Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskuksen vaihtoehdoton taimikonperkausohje….

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 223)
  • Metsäkeskuksen vaihtoehdoton taimikonperkausohje….

    Vaikka kuinka yrittäisi ymmärtää ei vain ymmärrä. Kun ymmärrys riittää kyllä että patistetaan taimikon varhaisperkuuseen. Mutta kun mainittiin nuo kymmenenkin vuotta ilman hoitoa olleet taimikot joihin tarkastajat kuulemma rannikolla varsinkin törmäävät. Miksi ei tässä kohtaa voi tuoda esiin vaihtoehtoa ettei ehkä enää kannatakkaan vain lakaista maahan jo täysin villiintynyttä kasvualaa.
    Sitten suorastaan valehdellaan että metsän kiertoaikaa voidaan lyhentää 20-40vuotta oikea-aikaisella hoidolla.
    Kun se nopein kiertoaika vartoaa sitä taimikkonsa villiinnyttänyttä.
    Energiapuuhakkuu vain näyttää olevan kirosana Metsäkeskuksessakin. Kun se villiintynyt siitä harvennetaan se metsä ei tietysti ole yhden puulajin metsä mutta lehtipuun nopeampikassvuisuus kuitenkin nopeuttaa kiertoaikaa myös koko kiertoajassa. Ja monipuolistaa hakkuuvaihtoehtoja.

  • Rivinelonen

    Kymmenen vuotta hoitamatta olleen taimikon perkauksesta rehevällä kasvupohjalla ei taida satasilla enää selvitä hehtaaria kohden. Omana työnä täytyy yrittää.

    metsänvartija

    Ei Suomen verotuksella ja työn sosialistisilla kunnastuksilla metsät tule hoidettua.

    Kovan verotuksen hinta näkyy työn suorittajan hankkimissa toimitiloissa, välineissä, autossa,bensassa ja vähän kaikessa.

    Siihen päälle vielä työnjohtokulut, toimistokulut.

    Ei ihme ettei raivaussahan työn ääni kuulu metsässä.

    Vaikka metsän hoito on kehitetty jo yli 100 vuotta sitten metsänhoito rästit vaan kasvaa.

    Viisaita ihmisiä koulutetaan metsänhoitajiksi asti. Hekään ei saa mitään aikaan koska kustannustaso ja lopullinen päätöksenteko on omistajalla.

    Metsähallituksen hoitamat metsät omistaa valtio, mutta luultavasti metsähallitus tekee päätökset hoidonkin osalta itse.

    Paljonko metsähallituksen mailla on hoitorästejä en tiedä. Mutta joka tapauksessa rahoitus, päätöksenteko ja toiminta tulisi yhdistää saman katon alle.

    Yksityinen metsänomistaja on markkinahinnan ja todella korkeiden kustannusten alla aika avuton.

    Paljon pitäisi muutoksia tulla.

    Suomen sosialisointi ei onnistunut, mutta talouden sosialistit onnistuivat tuhoamaan.

    Tämä hämärän maa ajautuu vielä suuriin vaikeuksiin kun talous romahtaa.

    Gla

    Jees: ”Puhun vain varhaisperkauksen puolesta. Jos sitä ei ole tehty ja tilanne on ryöstäytynyt käsistä ei mielestäni ole ennen e-puuhakkuun ennakkoraivausta asiaa siihen metsään. Pelastetaan vasta siitä metsä. Siihen mennessä on luonto yllättävän paljon näyttänyt siivoavan. Omakoht.kokemus.”

    Olen eri mieltä. Minusta rästikohteessa on syytä tehdä raivaus mahdollisimman pian. Oleellista on tietysti se, mihin raivauksella pyritään. Otetaanko 10 vuotias lehtipuusto päältä pois vai tehdäänkö sille tilaa. Jokainen kuvio on tietysti tapauskohtainen asia, jossa päätöksentekoon vaikuttaa moni asia. Mutta jos palstalla kasvaa esimerkiksi 5000-10000 lehtipuuta, puuston järeytymistä motokorjuun edellyttämään kokoon saa odotella pitkään ilman raivausta. Toisaalta tuollaisen kasvu hyytyy korjuuseen pitkäksi aikaa, kun tupsulatvaiset lehtipuut eivät jatka heti kasvuaa toisin kuin ajoissa raivattu, elinvoimaisen latvuksen omaava puusto. Lisäksi raivauksen yhteydessä on helppo valikoida edelleen kasvatettavat yksilöt. Motokuskin edellytykset tuohon on kertaluokkaa heikommat. Joko tulee aukkoja tai sitten aletaan kasvattaa pihlajasta tukkia.

