Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

  • Tämä aihe sisältää 1,929 vastausta, 74 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 kuukautta sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,681 - 1,690 (kaikkiaan 1,930)
  • Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

    Merkitty: 

    Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes 60 prosenttia metsälain vastaisia….Onkohan näin?  Epäilen kyllä, lakiahan muutettiin niin ettei mikään ole laitonta…..

  • suorittava porras

    Eipä tuo jovain ole kartalla oikein missään asiassa. Tyypillistä trollien pyrkimystä sekoittaa faktat ja fiktiot sulavasti keskenään.

    Jean S

    Ensiharvennus kannattaa tehdä hävityksenä, jos haapa- tai hieskoivupuuston alla on alavaltapuina tai alikasvoksena kuusia. Tämä kannattaa arvostelussa muistaa.

    mehtäukko

    Myhistyksen raivuilla on sekin nähty, että pisimmillään 10-13 m haavikko/hieskoivikko on rs:lla kaadettu ristironkkeliin kenttään kuusentaimikon päältä. Siinä ei hirvikään pääse minnekään.

    Jätkä

    Olin vielä pikkunappula, kun kotona uudistettiin aukkoa. Vesurien kanssa pieksettiin maahan kaikki puuaines.  minulle ei vesuria annettu, mutta kiskoin juurineen  parinkymmenen sentin korkuisia kuusen turilaita, joilla oli, kun tutkin puukon kanssa vuosirenkaita – jopa parikymmentä lustoa.

    Mutta kun kaikki oli tapettu, syntyi istuttamalla upea – tasainen männyntaimikko, josta ei montaakaan rökälettä tarvinnut poistaa taimikonhoidon yhteydessä.

    Jos vielä ilmoittautuu susipuunkasvattajia männyntaimikkoon, niin sanoisin, että ei ole nupissaan montaa aivosolua ollutkaan koskaan.

    Siis tahallaan tehdään metsästä vajaatuottoinen! Vajaaälyiselle se kyllä sopii, mutta ei täysijärkiselle. Jä tämä edelleenkin männyntaimikolla.

    Jovain

    Lehtipuuhupun alta kuusikoita on tullut vapautettua, joskus jo ensiharvennuksella. Kustannuskysymys, korvaa vaihtoehtona avohakkuun välittömästi tai myöhemmin.

    Jätkä

    Verhopuusto kuusikon päältä pitää poistaa talvella, jolloin kuusiin syntyneet runkovauriot jäävät itiöistä puhtaaseen ilmaan, ja pihka suojaa haavaa heti, kun ilma hiemankaan lämpiää.

    Jokainen, joka on metsässä tehnyt jotain näkyvää, on joskus tahtomattaankin rikkonut kuusen kuorta. Jos se on tapahtunut esim kevät-talvella, niin runkovaurio on näkynyt pihkaisena laikkuna, joka jopa kylestyy, eli kasvaa umpeen.

    Näin on käynyt aikoinaan miljoonille kirvesleimatuille puille, joiden pilkat on isketty keväällä, jolloin yöpakkaset ovat olleet joskus melko ”tulisiakin” , niissä keleissä ei lahottajasienen itiöitä lentele.(Ei esiinny leimalahoa)

    Syksy on kaikkein pahinta aikaa, kun puut ovat jo kasvukautensa päättäneet, mutta itiöitä on koko maailma täynnä.

    Jonkun pitäisi tutkia, kuinka terveellistä teetä saisi maannousemasienen lahottamasta kuusen sydämestä!

    En tajua, miten suojuspuiden poisto korvaa avohakkuun, mutta eipä minun tarvitsekaan sitä tajuta.

    suorittava porras

    Taitaa iso osa tarkastuskohun kohteista olla juuri näitä lehtipuuhupun alta ensiharvennuksen yhteydessä vapautettuja kuusikoita . Aihetta käsitelleissä uutisissa on nimittäin kerrottu ,että männiköiden tiheyksissä ei ole ollut ongelmia. Sitä ei tosin ole kertottu ,kuinka monesta männylle istutetusta kohteesta on tullutkin ensiharvennukseen mennessä koivikko hoitamattomuuden seurauksena. Omalle kohdalle esimerkkejä jälkimmäisestä on kerynynyt lukuisia ja mahtuupa joukkoon ensiharvennus , josta kasvukisan hävinneet kuuset on kaadettu ennakkoraivauksen yhteydessä vallan ottaneiden koivujen seasta. Nämä tapaukset eivät kuitenkaan jostakin syystä ylitä valtakunnallista uutiskynnystä ,vaikka vahinko on paljon suurempi verrattuna lievään alitiheyteen , joka sekin alunperin on seurausta puutteista metsänhoidossa.

