Keskustelut Metsänomistus Metsäkone on kansallinen suuronnettomuus

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 157)
  • Metsäkone on kansallinen suuronnettomuus

    Pystykaupan korruptiosta on riittänyt keskustelua. On paikallaan katsoa korruption aiheuttamia vaurioita talouselämälle.

    Maataloustraktorin korvaamista metsätraktorilla 1960-luvulla metsänhoitajat nimittivät puunkorjuun rationalisoinniksi. Rationalisointi oli stiiknafuulia-sanaan verrattava taikasana, sillä metsänhoitajat eivät itsekään tienneet, mitä rationalisointi tarkoittaa.

    Rationalisoinnissa tehokkuus ymmärrettiin määrätehokkuudeksi, jota mitattiin työtunnin kuutiometreillä. Kuutiometreillä mitattuna metsäkone on maataloustraktoria tehokkaampi. Kustannuksilla mitattuna maataloustraktori on metsäkonetta tehokkaampi.

    Metsäkone vaatii eristämään korjuutyön maksajan puunkorjuusta, sillä maksaja eli valitse korjuutyötä kuutiometrien vaan kustannusten perusteella. Maksaja – puun myyjä – eristetään puun pystykaupalla. Pystykauppa ei vapauta puun myyjää korjuukustannusten maksamisesta vaan ainoastaan piilottaa maksamisen. Metsäyhtiö vähentää korjuun palkat piilotetusti puunmyyjän bruttotulosta, puun tehdashinnoista.

    Yksikäyttöinen metsäkone vaatii ympärivuotista puunkorjuuta, mikä ei ole mahdollista Suomen luonnonoloissa. Tuloksena on metsän ja pellon koneiden vajaakäyttö; metsän koneet seisovat kesällä, pellon koneet talvella. Puunkorjuun kustannukset ovat korkeat, metsät ruhjotaan kesäkorjuulla ja kesäkorjattu sahatavara homehduttaa rakennuksia.

    Maataloustraktorin syrjäyttäminen puunkorjuusta on ollut maan talouselämän suurin virhe, kansallinen suuronnettomuus. Metsäkone aiheuttaa joka vuosi noin 300 milj. euron tarpeettomat kustannukset ja vie maatiloilta talvikauden ansiotuloja yhtä suuren määrän.

    Olen tehnyt minitutkimuksen maatilayrityksen puunkorjuun urakoinnista. Tutkimus on exel-taulukkona, jossa maataloustraktorin tuotoksia ja pääomakustannuksia ym. voidaan muutella. Voin lähettää taulukon sähköpostin liitteenä halukkaille, kun ilmoittavat minulle sähköpostin osoitteensa. Minun sähköpostini on lvaara@welho.com.

    Lauri Vaara

  • Näätä

    Itse jumiuduin edelleen työvoimakustannuksiin. Onko ketjun aloittajan logiikka, että maataloustraktorin kuljettaja tekee työtä metsäkoneen kuljettajaa halvemmalla ja enemmän?

    Koska maataloustraktoria ei kannata ostaa ilman maatilaa (ja kesäaikaista työtä), on näin ollen maataloustraktoreiden määrä rajattu. Metsänomistajilla on kuitenkin halu ja intressi myydä tietty määrä puuta, johtaisi tämä lopulta siihen, että metsänomistajat kilpailisivat maataloustraktoreista (ja niiden kuljettajista), koska aika ei riittäisi myytävissä olevien puiden hakkuuseen (tehokkuus). Tämä johtaisi puunkorjuun hintojen kallistumiseen, kun maataloustraktoreiden omistajat/kuljettajat voisivat valita kirsikat kakusta. Puunkorjuun hintojen nousu jäisi metsänomistajien maksettavaksi.

    Visakallo Visakallo

    Toimivien maatilojen määrä on pudonnut Suomessa todella rajusti. Tällä hetkellä valtakunnassa on n. 7000 lypsykarjatilaa, mutta viiden vuoden kuluttua vain puolet siitä, eli 3500.
    Lihatiloja on vähän ja niiden määrä putoaa myös nopeasti.
    Tilojen määrän vähentyessä ja koon vastaavasti kasvaessa niiden on lähes mahdonta panostaa kovinkaan paljoa puunkorjuuseen.
    Sitä maaseutua, jota meistä useimmat vielä täällä mielessään muistaa, ei ole enää olemassa ja tämän asian kanssa on vain elettävä.

    jees h-valta

    Noin juuri kun puuntakunen arkea maaseudulta valottaa. Turha sieltä on enää edes lämmintä pirttiä hakea saati että ulkorakennuksissa jotain toimintaa olisi. Ainut on tämä hevoskoohotus joka vetää vertoja jopa hirvikaahottajille.

    Jovain Jovain

    Rööri roope. Urakoitaisiinpa hyvinkin jos se olisi mahdollista. Se on rööri roopen turha kuvitella että se olisi mahdollista samoilla ehdoilla ja koneilla mitä koneurakointi metsäosastojen alaisuudessa on. Kyllä ne kermat kuoritaan siellä ja rippeet ja ehdottamasi paskat jäävät metsänomistajien jaettavaksi.

    kuusessa ollaan

    ”turha kuvitella että se olisi mahdollista samoilla ehdoilla ja koneilla mitä koneurakointi metsäosastojen alaisuudessa on. Kyllä ne kermat kuoritaan siellä ja rippeet ja ehdottamasi paskat jäävät metsänomistajien jaettavaksi.”