    Onko sinulla ajatuksena se, että kun lähivuosien odotettavissa oleva kassavirta on liki nolla, ei kuviolle kannata investoidakaan? Iso laskentakorko vie edellytykset hoidolta. Jos risukosta saa 15-20 vuotiaana 30 m3x13 € = 390 €/ha miinus verot ja ennakkoraivauksen ja muun hoidon kulut eli käteen ei kaupasta juuri mitään jää, motivaatio puskassa hikoiluun lähenee nollaa. Tuon ymmärrän, siksi itse asetankin tähtäimen hiukan pidemmälle ja raivaan puskan n. 2000 runkoon. Vaikka minä en isompia hakkuutuloja saisikaan, riittää kunhan omaisuuden arvo kasvaa mahdollisimman hyvin. Kohteen, joka on ollut raivaamatta 10 vuotta, arvo todennäköisesti on mahdollisimman pikaisesti tehdyn raivauksen myötä 20 vuotiaana selvästi parempi kuin raivaamatta jätetyn, vaikka energiakorjuusta saadut rahat laskettaisiin mukaan.

    jees h-valta

    Ehkä tuo on voimakkaasti hieskoivuttuneen kohdalla järkevää. Ei ole juuri niin pahoja osunut eteen. Omat tulevatkin e-puukohteet ovat kuitenkin mäntyvoittoisia. Korostaisin edelleen että se varhaisperkaus ainakin juuri noilla koivuvaltaisilla pelastaisi paljon.

    Gla

    Jos joku ihmettelee, mikä äskeinen kolahdus oli, se tuli siitä kun putosin kärryiltä. Luin viestiketjua eteenpäin ja pääsin sivun 3 alkuun.

    Jees: ”Mutta asettelin lähinnä alaa tuntemattoman ja juuri harrastemetsänomistajan näkökulmasta tuon piikin Metsäkeskukselle. Voisi silloin edes mainita kaikki vaihtoehdot jolla tavistaaplaaja voisi hiukan edes järkeistää hiukan lipsuvaa kiinnostustaan. Voisi joku jopa ilahtuakkin kun saakin rahaa ”ryöstön” sijasta. Ja joku lämpöyrittäjä materiaa.”

    Raivaustiedotteen ensimmäisessä kappaleessa sanotaan seuraavasti: ”Taimikon raivausta ei pidä lykätä, koska lehtipuusto voi pahimmassa tapauksessa tappaa havupuun taimet, joihin olet investoinut sekä aikaa että rahaa. Kesä on heinän polkemiselle sekä taimikon perkaamiselle parasta aikaa. Metsäkeskus antaa metsänomistajille toimenpide-ehdotuksia esimerkiksi Metsään.fi-palvelussa.”

    Mistään vaihtoehdottomuudesta ei siis ole kyse, sen Jessekin tiedät. Totesithan itsekin Metsään.fi-keskustelussa näin: ”No niin. Tsekattu on ja hyväksi havaittu. Ainoastaan yksi tila kirjattu kahteen kertaan. Maksoin jo ja jatkan. Korjaukset tulee perästä. Realistinen ja selkeä paketti jossa ei turhia krumeluureja. Tärkeät asiat tulee selkeästi ilmi ja onhan se nyt sitten ”puolueetonta” ja kaupallisvapaata tietopohjaa. Vaikka se ei ole kyllä aivan tärkeimpiä valintakriteereitäni. Mukava pitää vertailua kaupallisen toimijan ja tämän puhtaan asiantuntijatahon katsannoissa.”

    jees h-valta

    Missään tilanteessa en näe kymmenvuotiaankaan kokonaan poistoa järkevänä ja tuo 2000kpl/ha tuntuu aika vähältä. Järeytyy tuossa vielä taajemmassakin pitkät ajat.

    jees h-valta

    Korostan että esim. se minun aika voimakkaasti hiesetuvoittoinen 15v. ja ilmeisesti juuri 30m3 hehtaarille tuottava oli vain varhaisperattu ja sillä mennään hakkuuseen. Ei kuluja enää vaan tuottoa. Ja määrä järeytymiseen tuntui olevan suotuisa.Liki 4000/ha.

    Gla

    Toki 2000 ja jopa 2500 järeytyy vielä 10 vuotiaana, mutta kohta pitäisi mennä uudestaan harventamaan. Parempi hoitaa kerralla kuntoon, jottei hommasta tule tuhertamista.

    suorittava porras

    Ja tulos jessen mallilla näyttää tältä (lukijoiden kuvat nyt sivu 4 ,15.6 ”luonto kunnostamassa….) . Puut eivät ehdi 4000 rungon hehtaaritiheyksissä kehittyä riittävän järeiksi korjuuta ajatellen. Luonto ehtii hoitaa harvennuksen ensin .

    jees h-valta

    Ei nyt aivan yleistettävissä. Kyllä 26v. jonka viimeksi ennakkoraivasin e-puuhakkuuta vartoilemaan oli muilta osin aivan siisti mutta hirvien taittelemat sieltä pisti silmään. Ja niihin kohtiin jäikin ja jää hakkuun jälkeenkin aukko. Siellä ei oltu ennen käyty. Mitään sen sortin kannon edes tynkääkään ei havaittavissa.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 223)