Keskustelut Metsänhoito Metsälait voimaan

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Metsälait voimaan

    Millä tavalla muutat metsänhoitoasi, kun uudet lait tulevat voimaan?

  • jees h-valta

    Teen kuten tähänkin asti. Oman pään mukaan.

    sammeli

    Tein jo ensimmäisen jatkuvan- (ainakin toistaiseksi jatkuvan) kasvatuksen leimikon.
    35-40 vuotta sitten aurattu lehto johon istutettu kuusi, noin 10 ha:n kuvio. No sen arvaa, että heinä on istutuskuuset vähiin tappanut. Päälle on noussut kova koivikko 150m3/ha, erikokoista istutus kuusta epätasaisesti jakautuneena vajaa 50m3/ha. Koivikon alle on hiipinyt luontainen kuusentaimikko. Nyt hakkuussa on tarkoitus poistaa n. 100m3/ha koivua ja suurimmat jo isot tukkikuuset. Väkisellä tulee eri-ikäis ja -rakenteinen metsä.
    Muuten en aio isommissa määrin hötkyillä näiden uusien mallien perään, erityis kohteissa ja koemielessä jonkin voin tehdä.

    Korpituvan Taneli

    Sammeli:
    ”Päälle on noussut kova koivikko 150m3/ha, erikokoista istutus kuusta epätasaisesti jakautuneena vajaa 50m3/ha. Koivikon alle on hiipinyt luontainen kuusentaimikko. Nyt hakkuussa on tarkoitus poistaa n. 100m3/ha koivua ja suurimmat jo isot tukkikuuset. Väkisellä tulee eri-ikäis ja -rakenteinen metsä. ”

    Kyllä tuollaisen kohteen noin on aina voinut käsitellä, ei siihen mitään lakiuudistuksia tarvita.

    Miksi nyt sitten pitäisi jotain muuttaa lakien muutoksen myötä. Metsä kasvaa ja lait tulevat ja menevät.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    metsänvartija

    Varausten tuloutuksessa mh-maksut eivät enää varauksia vähennä joten metsään yhä enemmän.

    Loptutonta raivausta/pystykarsintaa ja apuharvennuksia valioharvennuksilla lisättynä.

    Eli enempi vaan metsänhoitoa.

    Juippi

    Mäkään en oo oikeen käsittäny missä kohtaa nykystä metsälakia se jatkuva kasvatus kiellettiin? Tuota sammelin konstiakin on hyödynnetty iät ajat vai hakkuutavan nimikö tässä se ongelma on ollut?

    Metsäkupsa

    Entiseen malliin jatkan,sillä vuosikymmeneen ei nykyinenkään metsälaki rajoittanut minun hiukan omintakeista metsänhoitoa.

    Jonkin aikaa olen riitannut,että olisiko kuusikot ruvettava kasvattamaan nm.metsänvartijan systeemillä. Alku taimisto harva,joka ajansaatossa kasvaa synkäksi puuta täynä olevaksi.

    Kun myrskyt kaatavat helpommin juuri harvennettuja kuusikoita ja taitaa kirjanpainajatkin helpommin pesiytyä harvennuksen jälkeiseen metsään.

    Korpituvan Taneli

    Kyllähän nykyinen, siis vanha, metsälaki on hiukan rajoittanut harsintaa. Onhan meillä kuitenkin esim ystävämme Pihkaniska, joka on harrastanut järkiperäistä eri-ikäiskasvatusta, eikä ilmeisesti ole joutunut siitä raastupaan. Voi olla että uusi laki hänenkin liikkumatilaansa laajentaa.

    Uusi metsälaki vain sallii myös tehdä taas eri-ikäiskasvatuksen nimissä ne isien ja ukkien virheet uudelleen. Eli hakata metsät tuottamattomaksi harsintarääseikiköiksi.
    Meidän sukupolvi on aukkohakkuilla pannut ne rääseiköt kasvamaan metsää. Sama tehtävä on edessä parin sukupolven jälkeen uudelleen.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Puun takaa

    Olen samoilla linjoilla Tanelin kanssa.
    Tähän asti metsälaki on jonkin verran suojellut metsänomistajaa tekemästä kaikkein pahimpia vahinkoja metsilleen, mutta jatkossa ei tätä turvaa enää ole.
    Katselin tänään tien varressa olevaa, aivan äskettäin yläharvennettua kuusikkoa.
    Seija jätti parin hehtaarin alalle vain muutaman kuusensäipän pystyyn, tosin aika lailla kallelleen nekin.
    Tällaiset myrskyt kyllä koulivat jatkuvat kasvattajat hyvin nopeasti.

    raivuri

    En varmaan mitenkään. Nykyinen resepti on hyvä. toimii ja tuottaa.

    Tanelin linjoilla mennään. Virheet ja pettymys lisääntyy. Toisaalta pitkällä aikavälillä uskoisin lisäävän puun hintaeroja. Hyvästä leimikosta maksetaan nykyistä enemmän ja huonosta sitten oikeasti vähän. Keskitytään siis tuottamaan hyviä kuvioita: uudistamista, raivausta ja harvennusta.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)