Keskustelut Metsänomistus Metsälakikritiikkiä

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 97)
  • Metsälakikritiikkiä

    Tässä voidaan jatkaa keskustelua metsälain ja metsätuholain uudistuksista.

    Mitä mieltä olette mmm.fi palvelussa metsälain arvioinnissa esille tuoduista kritiikeistä tai lakiehdotuksen lopussa olevista eriävistä mielipiteistä, ja muita kommentteja.

    Lakiehdotus löytyy oikeasta reunasta kohdasta ”Työryhmämuistio 17.8.2012”. Linkki alla.

  • Köppäkynsi

    Kyllä näkee, että valiokunnassa on todellista asiantuntijuutta, kun 0,4 metrin pituusraja nostetaan 0,5 metriin. Olisihan mahdollista ollut ehdottaaa vaikka 0,6 metriä tai vain 0,3 metriä, mutta todellinen asiantuntija ymmärtää, ettei se voi olla mikään muu kuin 0,5 metriä eikä yhtään enemmän tai vähemmän. Laitetaan nyt noiden asiantuntijoiden nimetkin tähän näkyviin:
    pj. Jari Leppä /kesk
    vpj. Lauri Heikkilä /ps
    jäs. Thomas Blomqvist /r
    Markku Eestilä /kok
    Satu Haapanen /vihr
    Lasse Hautala /kesk
    Reijo Hongisto /ps
    Anne Kalmari /kesk
    Timo V. Korhonen /kesk
    Pirkko Mattila /ps
    Jari Myllykoski /vas (osittain)
    Kari Rajamäki /sd
    Janne Sankelo /kok
    Arto Satonen /kok
    Katja Taimela /sd
    Tytti Tuppurainen /sd
    vjäs. Eero Suutari /kok

    jees h-valta

    Onhan tuo ny selvä että selvinpäin on oltu tärkeitä. Ainakin melkein.

    Gla

    Kiinnostavaa on se, kuinka uudistamisvelvollisuudesta vapauttava kasvatuskelpoinen taimikko lopulta määritellään. Jos havupuut kasvavat yli 0,5 metrisiksi, mutta lehtipuut ovat edellä, poistuuko uudistamisvelvoite vasta raivauksen myötä eli rästikohteissa pahimmillaan kenties vasta energiakorjuun yhteydessä? Näin pitkistä ajanjaksoista puhuttaessa näyttöä taimikon aiemmasta kehityksestä on mahdotonta löytää, mutta ehkä se ei kuitenkaan ole tärkein asia tässä kokonaisuudessa. Toisaalta 0,5 metrinen taimikko, jossa lehtipuut ovat havupuiden tasalla, ehtii kehittyä selkeästi etukasvuiseksi, joten laki ei takaa hyvää hoitoa. Mantran hokeminen saa kuitenkin uutta selkänojaa laista.

    A.Jalkanen

    Mielestäni uudistamisvelvollisuuden toteutumista ei pitäisi tarkastella niin isosta taimikosta että täydennysviljely ei enää onnistu. Taimikonhoidon turvaaminen voitaisiin hoitaa tukipolitiikan eikä lain avulla.

    Niko

    Nopeasti silmäiltynä ainakain Gla kirjoittaa tuolla ”hyvästä hoidosta” lakiin kirjoitettuna. Hyvä, sihen ”hyvään hoitoon” varmaan suurin osa tämän palstan lukijoista kiinnittää huomiota. Omaan taloudellisen etunsa takia.

    Laki on kuitenkin se yhteiskunnan ohjauskeino ja näkökulma asiaan.

    Onko yhteiskunnan kannalta perusteltua määritellä lakiin noita vakiintuneita taimikoita ym. tilanteesa, jossa pari vuosikymmentä taaksepäin ja muutama vuosikymmen eteenpäin (ajat stetsonista) on tilanne, missä vuotuinen kasvu ohittaa kaksinkertaisesti (kerroin stetsonista pyöristettynä) vuotuisen käytön?

    Ne huonosti hoidetut ja hoitamattomatkin kasvaa kuitenkin jotain ja jonkin verran tulevina vuosikymmeninä. Luonto harventaa niitäkin rääseikköjä pikkuhiljaa.

