Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

  • Tämä aihe sisältää 1,929 vastausta, 74 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 kuukautta, sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 461 - 470 (kaikkiaan 1,930)
  • Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

    Merkitty: 

    Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes 60 prosenttia metsälain vastaisia….Onkohan näin?  Epäilen kyllä, lakiahan muutettiin niin ettei mikään ole laitonta…..

  • suorittava porras

    Jos palstalla ei ole riittävästi kasvatuskelpoisia puita , tilanne ei parane mittasi asian miten tahaansa.  Kyllä ne samat tulokset löytyvät koneen omavalvontasivuiltakin .  Sinne on koealojen tiedot syötetty  (kpl/valtapituus/paksuus) ja saatu myös vastaus ,onko tiheys sopiva kyseiselle maapohjalle/ puulajille. Ellei, fiksu kuski korjaa tekemisiään siitä eteenpäin. Itseään voi kalibroida helposti vaikka joka työpisteellä laskemalla ne rungot ,mitä 11 metrin puomin tekemän puoliympyrän sisään jäävät. Jäävien puiden rk-keskiläpimitta saadaan suoraan koneen näytöltä ,kun tartutaan vastaavan kokoluokan poistettavaan runkoon. Muutama tällainen ja keskiarvo niistä. Runkojen keskipituus  selviää runkojen katkonnan ja karsinnan yhtydessä muutaman sentin tarkkuudella. Mittalaite näyttää valmistetun puutavaran osuuden ja latvuksen osuus on helppo arvioida. Kaikki onnistuu satoi tai paistoi työn hidastumatta juuri lainkaan. Relaskoopin kanssa voi huurtua rillit ja kastua kamat eikä lopputulos ole yhtään parempi. Konekin seisoo toimettomana kuskin pyöriessä pitkin metsiä . Ja varjele ,jos on vähänkin aluskasvosta . Risut on käytävä taittelemassa ,että kaikki rungot pystyy lukemaan.

    Jätkä

    Olet siis relaskooppia käyttänyt vain teoriassa?

    Jalmari Kolu

    Katselin tuota YLEn uutisten kuvaa ja näyttäisi sekapuustoiselta kohteelta jossa ei ole edes pituutta tarpeeksi ja on mahdollista että ylitiheä/hoitamaton ennen hakkuuta.

    Ajatellaan asiaa Metsälain kannalta. Hakattu alle lakirajan. Mk sanoo soo soo. Mutta maanomistaja kärsii rahallisesti ja pahimmillaan joutuu uudistamaan.

    Dilemma on aika vaikea, jos ei ole kunnolla hoidettu kohde niin eh on liki poikkeuksetta koneella hakattuna joko liian harva tai korjuuvaurioinen. Ja huonosti hoidetut kohteet eivät ole loppumaan päin. Hoidetut alkavat olla harvassa ja tuon uutisoinnin jälkeen moni alkaa empiä eh:n myymistä. Vähän rahaa-mahdollisesti epäonnistunut hakkuu..

    Olisiko osto-organisaation koulutukseen laitettava panoksia? Eli ei osteta liian aikaisia, hoitamattomia kohteita. Vai onko yhtiölle ihan sama mitä metsästä tulee, kunhan tulee ostomiehen vuosikiintiön verran?

    Olisiko eräs keino kauppakirjaan merkitä hakkuun tavoitetulos JÄÄVÄN puuston osalta, JOS kohde on tarkastettu esim. metsänhoidon tason, pituuden ja Ppa:n mukaan soveltuvaksi paikan päällä? Jos tässä ei pysytä niin ostaja/yrittäjä on korvausvelvollinen? Ja jos edelleen  myyjä haluaa hakkuun, niin vastaa itse.

    Ainakin ajattelisin että viimeinen olisi aika kova. Konekuski voisi sanoa että ei oteta lavetilta alas ollenkaan. On ostajia joilla esim. ennakkoraivaamaton harvennuskohde aiheuttaa moisen toimenpiteen.

    Se mikä tuossa uutisoinnissa on jäänyt pimentoon on : a) Ovatko kohteet olleet minkä yhtiön /yhtiöiden ostamia? b) Ovatko kaikki kohteet yksityisten omistamia vai onko mukana yhtiöiden, Mh:n, Säätiöiden jne. metsiä?

