Keskustelut Metsänomistus Metsäkeskus jo herännyt kuusettumisen tuhoisuuteen….

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 76)
  • Metsäkeskus jo herännyt kuusettumisen tuhoisuuteen….

    Koivun viljelyyn patistellaan ja aivan paikallaanhan tuo onkin. Kukaan ei tiedä kuinka kuusen tarina jatkuu ja rehevillä pohjillahan koivu tuottaa erittäin hyvin. Jopa alle 50v:n päätehakkuulle.
    Myös alkuunlähtö helppoa, ilman heinäämistäkin onnistuu.

  • jees h-valta

    Venäjältä tulee koivua mutta ei laadukasta. Siinäkin kannattaa miettiä mikä kannattaa viljelyssä ja mikä ei. Koivukuidulla on aivan yhtä hyvä hintataso kuin havukuidullakin, lähes. Ja kasvu jälleen nopeampaa. Kasvattaa pääasiassa kuitua ja tilanteen salliessa tukkia. Ja laadullahan me varmasti saadaan idästä tuonti ainakin vaneri -ja viilutarpeille loppumaan.

    vänkäri

    Tuleehan sitä idästä sorvikuustakin ja latvaläpimitta on jotain ihan muuta kuin kotimainen niukin naukin 21 cm. Hukkaprosentti on pienempi ja laatu parempi.

    Pähkäilijä

    Venäjällä paljon liikkuneena en ole koskaan nähnyt edes hirven jälkiä talvisaikaan, tosin tieverkkokin on paljon suppempi ja kanta löytyy nopeammin pakastimesta. Samoin koivuvaltaista metsää tuntuu välillä olevan silmänkantamattomiin teiden varsillakin ja itämaan hakkuutyyli suosii lehtipuumetsie syntymistä, joskin vajaatuottoisina.

    Sen mitä idästä tulevaa koivua on näkynyt on se hyvinkin suoraa 6 metristä ja vanerikoivukin matkustaa junalla sellutehtaalle. SE Kaukopää on suurin vastaanottaja Suomessa koivukuidulle ja joskus 10 vuotta sitten käytti kokoluokkaa 10 000 m3 vuorokauteen koivua. Saman kombinaatin Enocell ainakin pyöri myös paljon itäkoivun varassa, miten lie nykyisin, vieläkö menevät koivulla vai käänsivätkö sellupuolen havulle?

    mehänpoika

    Jees h-valta: ”Kehotan alkaa tutustua lehtipuun viljelyyn koko kirjossaan, ja hirvien pelkoon vain liikenteessä. Kyllä ne hirvet saa pois taimikosta jos tahtotila on kohdallaan.”

    – Jees h-vallan mainostama lehtipuutaimikoiden aitaus sähköpaimenella riistanhoitoyhdistyksen myötävaikutuksella tuntuu valtakunnanlaajuisena toteuttamiskelvottomana.

    Kun istutetaan vain kuusta ja mäntyä uudistetaan lähinnä siemenestä, syntyy lehtipuulle uudistettuja alueita melko vähän. Siksi ehkä vajaa yksi prosentti metsänomistajista on aloittanut sähköpaimensuojauksen käytännössä. Ehkä 10-15 prosenttia metsänomistajista pystyisi omatoimisesti pitämään aidat kunnossa, jos riistanhoitoyhdistys tekisi pystytystyön ja kustantaisi tarvikkeet. Tämä tuntuu toiveajattelulta jos vielä lehtipuulle istutukset lisääntyisivät aitausten yleistymisten myötä.

    Istutettu rauduskoivikko selviää huolellisella aitauksen kunnossapidolla ehkä 6-7 vuodessa hirviltä karkuun. Koivun tuohi ei ole hirvien ruokaa. Sitävastoin hybridihaapa tarvitsee aitojen kunnossapitoa 25-30 vuotta eli päätehakkuuseen saakka, koska tyvien kuori maistuu hirville. Silloin jo metsänomistajan sairastuminen yhdeksi kesäksi voi tehdä tyhjäksi aikaisempien vuosien taimikon varjelutyöt. Tätä pelkään aidatuilla Harjavallan hybdidihaavan viljelmillä.

