Keskustelut Metsänomistus Metsäkone on kansallinen suuronnettomuus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 157)
  • Metsäkone on kansallinen suuronnettomuus

    Pystykaupan korruptiosta on riittänyt keskustelua. On paikallaan katsoa korruption aiheuttamia vaurioita talouselämälle.

    Maataloustraktorin korvaamista metsätraktorilla 1960-luvulla metsänhoitajat nimittivät puunkorjuun rationalisoinniksi. Rationalisointi oli stiiknafuulia-sanaan verrattava taikasana, sillä metsänhoitajat eivät itsekään tienneet, mitä rationalisointi tarkoittaa.

    Rationalisoinnissa tehokkuus ymmärrettiin määrätehokkuudeksi, jota mitattiin työtunnin kuutiometreillä. Kuutiometreillä mitattuna metsäkone on maataloustraktoria tehokkaampi. Kustannuksilla mitattuna maataloustraktori on metsäkonetta tehokkaampi.

    Metsäkone vaatii eristämään korjuutyön maksajan puunkorjuusta, sillä maksaja eli valitse korjuutyötä kuutiometrien vaan kustannusten perusteella. Maksaja – puun myyjä – eristetään puun pystykaupalla. Pystykauppa ei vapauta puun myyjää korjuukustannusten maksamisesta vaan ainoastaan piilottaa maksamisen. Metsäyhtiö vähentää korjuun palkat piilotetusti puunmyyjän bruttotulosta, puun tehdashinnoista.

    Yksikäyttöinen metsäkone vaatii ympärivuotista puunkorjuuta, mikä ei ole mahdollista Suomen luonnonoloissa. Tuloksena on metsän ja pellon koneiden vajaakäyttö; metsän koneet seisovat kesällä, pellon koneet talvella. Puunkorjuun kustannukset ovat korkeat, metsät ruhjotaan kesäkorjuulla ja kesäkorjattu sahatavara homehduttaa rakennuksia.

    Maataloustraktorin syrjäyttäminen puunkorjuusta on ollut maan talouselämän suurin virhe, kansallinen suuronnettomuus. Metsäkone aiheuttaa joka vuosi noin 300 milj. euron tarpeettomat kustannukset ja vie maatiloilta talvikauden ansiotuloja yhtä suuren määrän.

    Olen tehnyt minitutkimuksen maatilayrityksen puunkorjuun urakoinnista. Tutkimus on exel-taulukkona, jossa maataloustraktorin tuotoksia ja pääomakustannuksia ym. voidaan muutella. Voin lähettää taulukon sähköpostin liitteenä halukkaille, kun ilmoittavat minulle sähköpostin osoitteensa. Minun sähköpostini on lvaara@welho.com.

    Lauri Vaara

  • savo’ttamies

    Hakkuukoneen valmistajan mainoksen mukaan ……..

    ”Se on tuottavuutta, mutta myös kustannuksien hallintaa. Vuonna 2012 metsäalan koneyritysten mediaani nettotulos oli 1,7%. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaista viivan alle jäävää euroa kohti oli tehtävä lähes 59 euroa liikevaihtoa.”

    Voisiko mämä LV.n mollaajat kertoa minne tuosta summasta ne
    58 € menee….

    Visakallo

    Aivan normaaleihin yrittämisen kuluihin, joista metsäkonevalmistaja on yhtenä jonossa.

    jees h-valta

    Isojen summien pyörityksessä on pienet toimintakatteet luonnollisia ainakin juuri raskaamman investointibuumin vaiheessa. Ja sitähän tämä muutama kymmenen vuotta taaksepäin on ollut metsäkoneyrittäjällä.

    savo’ttamies

    Eli LV.n otsikko pitää paikkansa…..
    Metsäkoneen kuluista suurin osa menee Suomesta ulos.
    Koneet valmistettu ulkolaisista komponenteistä , polttoaineet, öljyt,rahoitusyhtiöt Nordea, Danske Bank,varaosat, laipat, ketjut, hydrauliletkut, liittimet, kaikki tuontitavaraa.

