Keskustelut Metsänomistus Metsälehden metsätila-laskuri…

Esillä 6 vastausta, 21 - 26 (kaikkiaan 26)
  • Metsälehden metsätila-laskuri…

    Käypääkä kokeilemassa, ihan mielenkiintoinen. Voipi vertailla mitä tuli maksettua / mitä maksaa nyt. On tietysti myös työkalu ostoon-myyntiin…

  • Puuki

    H.L:

    Entisen Oulunläänin eteläinen.  N. 70 ha , keskipuusto n. 122 m³/ha,  tukkipuuosuus 49,5 % ,

    T1+T2, Y 1~ 35 %, 02 7 %, 03 21 %, 04 35 %.

    Hannu Liljeroos

    Seuloin Pohjois-Pohjanmaan kaupoista (2017-2019, 457 kauppaa) vertailukelpoisimmat. Kauppoja jäi haaviin 21 ja ne ovat kaikki Oulun eteläpuolisista kunnista.

    Puukin tila on kehitysluokiltaan poikkeuksellinen, koska kasvatusmetsien osuus on pienempi kuin taimikoiden ja hakkuukypsien. Sen seurauksena tukkiosuus on suuri puumäärään (m3/ha) verrattuna.

    Vertailutilojen keskipuusto on 140 m3/ha, tukkiosuus 38 %, taimikoita on 13 %, kasvatusmetsiä 52 % ja hakkuukypsiä 35 %.

    Vertailutilojen keskihinta e/ha metsämaata on 4096 e. Tästä tulee Puukin tilan arvoksi 286 720 e. Vertailutilojen mottiarvo on 29 e.

    Hintalaskuri antaa Puukin tilan arvoksi keskimääräisellä boniteetilla 276 700 e, 3950 e/ha ja 32 e/m3.

    Jos Puukin tila olisikin boniteetiltaan keskitasoa parempi, niin hintalaskurin arvo on 286 800 e. Siis vain 80 e enemmän kuin mitä laskin vertailukauppojen avulla!

    Voin lähettää tilastoni Puukille, jos annat osoitteen. Siitä näkyy kaikki keräämäni tilatiedot, myös kiinteistötunnus.

     

    Puuki

    Samoilla spekseillä  Kainuu :  n. 172 000 € .

    Hannu Liljeroos

    Kainuussako se tilasi olikin? Jos se sijaitsee Kainuussa, niin teen uuden analyysin.

    Haluan testata laskurin antamaa tulosta siihen, mitä kauppahinta-aineistoni perusteella voi päätellä. Ja ainakin Pohjois-Pohjanmaan osalta luvut kävivät hyvin yksiin.

    Tikkula

    Mikä logiikka siinä on ,jos samat arvot mutta maapohjaa siirtää rehevämpään suuntaan, tilan hinta tippuu?

    Hannu Liljeroos

    Tein parikymmentä testilaskentaa eri maakunnissa ja muutaman kerran kävi todella niin, että hinta tippui maapohjan parantuessa. Luulen syyn olevan siinä, että markkinahintaan vaikuttavat monet eri tekijät eikä yksittäisen tunnuksen kuten maaperän laadun (boniteetti) paraneminen tai huonontuminen aina johdonmukaisesti nosta tai laske tilan arvoa.

    Parhaiten kauppahintaa selittää puumäärä metsämaalla. Laskurissa on lisäksi alue, pinta-ala, tukkiosuus ja maaperän hyvyys eli laskenta perustuu viiteen eri tekijään. Näiden viiden tekijän avulla pitäisi päästä varsin hyviin tuloksiin.

    Tulen myöhemmin tekemään lisää testilaskentoja ja raportoin niistä aikanaan.

Esillä 6 vastausta, 21 - 26 (kaikkiaan 26)