Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

  • Tämä aihe sisältää 1,929 vastausta, 74 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 kuukautta, sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 691 - 700 (kaikkiaan 1,930)
  • Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

    Merkitty: 

    Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes 60 prosenttia metsälain vastaisia….Onkohan näin?  Epäilen kyllä, lakiahan muutettiin niin ettei mikään ole laitonta…..

  • Tolopainen

    Ei ole mitään estettä tehdä kapeampia metsäkoneita. Materiaaliakin säästyy. Moto voidaan vakauttaa tukikäpälilä, tai renkaiden suolaliuostäytöllä. Myös telojen painoa on helppo lisätä. Lujempien teräslastujen käyttö mahdollistaa puomien keventäminen.

    mehtäukko

    Kun tuosta uran leveydestä on vaan kohkattu, kertokaapa selvin sanoin, kuinka ohjeellisesta 2,45 m:n istutusvälistä on mahdollista saada 4-4,5 m:n uraleveys? Entä kun taimet ovat istutetut suoriin riveihin?

    Visakallo

    Eihän se rivin suuntaisesti onnistukaan. Ainakin meillä ajourat on aina tehty vinottain istutusriveihin nähden. Ainostaan riippakuusien kasvatuskoealueilla poistettiin ajouran kohdalta koko rivi, sillä istutustiheys oli oli ollut 3000 tainta/ha, eli taimiväli oli alle kaksi metriä. Sielläkin ajourien päät taivutettiin mutkalle tuulitunneleitten välttämiseksi.

    Metsuri motokuski

    Ota huomioon visa että maasto  muodot  vaikuttavat eniten ajourien suunnitteluun.  Usein on myös niin että muokkauskone on aikoinaan kulkenut myös sanojen sääntöjen mukaan.  Tästä olen kirjoittanut ennenkin että kun tasainen väli on istutus väli niin mikäli halutaan tasainen väli jättää harvennuksen jälkeen niin helposti poistuma on suuri. Tämän olen huomannut mittauksilla kun tein laaduntarkkailua. Harvennus saattoi olla todella hieno ja kaikilla hyvin kasvutilaa mutta mittauksissa harvahko.

    mehtäukko

    Tosi-asia on se, että mikäli suorat rivit on istutettu ohjetiheyteen, joka tapauksessa nyky-aikainen puunkorjuu ei ole mahdollista ilman yhden rivin poistoa. Ura on tällöin n. 5 m leveä.

    Kun istutus on tehty epäjärjestykseen n. 2,45 m välein, ajo-urasta tulee linjana 4-4,5 m:n levyinen, mutta paikoin se on väkisin n.5 metrinen.

    Puuki

    Suoriin riviin istutus loppui,kun tr;n kyntöauralla ei enää maita muokattu. Pelloilla   niitä suoriin riviin istutuksia on ei metsissä.   Keskimääräinen ”vaikuttava” ajouran leveys mitataan reunapuiden etäisyydestä toisiinsa jolloin se on vähän leveämpi kuin ajettavan uran leveys on.

    Visakallo

    Näinhän se on kuin Puuki kirjoitti. Suorat istutusrivit hävisivät metsämailta ainakin meilläpäin jo 80-luvulla, kun alettiin käyttää kaivinkoneita mätästämiseen ja laikuttamiseen. Kapeat ojitussarat voivat toki olla ongelmallisia sielläpäin Suomea, missä niitä paljon on.

    pihkatappi

    Muutama satatuhatta tainta istuttaneena sanoisin, että puuki oikeassa. Suoria rivejä vain äesytys aloilla.

    Metsuri motokuski

    Kyllä niitä vieläkin harvennetaan sellaisia metsiä jotka ovat äestetty . Männiköitä kylvetään vieläkin äestysjälkeen. Kyllä tuo mehtäukon maintsema asia seuraa vielä pitkään. Samoin kaivikonemuokkauksessa se työskentelytapa on hyvin saman tyyppinen. Kaivinkone menee tiettyä uraa ja laikkujen teko on hyvin kaavamainen. Ei toki niin paljoa kuin äestyksessä. Ainoa millä noista lähes 5 m ajourista selviää niin on tehdä jokunen mutka. Sekään ei poista tuota 5 m ongelmaa vaan häivyttää uran silmissä.

    mehtäukko

    Suoria rivejä on äestysaloilla ja pelto-istutuksilla. On kapeita sarkoja ,kiiloja.  Eli seikat on rikka rokassa kun ”syitä” kaivellaan.

    Kuka ei ole ollut tekemisissä asioitten kanssa, ei kyllä tiedä olosuhteita. Rannalta huutajat ovat vielä erikseen.

Esillä 10 vastausta, 691 - 700 (kaikkiaan 1,930)