    Ainut järkevä keino kuusettumisen estämisessä on hirvien pyyntiluvista luopuminen. Siitä hyötyisivät myös hirvestäjät hirvien talvilaitumien lisääntyessä. Karumpi laita mustikkatyyppiä ja varsinkin puolukkatyypin kankaat ja vastaavat suot voisi sillä menetelmällä saada männylle talvisiksi hirvilaitumiksi, eikä harventunut hirvikanta enää olisi esteenä täysitiheän metsän syntymiselle.

    jees h-valta

    Kyllä mehänpoika nut hiukan irrottelee liian vauhdikkaasti h-haavan uhkia. Olen aivan lähivuosina alkamassa purkaa vanhimpien aitauksia pois ja siirrän niitä P-Satakunnan uudisalojen suojiksi. Vaikka ne Riistakeskukseltakin saisin. En vain halua tuota roinaa keräillä aivan hirveitä määriä. Kierrätän loppuun ja tuhoan. Noin hyviä ei vielä malta kuin ne nyt ovat. Sitäpaitsi annan mahdollisuuden teille muillekkin saada helpommin aitatarpeet sieltä kun alan itse vähennellä tarvetta. Tuo kalvamisongelma on aivan marginaali juttu kymmenien tuhansien haapojen joukossa. Jos sieltä muutamaa hiukan näritään aivan yks hailee.

    jees h-valta

    Olen hiukan törmännyt jo tietyn tyyppiseen kuoren hinkkaamiseen joka oli minullekkin yllätys. Ei hirvien vaan jonkun isomman raapivan eläimen toimesta. Veikkaisin ilvestä ja sen kierroksen reviirimerkkausta ja kynsien teroitusta. On ollut muutamia h-haapoja jotka on aivan noin puolen-yhden metrin korkeudelta raavittu aivan runkoa myöden paljaaksi. Melkein ympäri asti. Mutta kun vain pienikin riiska jää kuorta ehjäksi tuokin jälki kylestyy lähes kokonaan yhden kasvukauden aikana. Joten hirven satunnaisnärimiset aivan olematon riesa sinällään.

    mehänpoika

    Jees h-valta: ”Joten hirven satunnaisnäremiset aivan olematon riesa sinällään.”

    – Odotahan, kunhan otteesi jostain syystä pääsee vähän herpaantumaan…

    Haavan tyvien kaluaminen aiheuttaa ilmeisesti pitkän tyvipöllin siirtymisen polttopuuksi. Vikuutuksen aiheuttama värivika näkynee myös kaatoleikkauksessa, joten arvokkaampaa rakennuspuuta tyviosasta tuskin silloin pääsee kehittymään.

    Jo 1950-luvulla harvan hirvikannan aikaan ohutkuorisempien haapojen tyvet oli kaluttu, joten en vähättelisi mahdollista tuhonaiheuttajaa ja sen tekosia. Voi olla, että silloin hirvien hyvät talvilaitumet olivat harvemmassa harsintametsätalouden takia.

    jees h-valta

    Edelleen ei pelota. Onhan luonnossa H-vallassakin aivan terveitä haaparunkoja ja vaikka joskus aina näkee jonkun vioitetun puhutaan marginaalista. Jos pelkäämme lehtipuun kasvatusta hysteerisesti olemma aivan hukassa. Liioittelu on aina liioittelua!

    suorittava porras

    Tässä asiassa mehänpojan kanssa samaa mieltä . Tähän asti kaikki hirvien vahingoittamat haavat ovat olleet lahoja . Tuskin Harjavaltakaan on poikkeus tässä suhteessa.

    jees h-valta

    Kahdenkymmenen kasvatusvuoden sisään ei isommalla viljelmällä silti montaa vioitusta kerkiä jos alkuvuodet suojataan. Ja lahon pitäisi silloin jo levitä kuin kuppa siellä yhdessä kaup.osassa.
    Ei uskottavaa. Niissä suorittavan lahopaskan puinneissa saattaa olla kymmenkuntakin eri syytä lahon ottamiseen. Varsinkin kun kyse on vielä aika paljon rauhallisemmasta kasvatuspuusta.
    Ja jos jokin ala alkaa maittaa liikaa mikä estää puimasta sato korjuun? Aina siletä sen euron/vuosi saa tiliä. Per kiintomotti.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 76)