    Metsuri motokuski

    Missään ei ole kyllä määrätty että harvennuskohteesta pitäisi lähteä tietty määrä puuta. On sitten kyseessä ensiharvennus tai toinen harvennus. Jos osto ostaa sellaisia kohteita etteivät ne ole urakoitsijoille kannattavia niin palaute menee välittömästi osto-organisaatiolle. Silloin kustannuksista sovitaan oston ja urakoitsijan välillä. Koskaan ei pitäisi tulla sellaista tilannetta että leimikosta otetaan tietty puumäärä vaikka se menee alle metsänhoidon suosituksen. Minusta metsäkeskuksen edustaja TV:ssä kertoi että yksi syy harvennuksiin on liian aikainen harvennus ja siitä otettu liian suuri puumäärä.

    Jalmari Kolu

    Aika monessa paikkaa taitaa ostomiehellä olla vuositavoite joka olisi mukavaa saada täyteen. Esim. 50 000m3 / vuodessa.

    No onhan noita lakirajan alle hakattuja harvennuskuvioita tullut vastaan esim. jonkun maksimaalista voittoa tavoittelevan sijoittajan jäljiltä. Hakataan kaikki mitä saadaan ja laitetaan palsta myyntiin.

    Oma kokemus vanhan lain ajalta. Tarjosin päätehakkuuseen 0,5 ha ylitiheää, harmaarunkoista kuusikkoa muiden leimikoiden mukana, d 1,3 luokkaa 19 senttia. Tuolloinhan laissa oli muistaakseni 24 senttiä kuuselle rinnankorkeudelta ja toisena perusteena yli-ikä.

    Toinen ostomies sanoi että ei. Vanha metsuritaustainen teknikko. Ei uskaltanut ostaa ja tarkisti vielä läpimitan. Nuorempi, toisen firman kaveri löi kairan kylkeen ja sanoi että kyllä tämä tästä nurin saadaan. Kuusikolla ikää yli 70 vuotta. Kertoi että ehkä jo seitsemän vuoden päästä on ostanut miljoona mottia puuta.

    Metsään.fi taitaa antaa harvennussuosituksen suurelta osin ppa:n mukaan. Metsäverkossahan voi mo vaikuttaa hoitoesityksiin itse. Eli aikaistaa harvennuksia jos sille tuntuu.

    suorittava porras

    Ennakkoraivaus ja hakkuutarpeen arviointi vasta sen jälkeen pitäisi säätää pakolliseksi toimenpiteeksi. Arviointivirheet osuvat poikkeuksetta kohteisiin ,joita ei ole hoidettu ennen harvennuspäätöksen tekemistä. Vaikea on motokuskinkin kamppeitaan peruuttaa palstalta ,jos raivaus ennen hakkuuta kuitenkin tehdään. Riukupuiden keräilyn edetessä puuston runkotilavuus osoittautuu monesti  olevan 30-40 litraa / runko ,joka ei kuitenkaan anna mahdollisuutta perääntyä. Kun on raivattu ,homma tehdään.

    Kun ennakkoraivaus riukumetsään tehdään, poistuu runkoluvusta helposti yli puolet ja työmäärä on valtava. Sillä kohtaa pitäisi kuitenkin löytyä joku muu selkärankainen ,kun motokuski tekemään päätös siirtää hakkuuta muutamalla vuodella ,että edes harvennusta edellytyävä puuston järeys saavutetaan.

    Mieltä jäi askarruttamaan sekin ,kuinka monella kohteella oli tehty nuoren metsän hoito energiapuuhakkuuna ennen varsinaista ensiharvennusta. Sellaisiakin on kohdalleni osunut ja on oikeasti pitänyt miettiä ,onko palstalle mitään mieltä mennä lainkaan vähäisen kertymän takia.

    Yhteen aikaan oli muotia mainostaa energiapuuhakkuuta nuoren metsän kunnostustoimena ennen varsinaista ensiharvennusta. Puska saatiin liian harvaksi jo pelkästään tekemällä se energiapuuhakkuu… ja vielä pitäisi joskus tehdä ensiharvennus… Näitä tapauksia riittää ja on varmasti osunut tarkastuksien kohteiksikin.

    Varmasti monta energiapuukohteeksi suunniteltua nmk- kohdetta on jäänyt e-puun kysynnän ja työn toteuttajien puutteessa vaiheeseen. Nyt pommi on räjähtänyt silmille. Maksetaan hintaa siitä ,että on pyritty tuottamaan energiapuuta taimikonhoidon kustannuksella.

