Keskustelut Puukauppa Metsälain uudistus: Jatkuva kasvatus

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 74)
  • Metsälain uudistus: Jatkuva kasvatus

    Uusi metsälaki on ollut voimassa kohta vuoden, joka toi merkittäviä vaihtoehtoja metsien käsittelyyn, suurimpina ilmeisesti ikä- ja läpimittarajojen poistumisen ja jatkuvan kasvatuksen mahdollisuuden.

    Onko valmiita mielipiteitä, jopa omia kokemuksia tai havaintoja lähialueilla tehdyistä uuden metsälain sallimista toimenpiteistä ?

  • Timppa

    Mitenkähän tuo AJ:n jatkuvan kasvatuksen kuvio suhtautuu tehtyyn aukkoon? Muistui mieleen tapaus reilun 15 vuoden takaa. Tasakokoisen kuusikon vieressä oli puustoltaan vähän epätasainen kuusikko. Päätettiin käsitellä sitä niin, otetaan isommat kuuset pois aukkohakkuun yhteydessä. Niistä sai saman hinnan. koska kyseessä ei ollut suuri alue.

    Mitä sitten tapahtui? Edellä on kerrottu jo monta esimerkkiä. Siis ne jätetyt heikkojuuriset pienemmät kuuset alkoivat kaatua. Pakko oli laajentaa aukkoa.

    Siis ainakin aukkojen viereiset yläharvennukset, ellei kyseessä ole poikkeuksellisen tyyni alue, ovat erittäin suuressa vaarassa kaatua ainakin muutaman kymmenen metrin matkalla aukosta. Keljua vielä, että puita saattaa kaatua aina kerrallaan niin vähän, ettei kaatuneiden puiden korjuu kannata.

    Tällaista ennustelen Annelin metsälle ainakin, jos on aukon vieressä.

    A.Jalkanen

    Joo, tätä pähkäiltiin mhy:n kaverin kanssa, että jos myrsky sattuu kohdalle, niin tulee pahaa jälkeä. Paikka ei ole kuitenkaan alttein mahdollinen, koska siinä on melko suojainen paikka. Viereiset kuviot harvaa kalliomännikköä, kuusentaimikkoa, kivikkoa ja vain pohjoisen puolella varttunutta männikköä.

    uudehko metsänomistaja

    Metsäroso ja jotkut muut nostavat jatkuvan kasvatuksen pahimmaksi esteeksi sen, että toisen puun varjassa taimen kasvaminen on toivottoman hidasta.

    Olen samaa mieltä, että jopa kuusen taimi kasvaa hyvin hitaasti toisen varjossa. Etsisin kuyitenkin tarkennusta sanontaan ”toivottoman hidasta”.

    Sanonta sisältää lausumattoman vertailun kahden eri puuntuotantomenetelmän välillä. Onko vertailukohta oikea oikea? Olenko sisäistänyt sanonnan oikein?

    Mielestäni asian selkeyttämiseksi pitää ajatella kokonaisuutta, joita verrataan. Kuvitellaan maapala, joka on suuremman puun varjostama. Toisessa (A) tapauksessa siinä jurottaa kuusen taimi, toisessa tapauksessa (B) ei mitään. Odotellaan 15 – 20 vuotta. Varjostava puu on kasvanut tukkiksi ja hakataan pois. Tapauksessa A jurottanut kuusen taimi on muutaman metrin korkuinen ja kasvaa aikanaan tukiksi. Tapauksessa B paikalle istutetaan 15 cm pitkä kuusen taimi, joka ajastaan kasvaa tukiksi.

    Varsinainen vertailutilanne ratkeaa sen mukaan, kummasta tulee aiemmin tukki. On selvää, että jurottanut kuusi ( a) kasvaa hitaammin, mutta sillä onkin pienempi matka kasvettavana. Asiassa voi olla paljon pienia sivuvaikutuksia, mutta pääasia kasvunopeuteen ratkeaa täten.

    raivuri

    Kuusikkoon ei kasva alustaimikkoa muuten kuin korpiin, kosteisiin pieniin notkoihin, pienaukkoihin, myrskytuhopaikkoihin ja aukon reunoille

    Metsuri motokuski

    Vielä kun uudehko metsänomistaja otat siihen pohdintaa se että laatu pitäisi kummassakin olla sama. Minun kokemus noista jk-metsistä on ollut että pienissä nuorissa taimissa on huomattava lahomäärä verrattuna normi kasvatukseen. Päältäpäin lahovikaisuus nuoressa taimessa on mahdotonta todeta mutta omat havainnot vain tukevat sitä väittämää.

