Keskustelut Metsänhoito Metsälannoitteiden levitysmäärät

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 121)
  • Metsälannoitteiden levitysmäärät

    Mielenkiinnosta kyselen, onko läsnäolijoilla havaintoja kasvatus- tai terveyslannoitteiden eri käyttömäärien vaikutuksista, vaikka tietysti METLA ja Yara ovat selvittäneet tässä vuosikymmenien aikana keskimääräiset optimimäärät.

    Onko teillä paukkunut mäntyjä halki yliannostellun nitraattitypen voimalla tai onko paras kasvunlisäys jäänyt pienten käyttömäärien vuoksi mustikanvarvuille? Tarinoita otetaan vastaan.

  • Jean S

    En nyt viitsinyt aiemmin kommentoida asiasta kun se ei ollut tämän ketjun pääasia, mutta jotenkin olisin sitä mieltä, että nimenomaan metsän myyminen ilman välittäjää olisi turvallisempaa kuin esimerkiksi omakotitalon kauppa. Kiinteistön kaupassahan myyjän päävelvollisuus on toimittaa kaikki tieto myytävästä kiinteistöstä mitä hänellä on (mukaan lukien esim. tiedot kaavoitustilanteesta) ja metsä ei ole tässä mielessä kovin monimutkainen myytävä kohde. Kuntotarkastuksia ei paljon tarvita, kun kohde on avoinna joka päivä ja ostaja saa käydä tutkimassa sitä vapaasti.

    Ainoa etu välittäjästä on se, että kohteen saa ”listoille” näkyviin, ja esim. Etuoveen voi ostaa aika halvalla ilmoituksen itsekin (luokkaa 150 euroa). Suoramyynnin edut korostuvat sellaisilla palstoilla, jotka ovat halpoja, toisin sanoen sellaisia, joissa välityspalkkion osuus on suurin. Taksathan ovat kuitenkin yleensä luokkaa 3-4 % tai minimissään muutama tonni.

    Mitä Mhy:n toimintatapaan tulee, niin oletteko huomanneet sellaista hauskaa ilmiötä, että sekä Pohjanmaalla että Savossa tehdään kyllä saman ”mankelin” kautta (mikä lie Excel mahtaa olla…) summa-arviolaskelma. Pohjanmaan palstoissa se laitetaan näkyviin sellaisenaan, mutta Savon puolella jätetään näkyviin vain kuutiot ja hinnasto usein peitetään skannattaessa. Jää siis ostajan vastuulle, paljonko metsän arvoksi kuvittelee (ostajan vastuullahan se toki muutenkin on, mutta en voi välttää ajatusta siitä, että näin toimimalla isot hintapyynnit eivät näytä niin pahalta).

    A.Jalkanen

    Suosittelin metsän ostoa välittäjän kautta lähinnä siksi, että välittäjä on yleensä tehnyt tai teettänyt luotettavan tila-arvion. Tilalla voi olla muitakin arvoja kuin puuston arvo, ja muita riskejä kuten hyvänä esimerkkinä juuri mainittu kaavoitus. Metsien hintatilastot Metsälehdessä ovat varmasti lisänneet ostajien hintatietoisuutta, mikä on oikein hyvä asia. Metsätalouden kannattavuushan ratkeaa suureksi osaksi jo metsän ostovaiheessa.

    hatelo

    Miksi ollaan aina huolestuneita metsien myyjien, mutta ei ikinä ostajien oikeuksista. Jos liian halvalla myy, niin on huijattu. Jos liian kalliilla ilman arvioita ostaa, niin on vain tyhmä..

    Pete

    Aika villiä näyttää tuo metsätilojen välittäminen olevan. Välittäjän vastuu on suurempi kuin osa välittäjistä näyttää ymmärtävän. Hyvän välitystavan mukaan välittäjä on velvollinen jakamaan kaiken kohteesta saamansa tiedon. Esimerkiksi tuo metsä-arvion kuviotietojen osittain peittely on yksiselitteisesti pelisääntöjen vastaista. Joskus näkee sitäkin, että summa-arvion yhteenvedossa on peitetty arvonkorjausprosentti ja käypä-arvo…

    sikari

    Jos olisin myyjä osapuolena teettäisin metsäarvion jollakin toisellakin toimialla kuin pelkän välittäjän arvioitsijalla. Erot tosiaan suuret välittäjissä ja niiden toiminnassa ja vaivannäössä eri puolella Suomea. Helppoa hommaa, kun kohteet viedään käsistä tekemättä juuri mitään asian eteen.

    oppipoika

    Kertokaapas että paljonko booritettu tuhka maksaa. Mikä tulee halvemmaksi levittää boorivikaisiin  kuusikoihin bortac , booritettu tuhka vai rakeistetty boori.

    hatelo

    Bortrack neste on halpaa kuin saippua. Yhdellä pöntöllä tekee hyvin vajaan hehtaarin ja pönttö maksaa jotain noin 60€. Levittelen niitä stihlin moottoriruiskulla helposti hehtaarin tunnissa, jos vaan lantrinkivesi löytyy läheltä. Paljon olen sitä levittänyt ja kas; seuraavana kesänä on jokaisessa näreessä nätti vähintään 50 cm pituuskasvupiikki. Harvennettuja metsiä on helppo ruiskulla lannoitella ja taimikoita samoin.

    tupe

    Kangasmailla olen käyttänyt salpietaria ja vaikutusta on ollut. Tämä näkyi päätehakkuussa leventyneinä vuosilustoina.

    Tuhkaa olen levittänyt paljon ja se on tosi tehokasta ainetta. Kasvu palkitsee tehdyn työn ja iloa on pitkäksi aikaa.

    Apli

    Myös kannattaa pitää järki kädessä määrien suhteessa omat kokemukset esim salpietarista että pienempikin määrä riittää mitä yara suosittelee… totta tuhka on tehokasta olen siirtynyt käytännössä täysin siihen.

    Puuki

    Yara on nostanut pari kertaa lannoitteidensa hintoja parissa viikossa.

    Siitä tuli mieleen , että esim. energiapuuharvennusten kokopuukorjuun aiheuttamaa ravinnehävikkiä ja mikrobitoiminnan heikkenemistä ei voi korvata kokonaan lannoittamalla.Kasvu elpyy aluksi, mutta useimmissa kohteissa se hyytyy n. 10 vuoden päästä.

    Hakkuutähde vaikuttaa siis lannoitusvaikutuksensa lisäksi pieneliötoiminnan vilkastumisen avulla ravinteiden käyttökelpoisuuteen.

     

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 121)