvana ei ole kovin osuvaa. Niillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa toisin kuin metsästyksellä ja maanomistamisella.

    Muistatko kenelle laki määrää metsästysoikeuden? Entä mitä laki sanoo sidosryhmistä? Kysymys kuuluu, että miksi pitää hakeutua jäseneksi, kun mitään laissa määrättyä perustetta ei siihen ole. Miksi metsästysseuran kautta tapahtuvia vaikutuskeinoja halutaan korostaa ja ikäänkuin työntää muut keinot syrjään?

    mehänpoika

    Suorittava porras:
    ””Kun hirvivahinkoja on käyty tarkastamassa, on monesti taimikon hoitamattomuus lopulta ollutkin lopulta se pahempi vaiva.””

    – Suorittava yrittää kääntää jälleen tosiasioita päälaelleen.
    Kun taimikossa sattuu hirvivahinko, ei metsänomista voi lähteä perkailemaan tuhoaluetta ennenkuin virallinen tuhoarvio loppusyksystä on tehty. Jos tuhoarvioijan tarkastuksen perusteella metsitys on hirvituhon johdosta menettänyt merkityksensä, ei metsänomistaja tarvitse tehdä alueelle mitään. Hirvivahinkokorvauksen saa, mutta täydennys hirvituhovaroin on vapaaehtoista. Tätä sattuu laajasti, koska täydennys toisi mukanaan hoitovelvollisuuden. Mitäpä sitä täydentelemään, kun pohja on männyn maata ja täydennystaimiksi tarjotaan kuusen taimia. Männyn taimet taas menisivät hirvien suihin.

    Hyvin moni kuusella hirvituhovaroin täydennetty kuivahko kangas jää myöhemmin KEMERA-taimikonhoitorahoituksen ulkopuolelle, koska alueelle ei jäisi perkuun jälkeen kehityskelvollista taimikkoa. Nämä kaikki hirvien vajaiksi syömät ja täydentämättä jääneet tai kuusella liian karuille maille täydennetyt taimikot ovat lisäämässä tilastollisia taimikonhoitotarpeita. Ne ovat hyvin monesti paikallisten hirviporukoiden maattomien jäsenten johtaman hirvipolitiikan aikaansaannosta.

    Metsänhoitopakkoa ei Suomessa ole jos ei hakkaa uudistaen tai muuten vastoin metsälakia. Luonnontuhoksi virheellisesti luokiteltu hirvituho (on hirvimiesten aiheuttama) muiden luonnontuhojen tapaan poistaa hoitovelvollisuuden. Jos luonnontuhon korjaamiseen tai metsitykseen käytetään yhteiskunnan varoja, tulee hoitovelvollisuus alueelle. Kaikki tämä näkyy tilastoissa.

    Olisi hyvä saada tähän asiaan Metlan lausunto, vaikkakin se tulisi ”puolueellisena”.

    MJO

    Gla:
    Muistatko kenelle laki määrää metsästysoikeuden? Entä mitä laki sanoo sidosryhmistä? Kysymys kuuluu, että miksi pitää hakeutua jäseneksi, kun mitään laissa määrättyä perustetta ei siihen ole. Miksi metsästysseuran kautta tapahtuvia vaikutuskeinoja halutaan korostaa ja ikäänkuin työntää muut keinot syrjään?

    Ei pidä hakeutua jäseneksi, rivijäsenet eivät päätä mitään. Hakeudu sinne tai ole yhteydessä lupapäätöksiä tekeviin. Mikäli ainoastaan itket metsälehden keskustelupalstalla, niin siitä vain. Tuskin kovinkaan muutat tilannetta.

    suorittava porras

    Tämäkin asia on useita kertoja käsitelty, mutta itsekkäästi ajatteleva Suorittava porras haluaa jatkuvasti moittia metsänomistajia laiskasta taimikoiden hoidosta.
    Lähetetty: 23 h, 10 min sitten
    Lähettäjä: mehänpoika

    Tähän löytyy selkeät perusteet tilastoista . En haluaisi syyttää , mutta vain reilu kolmannes taimikoista on hoidettu kelvollisesti . Kun hirvivahinkoja on käyty tarkastamassa , on monesti taimikon hoitamattomuus ollutkin lopulta se pahempi vaiva . Tästäkö johtunee sekin ohje , että taimikot perattaisiin ennen vahinkotarkastusta . Tässä yhteydessä kuitenkin kehotetaan jättämään vioittunut puuaines perkaamatta , jotta vahingot saataisiin näkyviin . Jos pusikkoa ei raivattaisikaan ollenkaan , ei noita vahinkoja mahdollisesti voisi edes havaita.

    Jostakin syystä valtakunnan metsien inventointien tulokset kertovat koko ajan kasvavista taimikoiden hoitorästeistä. Metsästäjien hirvikannalle tekemät toimet puolestaan ovat vastaavana aikana olleet vaikutuksiltaan erittäin tehokkaita . Hirvien määrä on saatu suorastaan romahtamaan. Sen kummemmin syyttelemättä haluaisin tietää , milloin metsänhoidossa saavutetaan samantasoisia tuloksia . Jo kehityksen suunnan muuttaminenkin tuntuu olevan liian vaikeaa .

    Metsuri motokuski

    Sörkitään lisää. … Viime viikonlopulla oli seuramme alueella edustusjahti ja siellä yksi vieraista totesi sunnuntaina minulle. ” Miten ihmeessä täällä ei ole hirvivahinkoja männyntaimikoissa vaikka hirville sopivia taimikoita on kymmeniä hehtaareja”. Totesin että minusta kun niitä on satoja hehtaareja. Edellen hän tivasi vastausta ja sanoin. ”Kun täällä metsänomistajat pitävät taimikkonsa vapaana lehtipuista niin hirvetkään eivät koske männyn taimiin. Kun sopivaa asumisympäristöä ei synny. Mänty kun on vasta viidennellä – kuudennella sijalla hirven talviravinnossa. Lähtökohtana on ilman muuta että taimikot hoidetaan niin suurelta alueelta että sopivaa elinympäristöä ei ole ihan lähimaillakaan”.

    Että näin kuusettumista pelkääville.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 203)