Keskustelut Metsänomistus Metsäkiinteistöjen kirjanpidosta

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Metsäkiinteistöjen kirjanpidosta

    Olen vielä vähän vasta-alkaja ja meinasin kysäistä kokeneemmilta neuvoa. Tilanne on siis seuraavanlainen:

    On metsää yksinomistuksessa sekä yhtymässä ja molempiin omistusmuotoihin kuuluu muutama eri metsätila. Millä tavalla järjestäisitte kirjanpidon ja tositteet kansioihin?

    Itselläni on excel käytössä ja sitä kautta hoituu kirjanpito ym. Mutta sitten pitäisi vielä järjestää kaikki tositteet ja asiakirjat mappiin. Olisiko järkevintä tehdä järjestys vuosi-, asiakkuus- vai tilakohtaisesti? Pitäisi näissä huomioida kaikissa:

    – metsätalouden asiakirjat (puukaupat, mh-työt, suunnitelmat, toteutukset yms.)

    – joillakin tiloilla tapahtuva mökin vuokraustoiminta (sopimuksia, tositteita yms.)

    – muut kiinteistökohtaiset asiat

    – omistukseen/asiakkuuteen liittyvät asiat, veromuistiinpanot yms.

    – metsäsuunnitelma ja siihen liittyvät merkinnät ja muistiinpanot

    Millaisia järjestelmiä teillä on?

    Kiitos vastauksista.

  • Nuakka

    -Metsäsuunnitelma, hakkuut, hoitotoimet, mittaustodistukset,valokuvat  yms. muistiinpanot suurelta osin sopimuskumppanin sähköisessä palvelussa

    -mökkivuokrausasiat airbnb:ssä

    – kirjanpito Suonentiedon ohjelmassa, metsätalous omassa osiossaan, maatalous ja muu yritystoiminta toisessa osiossa.

    –  Kuitit lain määräämällä tavalla mapitettuna, säilytysvelvollisuuden jälkeen nuotiolle.

    Muut paperit koettanut arvioida tärkeyden mukaan mappeihin, laatikon pohjalle tai roskiin, tässä olisi kehitettävää.

    Puuhastelija

    Ei kokemusta nuin laajasta toiminnasta, mutta laittaisin omat ja yhtymän tositteet eri mappeihin. Ja veromuistiinpanot myös samalla tavalla.

    Metsäsuunnitelmat yms. voisi olla kaikki samassa.

    jees h-valta

    Minulla on toiminnassa Metsä-W kirjanpito-ohjelma joka on todella helppo ja asiallinen. Kaikki vain ylös samana iltana kun jotain metsässä tapahtuu. Kaikki tarpeellinen löytyy ja helppo lähettää vaikka suoraan verottajalle yhteenveto.

    isaskar keturi

    Samassa veroilmoituksessa ilmoitettavat pidän samassa mapissa.

    ate

    Itse hoidan verokirjanpidon myös excelillä ja ”arkistoinnin” olen hoitanut seuraavasti:

    Yhteen mappiin olen sijoittanut kiinteistöiden omistukseen ja hallintaan liittyvät asiakirjat tiloittain (esim. tilan kauppakirja, maanmittauslaitoksen asiakirjat, mets.vuokrasopimukset, tiesopimukset jne).

    Puukaupan asiakirjat on omassa mapissaan, niin että kaupan päätyttyä samassa nipussa on kaikki paperit ( esim. mk-ilmoitus, sopimus, mittaustodistus, tukkitaulukot). Samalla kauppakirjalla kun voi olla ostettuna puuta useammaltakin tilalta.

    Verokirjanpidossa jokainen vuosi on omassa mapissaan verolajeittain (metsä, maatalous jne) kaikkine tositteineen ja muistiinpanoineen. Yleensä kirjaan tulot ja menot sitä mukaa kun ne tapahtuvat, niin käytännössä veroilmoitus olisi valmis aina tammikuun ensimmäisenä päivänä. Mutta tärkeämpänä pidän sitä, että näin pystyy reaaliajassa seuraamaan eri tulojen ja kustannusten kehittymistä vuoden mittaan.

    Metsätaloussuunnitelmille, kemeroille yms.on oma mappinsa.

    Metsäyhtiöiden tarjoamiin ”pilvipalveluihin” en ole tallentanut mitään. Teen kauppaa monien eri yhtiöiden kanssa, niin on parempi, että kaikki on ns. omissa näpeissä, eikä ripoteltuna eri paikkoihin.

    Jos jotain voisi tehdä uudestaan alusta alkaen, niin valokuvat olisin tallentanut tiloittain ja vuosittain. Mukaan vielä jokin tunniste josta selviää mistä ja miksi kuva on otettu. Kuvien arvohan tulee esiin vasta vuosien kuluttua, kun tilanne maastossa on muuttunut.

     

    Haukiniemi

    Meikäläisellä sama tilanne, metsää yhtymässä ja omissa nimissä, kirjanpito excelissä. Tositteiden ja asiakirjojen mapitus siten, että yhtymä ja oma metsätalous eri mapeissa, kumpikin arkistoitu vuosi kerrallaan. En keksi mitä hyötyä asiakkuus- tai tilakohtaisesta arkistoinnista olisi.

    Osittain olen lopettanut tulostamisen, osa tositteista ja dokumenteista on pdf:nä, siis sähköisessä muodossa. Esimerkiksi kemerat ja puukauppojen asiakirjat. Kansiorakenne tietokoneella on vastaava kuin mappeihin arkistoitavien papereiden lajittelu. Sitä olen pähkäillyt, olisiko järkevää siirtyä pelkästään niihin. Mikä tosin toisi sitten taas ylimääräistä vaivaa paperikuittien skannailuna.

    Metsätalouden veroilmoitukseen ei kait sisällytetä vuokramökkitoimintaa?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Sähköiseen metsäkirjanpitoon kelvannee kun ottaa kuitista kännykällä kuvan ja tallentaa sen sinne metsäkirjanpidon kansioon (otsikoi kuvatiedoston kuittinumeron mukaisesti).

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)