Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

  • Tämä aihe sisältää 1,929 vastausta, 74 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 kuukautta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,741 - 1,750 (kaikkiaan 1,930)
  • Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

    Merkitty: 

    Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes 60 prosenttia metsälain vastaisia….Onkohan näin?  Epäilen kyllä, lakiahan muutettiin niin ettei mikään ole laitonta…..

  • mehtäukko

    Onhan käytössä usein nk. minimirunko. Sillä estetään olemattomien rassien teko ja keskijäreyden romahtaminen. Rankakorjuussa se on apumitta. Minimirunko myös tukillakin.

    Visakallo

    Ei StoraEnso sitä läpimittaa pienentänyt motomiesten kiusaksi, vaan saadakseen leimikoistaan enemmän puuta tehtailleen, koska Venäjän puu on nyt pois pelistä. Puheet raiteeseen sotkemisesta jääköön omaan arvoonsa.

    jees h-valta

    Kyllähän kuitukasoissa lähes aina näkee niitä jotka on tehty alle mitan eli katkenneet aineksen puutteeseen. Silti ne on laitettu kasaan ja menevät kuiduksi muiden mukana. En käsitä mikä siinä on ongelma. Tyhjää vähempää ei voi puida. Viisi senttiä latvaläpimittana on lähes arkipäivää jo nyt firmojen kasoilla. Paljon on niitä joissa ei voi mitata kun on tullut ”nuolenkärkilatvus”.

    Visakallo

    SE:n päätös heijastaa myös kovaa kisaa energiapuun ja kuitupuun välillä. Energiapuu kun on ollut kilpailukykyisempi paremman kertymänsä ansiosta.

    Gla

    Paljonkohan energiapuun (ranka) kertymä oikeasti eroaa kuutioissa kuitupuusta ja paljonko latvaläpimitan pudotus 5 senttiin vaikuttaa? Eihän hellapuista kuutioita yleensä saada.

    Ehkä enemmän on vaikutusta sillä, miltä työmaa näyttää, kun maahan jää vähemmän latvusta. Sekapuustoisissa energiakohteissa tietysti myös se, että kaikki puulajit kelpaa. Ja tekijälle mukavampaa, kun ei tarvitse välittää puulajeista ja laatuvaatimuksista.

    Visakallo

    Kuitupuun ja energiarangan kertymän ero on nykymitoilla (6cm/3cm) ollut  20% kahta puolen riippuen tietenkin leimikon laadusta.

    mehtäukko

    Teknisesti ja työskenneltäessä ei ole mitään harmia, jos latva- lpm ohenee. Hyvä että puu tulee kunnollisista rungoista tarkkaan pinoon.

    Yksittäiset ohuet kepit raivaamattomassa pusikoissa kyllä lanautuu raiteisiin, se on vain fakta. Mo:n laiminlyöntejä ei tarvitse korjuussa paikata.

    Visakallo

    Miksi juttu menee aina niihin raivaamattomiin pusikoihin? Eihän niitä motot mene tekemään.

    suorittava porras

    Kuitupuun ja energiarangan kertymäero voi olla Visan esityksen kaltainen , mutta rahallinen saanto samoilla prosenteilla toiseen suuntaan järeämpään tavaraan pyrkivän eduksi myöhemmissä hakkuissa .  Energiapuun kasvattaminen taimikonhoidon kustannuksella tulee kalliiksi. Eikö niistä hakkuun tuloksena harvaksi päätyneistä tiheiköistä ole vieläkään opittu ? Hetkellinen pula kuitupuusta ja tilapäiskäytännöt eivät saa sumentaa ajatuksia metsänkasvatuksen perusteista. Varsinainen tili saadaan kuitenkin päätehakkuusta .

    A.Jalkanen

    Männyllä on alussa oltava tiheyttä oksien karsiutumiseen ja sitä tavoitellaan usein luontaisella uudistamisella tai kylvöllä. Näissä energiahakkuu voi puoltaa paikkaansa, kuten esimerkiksi Visakallon viljelyketjut ovat osoittaneet.

    Ei puhuta ihan hoitamattoman vitelikon kasvatuksesta, vaan taimikonhoidon jälkeen jää männikköön pystyyn luokkaa 3000 runkoa. Siitä energiahakkuussa poistuu karsittuna rankana noin kolmannes (50 m3) ja jää enskaa odottelemaan vajaat 2000.  Enskan poistuma 100 m3. Menikö yhtään oikean suuntaisesti?

Esillä 10 vastausta, 1,741 - 1,750 (kaikkiaan 1,930)