    Jovaille tiedoksi, että 80-luvun lopulla oli keveille metsäkoneille (mihin luettiin maataloustraktoripohjaiset yhdistelmät) oma ”pienkonelisä” virallisissa Koneyrittäjäliiton taksakirjoissa, ne yrittäjien etujärjestö neuvotteli metsäyhtiöiden kanssa. Niiden pohjalta yrittäjät saivat tehdä tarjouksensa. Kun kilpailuvirasto kielsi nuo sopimukset kilpailua rajoittavana, katosivat nuo ”lisät”.

    Nykyisin korjuusopimukset ja niiden taksat perustuvat esim. metsähallituksella heidän ilmoittamiin korjuuhintoihin, joista tarjouskilpailussa yrittäjät ilmoittavat millä prosentilla tarjoavat korjuupalveluaan. Se, kuka tarjoaa matalimman prosentin, saa työt.
    Nuo sopimukset ovat vapaassa tarjouskilpailussa, eli kuka vaan voi niihin tehdä tarjouksensa, kunhan kalusto täyttää vaatimukset. Yksi tekijä on mm. kaluston kantavuusluokitus, eli millaiset pintapaineet koneesta muodostuu maahan. Myös koneiden tietojärjestelmien pitää olla yhteensopivat yrityksen järjestelmiin, jotta reaaliaikainen tieto liikkuu molempiin suuntiin.

    Eli kyllä se ”paska valuu alaspäin” korjuuketjussa ja pysähtyy yleensä metsäyhtiön ja metsänomistajan välissä olevalle yrittäjälle. Oli kalusto sitten pientä tai suurta.

    Suosittelen keskustelemaan ihan kasvotusten joskus yrittäjien kanssa ja kertoa tuo mielipide kerman kuorimisesta heille…voit varautua kipakkaan raviin, lentäviä työkaluja väistellessä.

    rööri roope

    Nii tuohon savotointiin maataloustraktorilla.1970:ntä luvulla kokeili moni metsäajoa työkseen maataloustraktorilla.Aika moni väänti henkilokohtaisen konkan.Onneksi 2000 luvulla ihmiset on viisastuneet etteivät lähde puuhastelemaan maataloustraktoreilla metsää,joitakin höpökirjoittajia lukuunottamatta.

    Metsä ja peltohommelit tarvitsee erlaiset koneet ja vehkeet.
    Järjen käyttö on sallittu.

    Metsuri motokuski

    Niimpä niin. Nyt kuulemma yhtiö kuin yhtiö tarjoaa alueurakoitsijoille 5 – 6 % taksojen laskua nykyiseen sopimuksen. Kuka uskoo että hinta siirtyy kantorahatuloihin ? Sinnehän ne pitäisi LV:n ja Jovainin kirjoitusten mukaan siirtyä.

    Burl

    jhn6610 kirjoitti maataloustraktoriajossaan kuutiohinnaksi muodostuneen 6 €. Täsmälleen saman tarjouksen sain itse paikalliselta maataloustraktorimieheltä. Metsäkonefirman taksa oli 5 €.

    Ainoa maatalustraktoria puoltanut seikka olisi ollut mahdollisuus kapeampien ajourien tekoon. Olen kuitenkin päätynyt siihen tulokseen, että kun kakkosharvennuksella on joka tapauksessa avattava nelimetriset urat, niin se on viisaampi tehdä jo ensiharvennuksella. Tällöin ”leveän” uran varteen jäävät puut on valittavissa noin 2000 puun joukosta, parhaimmillaan jää tasainen puurivi uran kahta puolta. 2. harvennuksessa valinnanvaraa on puolta vähemmän ja käytännössä urasta tulisi leveämpi. Maaston puolesta em. savotta olisi onnistunut maataloustraktorillakin. Melko varmasti kuitenkin useammat ajokerrat yhdistettynä kapeampiin renkaisiin olisi tarkoittanut urapainumien syntymistä, miltä metsätraktorilla vältyttiin. Pidempipuominen kuormain myös puolsi metsäkonetta.

    Hankitapuideni lähikuljetuksen hinnan voisi arvella määräytyvän vapailla markkinoilla. Jos kerran kehitys on tämä, että metsätraktori tulee käytännössä halvemmaksi, niin en ymmärrä, millä logiikalla tri Vaara edelleen väittää asian olevan toisin päin. Tarkemman laskelman eri koneiden kustannusrakenteen muodostumisesta esitin toisessa korruptioketjussa.

    Jovain Jovain

    Ongelma tässä keskustelussa on, että puhutaan eri asioista.

    Paska valuu alaspäin yrittäjälle, onhan se tuossa arkikielellä sanottuna. Sitä ei ole syytä epäillä, mutta on se myös niin, että laskun maksaa metsäomistaja. Siinä mielessä samassa veneessä ollaan.
    Se, että puhutaan eri asioista, on edelleen korruptioon liittyvistä asioista. Niin kuin tuossa aloituksessa todetaan. On paikallaan katsoa korruption aiheuttamia vaurioita talouselämälle.
    Sehän se on tämän keskustelun ydin ja se, että korruptio on avattava. Uskoisin, että sitä kautta on mahdollista päästä eteenpäin.
    Ei se aukene näillä nykyisten toimintatapojen vertailuilla ja riitelyllä. Ovat kyllä mahdollisen ja toivottavan muutoksen jälkeistä asiaa.

    Visakallo Visakallo

    Kertoisiko Jovain, miten itse henkilökohtaisesti olet kokenut tämän korruption omissa puukaupoissasi.
    Olisi paljon helpompi hahmottaa tätä ongelmaa, jos saisimme siitä käytännön esimerkkejä.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 157)