Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

  • Tämä aihe sisältää 1,929 vastausta, 74 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 kuukautta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,851 - 1,860 (kaikkiaan 1,930)
  • Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

    Merkitty: 

    Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes 60 prosenttia metsälain vastaisia….Onkohan näin?  Epäilen kyllä, lakiahan muutettiin niin ettei mikään ole laitonta…..

  • mehtäukko

    Kun raivatessa on valittava laatua ja paras puulaji kasvupaikalleen, on huolehdittava ajoissa latvuston supistumis-, ja muotopuoli-ongelmat, koneilla poistettava puu olisi oltava riittävän järeää/ kehittynyttä…jne.

    Kuinka tuo yhtälö on toimiakseen?

     

    Jätkä

    Mutta KAIKKI se puu, mitä poistetaan esim ennakkoraivauksessa tai energiapuusavotoinnissa, on pois niistä ”arvokasvatuspuista”, jotka oikein tehdyn enskan jälkeen metsässä pitäisi olla.

    Ja kuvittelke nyt RyZZä, minkälainen korjuutyömaa on kerätä tuhannen rungon asemasta kahdeksantuhatta runkoa hehtaarilta. Kyllä se on ”hullun hommaa”.

    Gla

    ”Glalle huomautus että lienet huomannut että ei ole tarkoitus tehdä sekä energiahakkuuta että ensiharvennusta samassa metsikössä, vaan jompi kumpi ja jäävä on puusto sen mukainen.”

    On ollut niin paljon lukuja, että parasta kerrata kasvatusketju. Jos tehdään männikköön energiapuukorjuu, mihin runkolukuun 3000-4000 hakataan?

    A.Jalkanen

    Samaan runkolukuun kuin jos tehtäisiin vastaavaan metsikköön ensiharvennus – siis alueesta, kasvupaikasta ja metsänomistajan tavoitteista riippuen jonnekin 1000 rungon tietämille.

    Gla

    Aika raju on lopputulos, kun 2/3 tai jopa enemmän puustosta poistetaan.

    A.Jalkanen

    On raju. Osittain siksi lieneekin tehty kompromissi (oksikkuulaadun ja korjuukelpoisuuden suhteen), ja päädytty metsänhoidon suosituksissa ja taimikonhoidon tukiehdoissa alempiin runkolukuihin.

    suorittava porras

    Gla:n kommenttiin

    …ja seurauksena on  tuuli- ja lumituhoille erittäin altis metsä. Latvuksen ohella myös juuret kärsivät ylitiheydestä . Näin erityisesti taimivaiheessa ,jolloin kilpaileva ja myöhemmin poistettava roju kilpailevat elintilasta ja ravinteista maan pintaan nähden samassa syvyydessä. Turvemailla puhutaan erittäin suuresta riskistä myös männyn kohdalla ,kun pääjuurta ei kehity lainkaan.

    Katselin joskus kauhulla ,kun energiapuuleimikolle kasvamaan jätetyt puut alkoivat kaatuilla itsekseen ,kun tuuli vähänkin yltyi. Esimerkiksi ylispuiksi kehittyneiden koivujen poistaminen teki jäljelle jätetyistä kuusista ”kaatumatautisia”,kun suoja poistui. Tämä valitettavasti luetaan usein harvennustyön toteuttajan ”ansioksi”, vaikka tekijällä ei ole tilanteeseen johtaneisiin tapahtumiin osaa eikä arpaa. Riittävän kasvutilan kaikissa kasvuvaiheessa saanut puu pysyy  pystyssä ellei seiso kalliolla tai kivikon päällä. Juuristoltaan huonosti kehittynyt ei.

    Gla

    En haluaisi nähdä tuollaisen käsittelyn jälkeen niitä räntäsateita, joita viime ja varsinkin toissa talvena oli.

    suorittava porras

    En minäkään ja siksi olen ottanut asiaan kantaa ,kun olen ongelman havainnut.

    PS. Heitän myös varoituksen sanan niiden suuntaan ,jotka suunnittelevat jatkuvaa kasvatusta turvemaille. Seurauksena on jatkuvat tuulikaadot ja lopulta aukko. Parempi tehdä se aukko suosiolla ilman välivaiheita.

    Puuki

    Hyvin on pysyneet pystyssä e-puuhakkuun jäljiltä 1300 kpl/ha tiheydessä männyt. Riippuu paljon siitä minkälaisella kasvupaikalla puut kasvaa , milloin on tehty taimikonhoito ja miten suojaisa kasvupaikka on.

Esillä 10 vastausta, 1,851 - 1,860 (kaikkiaan 1,930)