    Jalmari Kolu

    Erään toimijan mukaan hoitamattoman nuoren metsän kohdalla voitaisiin tehdä ns. aikaistettu ensiharvennus, jossa tavoitteena jäävän puuston runkoluku olisi 100-250 kpl enemmän kuin kasvupaikan mukainen suositus. No tämä on hieno tavoite ja onnistuu metsurin tekemänä. Koneella ei. Muutaman tuollaisen luontaisesti uudistetun männikön olen itse moottorisahalla hakannut ja lupaan että päivätuotos ei ole korkea. Samaten 20 vuotiaan kuusikon jossa istutettu runkoluku oli 2900 kpl/ha. Pudotin runkoluvun 1500 kpl/ha ja silti on huiman tiheä mutta hakkuun  jälki on kaunista, varsinkin jos ajourat suunnittelee ja merkkaa ennakolta.

    Mutta tuo mitä suorittava kirjoitti mahdollisesta energiapuuhakkuusta ennen ensiharvennusta on varma tapa tärvellä jäävä puusto eh:ssa alle lakirajojen.

    No nyt olisikin metsälain säätäjillä sopiva rako laittaa kurittomuus kuntoon.

    a) lisätään lakiin metsänhoitovelvoite. Ja kaikille kehitysluokille.

    b) lisätään lakiin velvoite käyttää ammattitaitoista metsuria, silloin kun tarpeen.

    c) lisätään lakiin velvoite käyttää kevyttä korjuukalustoa ja palataan 80-luvun urasuunnitteluun jossa leimikko nauhoitettin ja jaettiin palstat tekijöille. Hakkuumiehet saavat pitää ruokanuotiota ja tekevät tuntitaksalla töitä.

    Eli kolme viimeistä olivat sikeää haaveunta.

    kim1

    Heh…,anteeksi jo etukäteen..,kokopäivän tein verkkokursseja..,sen kunniaksi Viro valgaata nyt…

    MM.Siinä mielessä oikeassa että hyvä video….,ainut vain että relaskoopin käytön osaa kyllä 12 vuotiaatkin,että siinä mielessä lapsellista..,heh

    Anneli:Toi mhy Päijät -Hämeen esimerkki vetää vähän mutkat suoriksi…,etenkin sillä suunnalla mhy on vielä keskivertoa vahvempi toimija…,ja sen verta aktiivinen,että ei niitä hoitamattomia kohteita niin paljon ole,että sillä pystytään selittämään,huono enskan laatu..,tiedän mitä sillä suunnalla keskiverto metsä kasvaa…,ettei nyt sielläkin löysät housussa..

    MM.Myönnät että on tehty virheitä…..,mitä sinulle on tapahtunut viime vuosien aikana..,kuulostat ihan järkevältä aika ajoittain..,heh

    Suorittava:Miksi vuosi vuodelta selität aina enemmin …..,ei ole millään muotoa uskottavaa…,että vetoat aina huonoon taimikon hoitoon..,tai mitä sinulle milloinkin epätoivoisesti mieleen tulee…olen Jätkän kanssa täysin samaa mieltä mitä sinuun tulee..( vaikka olen vissiin välillä tukkanuottasilla hänen kanssaan).p.s.mitä vielä relaskooppiin tulee..,niin sen tietämyksen ansiosta pärjäsin taloustaito kilpailussa…(sain tärkeät pisteet)…SYP:n konttorilla sitten jäätelökakkua..,muutama arkki osakkeita…,pääsi lehteen…,heh,.ne metsätaitokilpailut on jääneet unholaan,muttei se jäätekakku heh..

    suorittava porras

    Kim ykkösen osaamisen voi jättää omaan arvoonsa. Pari onnistunutta suoritusta ei kerro riittävästi osaamisesta.

    Omalla kohdalla kokemukset alkoivat vuosittaisilla hankintahakkuilla omalla tilalla ja jatkuivat yli 30 vuotta koneellisen puunkorjuun parissa. Varovainen arvio 40 000 tuntia moton puikoissa. Tiedän kyllä mistä puhun. Valitettavasti yksinkertaisiakin asioita ,kuten taimikonhoidon merkitystä , joutuu kertaamaan muutamille palstalaisille vuodesta toiseen. Jos sen rastin ryssii ,on se lyönti omaan nilkkaan .

    Timppa

    Mikähän sen Ylen uutisten kuvan historia on?  Ei niin toopea motokuskia ole, joka tuollaista jälkeä jättää.  Olisi hyvä tietää lähtötilanne.  Siis mitä on poistettu.

Esillä 10 vastausta, 461 - 470 (kaikkiaan 1,930)