    Pystykaupalla hakkuusta ei puunmyyjän paikkakunnalle ei jää euroja juuri ollenkaan …veroja koneyrittäjä ei maksa ,koska verotettavaa tuloa ei kerry.

    Pinsiön vaari

    Tullut oltua metsähommissa hevosen ja pokasahan kaudella. Ja traktorin + muiden konevehkeiden kanssa. Ja tunnen lukuisan joukon samoja vaiheita eläneitä. Kaikki on sitä mieltä että metsäkoneet (moto ja ajokoneet) on ollut siunaukseksi!

    Visakallo

    Miten savo’ttamies tilanne olisi toisin, jos puut korjattaisiin maataloustraktoreilla?

    Jätkä

    Miten savo’ttamies tilanne olisi toisin, jos puut korjattaisiin maataloustraktoreilla? Sisältöä on muokattu
    Lähetetty: 13 min sitten
    Lähettäjä: Puun takaa

    Jos metsässä olisi puuhasteltu maataloustraktoreiden kanssa, niin viivan alle ei olisi jäänyt mitään plusmerkkistä, ei urakoitsijalle, eikä puunmyyjälle.

    1,7 % on itseasiassa pirun hyvä tulos, koska siitä on vähennetty kaikki kulut ja palkat.

    savottamiehellä ei ole kylläkään raksuttanut vähääkään.

    Kun Lauri-Vaari itkee sitä, että maataloustraktorit seisovat talvisin ja metsäkoneet seisovat kesäisin, niin pitäisiköhän jonkun lähteä häntä vähän ulkoiluttamaan, että näkisi: – Metsätraktoreita esim Turvesoilla ajamassa kantoja ja kaikkea sitä, minkä saa kätevästi kuormaimella kyytiin. Taikka pikitiellä hakkuukoneita, jotka niittomurskaimella tms ajavat maanteiden luiskia siisteiksi lupiineista jne.
    Talvisin maataloustraktorit pyörivät alueaurojen ja lumilinkojen kanssa ja sitten välillä kuljettavat Hitonmoisilla peräkärryillä paalikuormia suurnavettoihinsa.

    Joka pitäjässä on muutama maataloustraktoriurakoitsija metsäajossa, varsinkin oikein pitkissä lähikuljetuksissa ne pärjäävät nopeutensa ansiosta. Tosin niissä traktoreissa on valtavat peräkärryt.

    Metsäkupsa

    Hevospeli oli aikanaan työllistävä metsäluontoystävällinen metsäkone ja mies justeereineen,sittemin poka-saha.Sitten tuli konehevoset,kuluttivat vain työtä tehdessään,nämä maataloustakatuupparit ja moottorisahat.Kehitys ja kilpailukyky ovat ajaneet ajat sitten ohi,Vieremän Einarikin kyllästyi huonoihin vehkeisiin ja kehitti metsäkoneen,jota en pidä kansallisena onnettomuutena,vaan päin vastoin menestyksen airueena.

    Metät kunnossa!

    Avaaja on ajatuksineen ihan tosissaan? Tohtorismies suomalaisesta yliopistosta?

    harrastelija

    Kyllä tuolla tulilla on tullut monesti puheeksi myös Einarin aikoinaan tekemä valinta: – traktoripohjainen metsäkonekalusto vai järeä juuri metsään suunniteltu kalusto?
    Muuttiko se kulkukoira ”Ponsse” lopulta Einarin ratkaisun Ponsse-metsäkoneeksi 🙂

    Voisi jatkaa ajatusleikillä, että jos maataloustraktoria olisi kehitetty metsäkoneeksi, niin olisiko ainakin osa siitä 300 000 työntekijästä jäänyt tekemään työtä ja kehittämään Suomea Ruotsin asemesta?

    Valko-Venäjän hallitus näkyy tehneen ratkaisun pienistä metsäkoneista omiin metsiinsä, liekö maasto tasaisempi kuin meillä ?
    Meidän todella vaativa metsämaasto lienee yksi syy isojen koneiden käytössä ?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 157)