    Onko enää pitkään aikaan yhteiskunnan (lainsaatäjän) huoli puun riittävyydestä ollut perusteltua?

    Edit: yksi ollut pois

    jees h-valta

    Samaa mieltä Nikon kanssa kyllä. Miksi sotkeutua lailla asiaan jolla ei enää ole kansantalouden turvaamisen merkitystä. Kun hakattavaa piisaa yllinkyllin muutenkin. Jopa niistä hoitamattomistakin.

    Leevi Sytky

    Jep jep! Niinhän sitä sanotaan, että Suomen metsät kasvavat enemmän kuin niitä hakataan. Toki näinhän se asia on.
    Mutta kuinka suuri osa tästä tilavuuskasvusta tapahtuu hoitamattomissa rääseiköissä? Riukuuntuneissa risukoissa, joissa ei juuri ole toiveita laadukkaasta sahapuusta.

    ?????

    jees h-valta

    Tämä tähtää edelleen vain yhteiskunnan erityissuojeluksessa olevan mantran jakopään toiminnan turvaamiseen. Ja se jakopää on mhy. Saadaan ympättyä jotain lakisääteisiä joita sitten saa mhy ruokkia ja valtiovalta maksaa lihavat ”lässylunnaat.”
    Kun EU ja kansa ei kerran tahdo siitä maksaa niin siirretään se valtion verovaroille sitten. Saadaan ”kepulandian” ykkössuojelukohde voimaan edelleen hyvin paksusti.

    Gla

    Metsälaissa puhutaan niin taloudellisesta, sosiaalisesta ja ekologisesta kestävyydestä, mikä antaa hyvän pohjan arvioida metsien käytön edellytyksiä.

    Kyse ei siis ole pelkästään huoli puun kuutiomääräisestä riittävyydestä. Kyseessä on paljon laajempi kokonaisuus. Moni asia tähtää siihen, että kotimaisen puun käyttö olisi kilpailukykyistä. Meillä yritetään kehittää puun tuotantoa monin tavoin, kuten tilarakennetta parantamalla. Lisäksi puun tuotanto on ylisukupolvista toimintaa, joten nyt aiheutetun vahingon korjaaminen kestää helposti kymmeniä vuosia. Vrt. harsintajätemetsien kunnostus. Puu on suomalaisten tärkein raaka-aine, koska se on uudistuvaa. Jokaisen luku- ja kirjoitustaidon omaavan pitäisi ymmärtää, että vain uudistuvan materiaalin käyttö voi olla kestävällä pohjalla.

    Me toimimme Suomessa yhteisönä, sooloilemalla emme pärjää. Siksi myös yhteiskunnan intresseihin kuuluu huoli metsien kunnosta. Kannattamattomiin investointeihin ei lain pidä pakottaa, eikä uusi laki näin teekään.

    Niko

    Anton:
    ”Puu on tämän maan ainoa strateginen voimavara.
    Vain typerä ja yksinkertainen pässinpää sepustelee tuollaista kuin tuossa edellä borrelioosinsyömä parivaljakko (borrelioosi on kupan serkku; pehmittää ensiksi yläpään).”

    Kiitos yllättävänkin asiallisesta vastauksesta, Parahin Anton.

    Tutkimus/tilastotieto ei tue väitettäsi ”puusta maan (Suomen) ainoana strategisena voimavarana”. Ei ole tukenut enää pitkään aikaan.

    Suomen metsäteollisuus tuottaa noin 18 % Suomen teollisuustuotannon arvosta ja noin 16 % Suomen teollisuuden työpaikoista. (Lähde: Tilastokeskus)

    Suuntahan on ollut koko ajan loivasti aleneva.

    Ymmärrän kyllä, että Sinulla on olemassa tähänkin asiaan parempi (mutta salainen) tieto mappiesi kätköissä. Metsä voi olla sinun talouden kulmakivi. Se vaan ei tarkoita sitä että se olisi välttämättä Suomelle sitä.

    Ystäväsi Niko

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 97)