Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

  • Tämä aihe sisältää 1,929 vastausta, 74 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 kuukautta, sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 441 - 450 (kaikkiaan 1,930)
  • Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

    Merkitty: 

    Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes 60 prosenttia metsälain vastaisia….Onkohan näin?  Epäilen kyllä, lakiahan muutettiin niin ettei mikään ole laitonta…..

  • suorittava porras

    Annelilta hyvä kommentti siitä ,miten hoidettu ja hoitamaton metsä eroavat toisistaan. Jo 20 vuodessa ero tuotossa on puolet ja vain kasvaa jatkossa. Lekun linkittämän artikkelin kuvasssa on selkeä jo alunperin huonolle hoidolle jäänyt kohde. Koivuraippaa siellä ja täällä ja huonolastuisia mäntyjä seassa. Ei ole ollut yksinkertaisesti tarpeita ,mistä harventaa.

    Näkymä on kirotun tuttu , mutta kukaan ei tunnusta omakseen. Tämä kävi ilmi , kun ”pilatun” kohteen omistajat eivät suostuneet kommentoimaan huonoa hakkuujälkeä. Kysymys leimkon tilasta ennen hakkuuta olisi ollut hankala rasti.

    Kovasti kiinnostaisi saada mittaustuloksia myös asianmukaisesti kasvatetuista kohteista. Jos sieltä löytyy sanomista korjuun jälkeen, on syytä huoleen.

    Metsälehti voisi olla aloitteellinen ja kerätä asiantuntevan porukan teollisuuden , yrittäjien ja metsänomistajien joukosta ,joka tekisi auditoinnin kaikkiin ”luokalle jääneisiin” kohteisiin. Kohteen kasvatushistoria tulisi selvittää ja laatia yhteinen raportti auditoinnin tuloksista. Sen tuloksena voidaan miettiä , mitä parannettavaa itse kullakin taholla on , jotta tilanne korjautuu.

     

    Tolopainen

    Mitäpä noita tuloksia yrittää kiistää. Onhan noista kirjoitettu täällä jo vuosia, ajourat on yli 5m leveitä ja kohteet hakattu liian harvoiksi. Kyllä noita löytyy joka puolelta Suomea.

    pihkatappi

    Ennakkoraivatessa olen pannut merkille, että ojat on kaivettu, mätästys ja istutus on tehty, mutta sen jälkeen ehkä reikäperkaus, mutta sitten ei mitään. Raivaussahalla katkotaan 20 mottia hehtaarille alamittaista 10 metristä riukua ja silti jää yli 4000 runkoa ainespuuta hehtaarille, ei kestä katsella taaksepäin, kun eihän tuolla edes muutamaan kertaan katkotut puut aina paljon edes kallistu. Hoitamattomuus on ihan takuulla suurin syy siihen että työnjälki on mitä on.

    leku

    kannatan uuden tarkastuksen tekemistä, selkeästi kuvien perusteella ollut ainakin osin hoitamaton. jos ollut aukkoinen rytöseinä lähtötilanne, jälki jopa tilanteeseen hyvää mitä voi siitä saada irti. Pitää selvittää leimikon historia ja lähtötilanne, turha nyt parkua, pitää odotella että lumet sulaa, jotta nähdään kannot..

    jokuhan hommassa mättää, ei kaikki voi olla p***aa,  jossakin on systemaattinen virhe,

    Ehdottomasti nyt metsälehti hommasta kiinni ja tekemään selvitystä keväällä

    Jätkä

    Tomperi. Tiedän tasan tarkkaan, miten koealat pitää ottaa, kun kontrollia tehdään.

    Olen ollut opettamassa erilaisia koealojen käyttökaavoja. Kyllä siellä mitataan myös ajourien vaikutus, mutta oikein hakatussa metsässä myös ajoura mukaanlukien pitää pohjapinta-ala ja runkoluku olla haarukassa.

