Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

  • Tämä aihe sisältää 1,929 vastausta, 74 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 kuukautta sitten GlaGla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 1,930)
  • Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

    Merkitty: 

    Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes 60 prosenttia metsälain vastaisia….Onkohan näin?  Epäilen kyllä, lakiahan muutettiin niin ettei mikään ole laitonta…..

  • suorittava porras suorittava porras

    Janne S on pahasti hakoteillä ,jos väittää Seppäsen videolla käsittelemää metsää hyväksi. Takkiin tulee miltei joka rungolla. Havainnollinen esimerkki kuitenkin olosuhteista ,johon joudutaan työllisyyden nimissä silloin ,kun markkina vetää huonosti. Konkurssikohde , jos noita joutuu tekemään useita vuoden mittaan.

    Esimerkki on hyvä siinäkin suhteessa ,että näkyy ihan käytännössä,kuinka tarkastuksessa luokalle jääneet kohteet syntyvät ja mikä on lähtötilanne. Hakkuun jälkeen palstalle jää liian vähän puita , mutta poistetuistakaan ei olisi ollut ainesta tukkipuiksi.

    Ainoa ,mitä vielä ”puuttui” olivat leveämmät kantavuutta parantamaan tarkoitetut telat koneen alla. Kokonaisleveyttä olisi ollut 30 cm enemmän ja ura tehty sen mukaan. Jos maaperä olisi vähänkin pehmeämpi, kantavat telat olisivat tarpeen . Palstan riukupuista kertyvillä vähäisillä hakkuutähteillä ei ole merkitystä kantavuuden parantajana. Enemmän hyötyä tasaisesti palstalle jätettynä tuottamassa ravinteita jäävälle puustolle.

    Konekantaan sen verran ,että pienet koneet eivät tule enää koskaan yleistymään. Moni niitä valmistanut on joutunut taloudellisiin vaikeuksiin . Myös lähes jokainen pienen koneen omistanut on hankkinut seuraavaksi selvästi isomman uuden tai käytetyn ,mikäli ei ole joutunut suoritustilaan jo sitä ennen.

     

     

    jukkahaavisto61

    Peritäänkö kemeratuet takaisin kun liian harvaksi  on tehty.

    Scientist Scientist

    Ensiharvennuksessa on tullut 5 m ajourat ja on tarkoitus mennä vain yhdellä harvennuksella. Tällöin noin 20% hehtaarista on puutonta. Kannattaisiko ajouriin istuttaa vielä jotakin nopeakasvuista puuta esim koivua? Ehtisi vielä ainakin kuitukokoon jos päätehakkuu tehdään n.60 vuoden iässä.

    Apli

    Ei välttämättä huono idea, toki näihin ajouriin tulee joskus myös luontaisesti lehtipuuta yms jonka voi huolella kasvattaa sinne päätehakkuuseen..

    käpysonni käpysonni

    Nostokoukku osuu oikeaan. Nykyään oikein  ihannoidaan tätä digimeininkiä, sitä että lähes kaikki metsätalouteen liittyvät asiat voidaan hoitaa tietokoneella ja älykännykällä, metsäammattilaisille tuntuu olevan myrkkyä lähteä sinne metsään KÄVELEMÄÄN, siinähän tulee hiki ja voi jopa kastua, jos sattuu satamaan.

    Ja metsänomistajiakin kannustetaan käyttämään kaikenmaailman sovelluksia, muka helpottamaan metsäasioiden hoitoa, no myönnettäköön että itsekin niitä käytän, onhan ne ihan kivoja, mutta ei niillä voi korvata sitä, että aktiivisesti hoidetaan asioita perinteisilläkin tavoilla, eli käydään metsässä metsäammattilaisten kanssa, otetaan yhtyksiä puhelinkeskusteluilla ja tehdän itse metsänhoitotöitä.

    käpysonni käpysonni

    Huonot ensiharvennukset on suora syöttö ohisalojen ja ollikaisten lapaan, koska metsäalan ihmiset jatkuvasti kehuvat maamme metsänhoidon huipputasoa.

    suorittava porras suorittava porras

    Edelleen jätetään taimikot huonoon jamaan jos jonkinlaisilla verukkeilla. Laatupuun kasvattaminen on näistä irvokkain. Taimikkoon jätetään kaiken maailman ryönää ,josta kehittyy vain päästölähteitä eikä kasvatettavaksi tarkoitettu puusto hyödy pätkääkään. Ennen hakkuuta on vain paljon rankempi ennakkoraivausurakka edessä. Kaikki raivattu tavara puolestaan päästölähde ykkösluokassa.

    Nykytilanteessa  päähuomio on kiinnitettävä puuston säilymiseen elinvoimaisena ja hyvään kasvuun. Latvuksia ei saa päästää missään vaiheessa supistumaan liiaksi. Tämän laiminlyöntiä ei voi millään opilla kääntää ison korjuukaluston ”ansioksi”. Ei ole liian isoja koneita ,vaan puut ovat jääneet liian pieniksi.

    Puuki

    ”Laatupuun ” kasvatus tiheyttä lisäämällä voi onnistua jossain kuivilla kankailla männyllä.  Mutta laadusta ei makseta yleensä mitään  lisää vaikka se kasvatustapa pidentää kiertoaikaa. Muutenhan kannattaa nykyään kasvattaa ainakin viljelykohteita tavallista harvemmalla taimitiheydellä kustannussäästön ja järeytymisen nopeuttamisen vuoksi.

    Eh;n ajan venyttäminen jotta koneellinen korjuu tuottaisi paremmin on sekin huono keino metsän hyvän jatkokehityksen kannalta.  Kompromissiahan siinä ajankohdassa haetaan korjuukulujen, kantorahatulojen ja jäävän puuston laadun välillä.   Keskikokoinen korjuukoneketju on yleensä paras eh-metsään , jos on vain saatavilla.  Enemmän tulisi kiinnittää huomiota kantorahatulojen porrastamiseen leimikon laadun mukaan. Kokonaan hoitamattomat joutaakin jäädä pienelle tai nollatuloille.

    Hämis

    Eh:lla 5e/m3 on ammattilaisten mukaan maksimi mitä on maksettu metsurilisää korjuukuluun lisää vs  konehakkuu. Saattaa monesti kyllä kannattaakin jos saa hyvän metsurin.

    metsänkasvattaja

    ongelma  on  ollut  jo pitkään,mutta  mitään  ei ole  tehty  sen korjaamiseksi ,jos 3,5 ha  alalla  on 1ha  ajouria  kuten tutkimuksesta  käy ilmi ,niin aika paljon  tulee  metsänomistajalle  tappiota jatkossa ,kun  tuuli ja  lumi  harventavat  vielä lisää. saapa  nähdä  tuleeko tutkimuksen johdosta mitään muutoksia  nytkään. jatketaan entiseen malliin  niin, että samalla  koneella  hoidetaan kaikki kohteet.

Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 1,930)