Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

  • Tämä aihe sisältää 1,929 vastausta, 74 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 kuukautta, sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 1,930)
  • Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

    Merkitty: 

    Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes 60 prosenttia metsälain vastaisia….Onkohan näin?  Epäilen kyllä, lakiahan muutettiin niin ettei mikään ole laitonta…..

  • Nostokoukku

    Yhtiöiden ja yhteisöjen metsissä kvartaali on 3-6 kuukautta. Kaikki on hyvin ja kaikki tyytyväisiä jos tulostavoite näissä jaksoissa saavutetaan. Muusta viis. Yksityisellä kvartaali voi olla jopa yli sukupolvien mittainen.

    A.Jalkanen

    Kiitos huomautuksesta, siispä tarkennan: vain eri-ikäisrakenteisten korjuujäljen tarkastuksessa mitataan taimia. Jaksollisistakin mitataan ohjeen mukaan kuitenkin jäävien puiden pohjapinta-ala, runkoluku sekä poistuma (väh. 10 cm kannot). Kyllä noista jotain analyysiä pystyy tekemään.

    suorittava porras

    Tulevaisuutta ajatellen pitäisi kiireesti tarkistaa kohteet aina ennen hakkuuta. Nämä ikävät tulokset eivät lopu ,jos nuoren metsän ensimmäinen hoitotoimi on ennakkoraivaus. Ammattilainen osaa hahmottaa ,onko heti sen jälkeen vielä järkevää harventaa. Omalle kohdalle tuli yksityisellä puolella liian monta kertaa vastaan tilanne ,jossa hakkuusta olisi ollut viisasta pidättäytyä. Muutaman kerran näin teikin ja laitoin työnjohdon ohella myös tänne viestiä kokemastani. Vastaus kirjoituksiin oli kuitenkin ,että motokuski tekee eikä valita. Ei ,vaikka kyseessä olisi alle 50 litran keppimetsä ,joka on paljastunut kohteeksi raivauksen jälkeen.

    Nyt niitetään sitä satoa ,josta olen toistuvasti varoittanut reilun kymmenen vuoden ajan. Valitettavasti monille on ollut tärkeämpää kasvattaa energiapuuta ja kuitua tukkipuiden sijaan.

    Kun tähän saumaan on tullut vielä pienten koneiden katoaminen markkinoilta ja konekannan ulkomittojen huomattava kasvu kantavuuden parantamiseksi ja ajokertojen vähentämiseksi , ei ole ihme ,että odotukset korjuun onnistumisesta eivät kohtaa.

    Arviointikriteerit ajourien suhteen ovat edelleenkin lähempänä hevoskautta ,kun nykyisen kaluston vaatimuksia. Olen kuunnellut yli 30 vuotta virttä ,jossa valitetaan koneiden olevan liian isoja ja ajourien liian leveitä. Metri on tuona aikana tullut koneisiin leveyttä lisää ja kuormiin mahtuu useita tonneja enemmän tavaraa. Pieni kalusto on karsiutunut armotta leikistä pois talouden reaaliteettien pakottamana.

    Yleisesti teloilla varustetut koneet vaativat reilusti tilaa käännöksissä. Se on vain hyväksyttävä , kun maksumiehiä muille ratkaisuille ei löydy.

    Taimikonhoito ajallaan ja enskan siirtäminen muutama vuosi eteenpäin on vaihtoehdoista realistisin nykyisen  tilanteen korjaamiseksi. Puusto on saatava järeytymään riittävästi. Joissakin tapauksissa jopa yksi harvennuskerta riittää.

    Ihmettelen sitäkin ,miksi puuston tuotoksen aleneminen alkaa kiinnostaa vasta harvennuksen jälkeen. Pahimmillaan tuotos on tippunut jopa puoleen jo ennen harvennusta taimikonhoidon laiminlyöntien ja puuston riukuuntumisen seurauksena. Hakkuu on ainoastaan paljastanut metsän todellisen tilan. Keisarin ilman vaatteita. Hoitorästit erääntyvät jossakin vaiheessa nyt todetuin tuloksin.

    mehtäukko

    Sivulla 28 Nuakka kyseli:…”Ilmeisesti moton karttaohjelmassa ei ole korkeuskäyriä? Tai niitä ei osata tulkita. Eikä myöskään seurata edellisen uran etäisyyttä gepsistä jos ei silmällä erota?…”

    On ja ovat helppolukuisia. Motohan piirtää hakkuu-urat kartalle. Tehdystä urasta voin kartan työväline- mittanauhalla mitata tarkasti ed. uralta paikkansa ja siten saran leveyden. Tai määritellä uuden saran aloituskohdan…

    kmo

    Minusta Metsäkeskus totesi että 60% ensiharvennuksista ei ole suositusten mukaisia, mutta vaikkapa tämän keskustelun otsikossa 60% on lain vastaisia. Mistähän tuo lain vastaisuus on  keskusteluihin saatu?

    mehtäukko

    Kmo:lta edistyksellinen havainto. Tomperilla sattuu aina muutenkin.

    Puuki

    Uutisen mukaan lähes 60% tarkastetuista oli lainvastaisia.  Keski-Suomessa. Lukiluki….

    Nuakka

    Mehtäukko, näin arvelinkin. Myös Metsäverkossa voi seurata leimikon edistymistä pienellä viiveellä. Ja nytpä hokasinkin mitata uravälejä  noista mainitsemistani huonon kertymän kakkosharvennuksista. Olivat 16-30 m! Ei ihme että oli jäänyt harventamaton juotti urien väliin. On ollut aika väljät kriteerit omavalvonnalla. Tuolloin oli itselläni muita touhuja niin paljon, etten ehtinyt paimentamaan ns.ammattimiehiä. Ja ennenkuin joku huomauttaa, kuviot ovat kantavia, kivettömiä ja tasaisia, sekä ennakkoraivattuja.

    suorittava porras

    Kartat näytöllä ja niihin piirtyvät ajourat ovat tuttuja jo 20 vuoden ajalta. Siihen ,että ura piirtyy juuri oikeaan kohtaan kartalla ei aina voi luottaa eikä uravälien mittauksessa kannata käyttää koneen piirtämää uraa määriteltäessä , onko toimittu oikein. Jos esim. ajelee avattua uraa takaisiin , on koneen piirtämä reitti harvoin identtinen. Pahimmillaan ero on kymmeniä metrejä. Tiedä sitten paljonko veli venäläisen gps-häirinmällä on vaikutusta asiaan. Urien etäisyys toisistaan voidaan määrittää luotettavasti vain mittaamalla.

    Lukaisin vielä kertaalleen kirjoituksen huonosta harvennusten laadusta. Epäilin tarkastusta suorittaneita ammattitaidosta. Itse asiassa alueen tarkastuksen oli tehnyt vain yksi henkilö. Aika vahva asema tuntuu olevan yhdellä henkilöllä ,jonka saamien tulosten perusteella väitetään yli puolta Keski-Suomessa tehdyistä hakkuista lainvastaisiksi.

    sikari

    Ei se kaikki vika voi olla tarkastajassa, kohteissa tai raivauksessa. Se nyt on vaan suorittavankin tunnustettava, että kuljettajien ja yrittäjien asenteessa ja ammattitaidossa on parantamisen varaa. Kuljettaja koulutus on varmaan uusittava ainakin opettajien osalta, jos suunta on tämä.

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 1,930)