    Tärkeä tekijä on nimenomaa mittauskohdan määrittelyn sattumanvaraisuus, eli koealan tarkka sijainti voidaan määritellä etukäteen vaikka ennen kuviolle menemistä. Ensimmäisen mittaispisteen jälkeen on jatko jo määrätty, sen sijainti löytyy sitten mittanauhan perusteella. Miuttaustapa on lahjomaton, mittaaja voi sen väärentää, mutta se ei ole enää mittausta.

    Puuki

    Otannat tehty tavallista tarkemmin.   Ei voi olla systemaattista virhettä, kun noin selkeä lopputulos mitä on saatu eikä ole rakettitiedettä mittaaminen.   Mutta hyvähän se on jotta selvitetään uudestaan jotta tiedetään varmasti mistä kiikastaa.

    <iframe id=”fskey-iframe” class=”fskey-autofill-dlg” style=”display: none;” sandbox=”allow-same-origin allow-scripts”></iframe>
    <div id=”fskey-tooltip” class=”fskey-tooltip” style=”display: none;”></div>

    Gla

    En epäile yhtään, etteikö hoitamattomuudella olisi vähintään merkittävä rooli. Se ei kuitenkaan ole selitys, kun lopputuloksen pitäisi kestää päivänvaloa. Metsäteollisuus tekee kaikkensa alentaakseen puun hintaa. Tällöin on lupa vaatia ostajalta sopimusehtojen noudattamista. Kun on ostettu ensiharvennusleimikko, se hakataan vaikka moottorisahalla ja hevosella, jotta tulos on hyväksyttävä. Ellei pysty normaalilla kalustolla vaatimustenmukaiseen lopputulokseen, ei pidä ostaa. Hyvin yksinkertaista.

    Ostajan rooliksi on kirjata sopimukseen kriteerit jäävälle puustolle ja avustaa ostajaa riittävillä kannustimilla, ettei tästä poiketa.

    Ola_Pallonivel

    Propaganda koneisto yrittää kovasti muuttaa mustaa valkoiseksi. Kun on tehty virheitä tai alan pitäisi kehittyä, kiistetään kaikki. Samaan aikaan valitellaan huonoa kannattavuutta. Otsikko valuu suoraan vihreiden laariin, oli jo Ylen aamutelkkarissa juttu aiheesta.

    Kyllähän nuo leveät ajourat näkee jo ihan omilla silmillä, että vituiksi meni. Nyt koneukot itseä niskasta kiinni ja parannus toimintaan.

    Jovain

    Aihetta on tehdä selvitystä. on maan tavasta. On siellä myös hoidettuja täydellä valtapuustolla olevia metsiä, joista saadaan korjuussa vajaatuottoisia. Puut pinoon ja PPA/runkolukua täydennetään allejääneillä säipäleillä, joista ei koskaan tule mitään, korkeintaan kuitua/polttopuuta. Suuret sellufirmat noudattavat kuria paremmin ja suorastaan esimerkillisesti omissa metsissään.

    suorittava porras

    Minulle on opetettu , että relaskooppi ei aina anna oikeaa tulosta ensiharvennuskohteilla. Jos puska on pahasti riukuuntunut , tarvitaan mittanauha tai keppi runkoluvun mittaustyökaluksi. Keppi toimii taimikoissa ja Moton puomi toimittaa kepin virkaa enskassa. Koealakin on kerralla isompi.

    Jos tarkastuskohteena on energiapuulirveikkö, saattaa relaskooppitulokset mennä aivan metsään . Tästä seuraa jopa systemaattinen virhe , joka saa tulokset näyttämään huonommilta ,mitä todellisuudessa ovat. Onneksi oli maininta, että kohteita on harvennettu liian aikaisin. Tästä voi helposti päätellä ,että puut ovat liian laihoja relaskooppimenetelmällä mitattaviksi.

     

Esillä 10 vastausta, 441 - 450 (kaikkiaan 1,930)