Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

  • Tämä aihe sisältää 1,929 vastausta, 74 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 kuukautta, sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,351 - 1,360 (kaikkiaan 1,930)
  • Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

    Merkitty: 

    Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes 60 prosenttia metsälain vastaisia….Onkohan näin?  Epäilen kyllä, lakiahan muutettiin niin ettei mikään ole laitonta…..

  • A.Jalkanen

    Jos aloitetaan 1200 rungosta, tuo kertymältään heikko rankapuuvaihe jäänee kokonaan pois.

    Nostokoukku

    Omatoimisesti polttopuuksi keräten tuon kokoluokan kertymät on tehtävä. Ainespuuta tuskin olisi tullut 20 mottia. Ei riitä sen hakkuu koneketjun polttoainekustannuksiin.

    Rukopiikki

    Jos ajourille ei istuteta niin koivu pyrkii sitä tilaa käyttämään ja isot oksat sinne suunnalle voi olla ongelma. Harvaan istutettaessa rustkotäpläkärpäset ongelma. Särkymävaraa on vähän jolloin joutuu jättämään harvennuksessa lumen lengoksi painamiakin runkoja.

    Omatoimisesti harventaen itse suosin huvin tiheää alkuasentoa josta sitten hyvin useita tiheään toistuvia harvennuksia.

    Puuki

    Istuttamalla ei kannata tiheää metsää tehdä.  Jalostetut ra-kotaimet on hento-oksasempi kuin luonnon taimet.   Runkojen tukevuus tulee harvasta alkuasennosta.  Männyllä istutustaimia 1400-1500 kpl/ha, kuusella 1300-1400 , koivulla 1200 kpl. Loput luonnosta.

    Rukopiikki

    Tuota rauduskoivua tulee paikoin turkkinaan luonnostaankin. Tiheyttä piisaa mistä alkaa vähennellä. Istutetut jalostetut toki erottuu isompina joukossa. Voi myös kylvää jalostettua siementä. Usein onnistunut hyvin. Valita sitten parhaat puut kasvamaan kun raivailee. Kun istutettu koivu pääsee hyvin alkuu pysyy kasvu keskimääräistä parempana tulevaisuudessakin. Istutus kesällä sateiden alle ja samana kesänä iso kourallinen NPK:ta joka taimelle.

    Rauduskoivu, niin hieskin, on yllättävän monimuotoinen puulaji. Niissä on monelaista lehtimuotoa ja oksamuotoa. On oppinut näkemään jo lehdestä ne mitkä on yleensä niitä paraskasvuisimpia. Parhaat hieksetkin kasvaa kyllä komeaksi tukiksi Oulun eteläpuolella. Hieksessä puuyksilöiden välillä näyttäisi myös olevan isoa eroa kasvunopeudessa.

    Visakallo

    Koivut todellakin kasvavat erittäin hyvin, kun niille vain annetaan siihen edellytykset. 90-luvun alussa istutettiin siihen aikaan normaali 1600 kpl /ha. 12 kasvukauden jälkeen tehtiin ensiharvennus motolla, jossa tuli suunnilleen puolet kuitua ja puolet energiarankaa. Pystyyn jäi silloin >800 runkoa. Ajourien aukaisu nosti kertymän konekorjuuta ajatellen kohtuulliseksi. Tämän jälkeen on tehty kaksi harvennusta, eli nyt <280 runkoa  on loppukasvatuksessa.

    A.Jalkanen

    Ehdotin Metsäasiantuntijat-ryhmässä Facebookissa pienpuun korjuun tuesta luopumista, ettei metsänomistajia vahingossakaan kannustettaisi riukujen kasvatukseen. Maksaisin mieluummin korotetun nuoren metsän hoidon tuen eli rapiat 400 euroa, riippumatta siitä korjataanko pienpuuta tai ei. Mitä mieltä raati?

    Metsäkupsa

    Kannatetaan Annelin ehdotusta. Suomalainen tuppaa olemaan semmoinen avustusrahan perässä toimija, vaikka vahinkoa sitä odotellessa tulisikin.

    suorittava porras

    Samaa mieltä Annelin kanssa. Nmh on reilusti myöhässä ja taimikko jo pahasti pilalla siinä vaiheessa ,kun koneellinen toimenpide ko palstalla on kannattavaa. On syytä muistaa sekin ,että hoitokustannus lisäksi kasvaa viivästyessään 10% /vuosi. Tämä seikka hämärretään tehokkaasti maksamalla tukea väärään aikaan. Kulu muuttuukin tuloksi  toisten tehdessä hommat talkoolla. Metsän kunto ei hetkauta lainkaan. Vasta sitten herätään ,kun puusto onkin lipsahtanut harvaksi , kun riittävää määrää elinkelpoisia runkoja ei löydykään palstalta. Tämä puolestaan mieluusti sysätään työn toteuttajien ansioksi.

    Alunperin tuki nuoren metsän hoitamiseen oli tarkoitettu edistämään hoitorästien purkamista. Energiatukien sotkeminen kyseiseen toimenpiteeseen johti vain rästien lisääntymiseen . Ketään ei kiinnostanut tehdä metsän vaatimia toimenpiteitä ajoissa. Valitettavasti tämä koski myös monia ,joilta olisi löytynyt osaamistakin ,mutta ilmainen raha  houkutteli virheliikkeisiin. ”Oikean ajoituksen” määrittelikin kemera , ei biologia.

    Visakallo

    Nyt on tainnut kevätauringon paistaessa jo unohtua, millä tämä valtakunta pidetään lämpöisenä tulevinakin talvina. Turve otettiin pois pelistä, eikä mitään muuta käytettävissä olevaa kuin puu ole ollut esittää tilalle. Seuraava viisivuotiskausi mennään nyt pienpuun korjuun tuella, ja todennäköisesti seuraavakin, kunhan ehditään keksiä korvaavia energiantuotantomenetelmiä ja myös rahoittaa ja rakentaa ne. Olen varmasti ikävä ihminen, mutta tosiasiat on vain pakko huomioida, vaikka se ei niin trendikästä aina olisikaan.

Esillä 10 vastausta, 1,351 - 1,360 (kaikkiaan 1,930)