    Tuli vielä mieleen sekin ,mikä vaikutus energiapuuhakkuilla ennen varsinaista ensiharvennusta on puuston kehitykseen . Ainakin minulle annettiin alkuvaiheessa ohjeita ,joissa kiellettiin kajoamasta ainespuukokoisiin ja jopa etukasvuisiin koivuihin kuusentaimikoissa tarkoituksena poistaa ne vasta ensiharvennuksessa. Käytännössä työ oli raivausta ,joka tehtiin raivaussahan sijaan motolla. Metsään tuli ajourat ja ylispuukoivut saivat jatkaa varjostamistaan.  Nyt sitten ihmetellään , että runkoja jää liian vähän ,kun ne eivät olekaan kehittyneet odotettuun tahtiin täyttämään relaskoopin haarukkaa verrattuna hoidetun metsän puihin. Lisäksi osa kasvukisan hävinneistä kuusista on muuttunut kasvatuskelvottomiksi. Eihän vain tämä strateginen virhe ole syynä sille ,että tietyt tahot haluavat lakaista ongelman maton alle .

    Jovain

    Pitäisi tietenkin tarkastajan ottaa huomioon, jos metsänhoito on muuttunut toiseksi. Tutkimuksessa ei seurattu metsänhoitoa, vaan korjuun jälkeä. On tietenkin uudessa metsälaissa metsänhoito muuttunut. Otetaan paremmin, ainakin pitäisi ottaa paremmin huomioon esim. alta nousevat kaksi- tai monikerrosmetsät, tässä tapauksessa alta nousevat kuusikot.  Vanhassa laissa näin ei toimittu. Metsäorganisaatiot suhtautuivat nuivasti ja määrättiin avohakattavaksi. Aiheuttaa tietenkin hämmennystä ja voi olla etunsa tässäkin, verrattuna siihen avohakkuuseen. Tuskin kuitenkaan motolla taimikon hoitoon.

    Puuki

    Suorittavalla ihan väärät ohjeet e-puukorjuuseen. ilmankos jatkuvaa valitusta asiasta.

    Ylispuukoivujen poistoon sai ainakin vanhan NMH-lain mukaan tukeakin.

    suorittava porras

    Nämä ”väärät ohjeet” olivat ihan yleisesti käytössä ,kun keksittiin ,että risuistakin voisi saada rahaa. Sattui vielä ohjeiden antaja olemaan mukana päävastuuhenkilönä yhtiön energiapuun korjuuta kehittävässä työryhmässä. Väitti kivenkovaan ,että kaikki rk-läpimitaltaan 4-senttiset risut ovat energiapuuta ja yli 8-senttisiin ei saisi kajota. Tuo 4 senttiä oli alarajana, kun kemeraehdot niin edellytyivät.

    Toisella isolla toimijalla energiat hakattiin tuntitöinä ja kaikki tukkikokoon asti laitettiin samaan kasaan ,mutta edellä mainitulla urakkaperusteisesti . Tällä toisella olisi saanut ottaa energiaa vain 4:n – 8 : n puista . Myöhemmin toki hakattiin huonoja enskojakin.

    PS.

    Metsäteho mittasi käyttämäni energiapuukouran tuottavuuksia. Arvatkaapa oltiinko risukkokohteilla? No ei! Poistettavien puiden keskijäreys oli noissa mittauksissa pitkälti yli 100 litraa/runko. Tuotos oli myös jokseenkin eri verrattuna niiden kohteiden tuotoksiin , joita lopulta päädyttiin tekemään . Runkojen keskikoko oli tuskin kymmenesosa ,mutta taksa ei ollut olosuhteita vastaavasti kymmenkertainen. Oli vain kilohinta.

    No… nämä ovat niitä pienimpiä murheita siihen nähden ,mitä mo menettää valitessaan e-puuvaihtoehdon nuoren metsän kunnostukseen ja jättää taimikot hoitamatta. Urakoitsija pääsee onneksi tuottamattomista romuista eroon. Huonon valinnan tehneen isännän metsä on enemmän tai vähemmän pilalla seuraavaan avohakkuuseen asti.

Esillä 10 vastausta, 1,681 - 1,690 (kaikkiaan 1,930)