    Timppa

    Kannattaa Uudehkon metsänomistajan huomata sekin, että niitä taimia, joista kasvaa uusi puu paljon enemmän tapauksessa B. Ja sekin, että tapauksessa B niistä istutetuista taimista jo 30-vuotiaina osa on tukkipuukokoista. Luonnontaimilla samaa taitaa saada odottaa 50 vuotta. Kun käyttää luotettavia mittareita, ei tarvitse olla uskon varassa.

    Esimerkiksi Lukijan kuvassa ”Pienaukko” näkyy varsin tyypillinen tilanne suurten kuusien vieressä.

    uudehko metsänomistaja

    Vastaus no 1
    Kiitoksia nopeista vastauksista Timppa, metsuri motokuski ja Raivuli. Pyrin vapaapäivän kunniaksi itsekin ottamaan nopeasti kantaa vastauksiin

    Timppa esittin selkeän vastauksen kysymykseen.
    Timppa esitti, että istutuskuusikosta saa tukkikokoista puuta jo 30 (?)vuoden kasvatuksen jälkeen. Toisaalta hän kertoi, että luonnontaimikoista saa tukkikoista puuta vasta 50 vuoden kasvun jälkeen. Minulle on edelleen epäselvää, mistä jälkimmäisen 50 vuotta aletaan laskea. Siitäkö, kun kuusen taimi nousi maan pinnalle vai siitä kun muutaman metrin pituinen kuusi vapautui varjostuksesta ja pääsi kasvamaan vapaasti. voisitko Timppa selventää, jotta muutkin saisivat tiedon ja voisivat arvioida aikoja.

    uudehko metsänomistaja

    Vastaus 2
    Metsuri toi esiin luonnontaimien laatuongelmat. Hänen mukaansa luonnon taimissa on istutustaimia enemmän lahovikaisuutta. Hän myös mainitsi taimien lukumäärän olevan vaatimaton luonnon taimistoissa. En ole pätevä arvioimaan lahon todennäköisyyttä. Uskon ammattimieheen.

    Sen sijaan pidän outona väitettä, että istutetussa kuviossa on enemmän taimia kuin luonnon istuttamassa. Normaalissa istutuksessa on aina ohjearvo, jota pyritään noudattamaan. Luonnontaimien lukumäärä vaihtelee tapauksittain. Tavallisesti niitä on paljon enemmän kuin istutustaimia. Taimien suuri lukumäärä korvaa ainakin jonkin verran suurempaa lahovikaisuutta.

    Paljon on puhuttu muustakin istutuspuiden laadusta. Yleisesti ollaan sitää mieltä, että nykyisistä istutuskuusikoista saadaan vain höhhelipuuta, jonka lujuusarvot ovat paljon luonnon metsän alapuolella.

    Joka tapauksessa, mikäli kyse on puun laatueroista, ei ole oikein puhua kasvamisen hitauden vaikutuksesta.

    uudehko metsänomistaja

    Vastaus 3
    Raivuri taa todisteli, ettei kuusikon alle synny aluskasvillisuutta. Jos tähän uskoisi,niin miksi uusi metsälaki sitten sallii jatkuvan kasvatuksen ja miksi me keskustelemme jatkuvasta kasvatuksesta?

    Kysessä lienee erot sanojen merkityksessä. On selvää, että metsä uudistuu myös itsestään. Joku nimittää uudistumiskohtaa pienaukoksi joku toinen suurten puiden varjostamaksi alueeksi. Ennen väittelyn aloittamistya pitäisi päättää, mitä ymmärretään pienaukolla ja mitä jatkuvan kasvatuksen metsällä.

    Puun takaa

    Uudehko metsänomistaja sivusi aivan olennaista asiaa, eli metsälain sallimaa jatkuvaa kasvatusta.
    Laki todellakin nyt sallii metsänomistajan pilata metsänsä, eikä siitä silloin voi syyttää kuin itseään.
    Jatkuva kasvatus kun ei ole luonnonmukainen menetelmä.
    Luonto ei juuri koskaan poista suurimpia puita, vaan kasvukilpailun hävinneet puut.
    Lopulta uudistuminen tapahtuu aukon kautta, joka on syntynyt metsäpalon, hyönteistuhon tai myrskytuhon takia.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 74)