Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskuksen vaihtoehdoton taimikonperkausohje….

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 223)
  • Metsäkeskuksen vaihtoehdoton taimikonperkausohje….

    Vaikka kuinka yrittäisi ymmärtää ei vain ymmärrä. Kun ymmärrys riittää kyllä että patistetaan taimikon varhaisperkuuseen. Mutta kun mainittiin nuo kymmenenkin vuotta ilman hoitoa olleet taimikot joihin tarkastajat kuulemma rannikolla varsinkin törmäävät. Miksi ei tässä kohtaa voi tuoda esiin vaihtoehtoa ettei ehkä enää kannatakkaan vain lakaista maahan jo täysin villiintynyttä kasvualaa.
    Sitten suorastaan valehdellaan että metsän kiertoaikaa voidaan lyhentää 20-40vuotta oikea-aikaisella hoidolla.
    Kun se nopein kiertoaika vartoaa sitä taimikkonsa villiinnyttänyttä.
    Energiapuuhakkuu vain näyttää olevan kirosana Metsäkeskuksessakin. Kun se villiintynyt siitä harvennetaan se metsä ei tietysti ole yhden puulajin metsä mutta lehtipuun nopeampikassvuisuus kuitenkin nopeuttaa kiertoaikaa myös koko kiertoajassa. Ja monipuolistaa hakkuuvaihtoehtoja.

  • jees h-valta

    Eli toiminta on osunut kohdaltani aika tarkkaan Metlan opeille ihan maatiaisjärjelläkin. Mihin sitä tarvitaan? Metlaa meinaan, heh!

    jees h-valta

    Väitän muuten osaavani kasvattaa harvassakin männyn kohtuuoksattomaksi. Mutta tiettyjä apuja siihen luonnosta tarvitaan.

    Gla Gla

    Kenellekään ei ollut uusi asia, että tavoiteltaessa hyvää laatua, mäntyä pitää kasvattaa nuoruusvuodet tiuhassa. Mutta yllätys oli minulle, että kun sinun tavoitteena on saada kassavirtaan vauhtia, sovellat laatukasvatuksen mukaisia menetelmiä tavalla, joka suurella todennäköisyydella aiheuttaa ongelmia jäljelle jäävälle puustolle korjuuvaurioiden muodossa.

    Mitä Metla sanoo koivun ja kuusen kasvattamisesta?

    jees h-valta

    Pitää vaatia sinne suorituspuolelle asiansa osaava koneen käyttäjä.
    Ei ne mitään kolhi kun hengittää moton kopissa niskaan.
    Yleensä muuten olen määrännyt ottamaan mieluummin reilusti kuin kolhuisia puita jättämään.
    Kerran vain on päässyt kolhimaan kasvatuspuustoa kun en päässyt paikalle ajoissa. Uuden moton liikkeiden opettelu minun metsässä olisi johtanut jopa korvausvastuisiin mutta en nostanut siitä meteliä. Otan nyt lähivuosina uuden harvennuksen jossa ne kolhitut poistetaan. On kuitenkin kyse jo lähes kuuskymppisestä männiköstä. Metsäkeskuksen tarkastajakin suositti vielä hakkuuta jolla lopulliseen kasvatusasentoon.
    En ole kukuillut Metlan koivun ja männyn kasvatusasentoja. Käytän omaa päätäni. Jopa hiukan kokeellisesti.

    jees h-valta

    Viimeksi on pyydetty. Ei ole tarvinnut tupata. Olen yleensä ihmisten kanssa ikäni toimeen tullut. Eristäytyykö suorittava asiakkailta jotka maksavat hänenkin tilinsä noin välillisesti?

    kuusessa ollaan

    ”Viimeksi on pyydetty. Ei ole tarvinnut tupata. Olen yleensä ihmisten kanssa ikäni toimeen tullut. Eristäytyykö suorittava asiakkailta jotka maksavat hänenkin tilinsä noin välillisesti? ”

    Niin, ohjaamoon voidaan pyytää mukaan kuulemaan maanomistajan mielipiteitä, mutta oikeutta päästä sinne ei ole.

    Metsänomistaja keskustelee hakkuuseen liittyvissä asioissa metsäyhtiön edustajan kanssa, ei yhtiön alihankkijana toimivan yrittäjän työntekijän kanssa…ja tämä pätee kaikilla aloilla, ei maanrakennustyömaalle kaivurin hyttiinkään tunge tiehallinnon pääjohtaja.

    Siksi toisekseen, jos ”aloitteleva” kuljettaja on työskentelemässä, varmasti tulee kolhuja puihin ja vääriä puuvalintoja jos joku on hengittämässä niskaan tai seuraamassa koko ajan… Ko. työ vaatii melkoisen keskittymisen, vaikka saattaa sivullisesta näyttää rennolta radion kuuntelulta.
    Kun koneen ohjaamossa istuu 8 tunnin päivän tehokkaasti työskennellen, on melkoisen hyytynyt olo, etenkin harvennuksella hakattaessa.
    Ruotsissa aikoinaan tutkivat, että kuljettajan tehollinen työskentely heikkenee 6 tunnin jälkeen. Suositus olisi tehdä keskellä työvuoroa hetki muuta työtä, kuten työmaasuunnittelua, tms. Mutta Suomessa on totuttu tekemään töitä niska limassa ja hammasta purren…lisäksi metsäkonepuolella on tällä hetkellä lievää ylitarjontaa kalustosta=hinnat kannattavuuden rajoilla.

    Mitäs Jees tuumaisi, jos työmaalla on työskentelemässä koneyrittäjä ja kuljettajat, jotka ei osaa lainkaan suomea? Tätä on nimittäin tulossa, vapaassa kilpailussa saavat kaikki eurooppalaiset yritykset tehdä sopimuksia, metsäyhtiön korjuuyritys voi olla saksasta tai tsekeistä.

    jees h-valta

    Olen ollutkin Virolaisen koneenkuljettajan kanssa moton kopissa.
    Osasi tosin auttavasti kieltämme että juttuun päästiin. Ihan oikein mukava kaveri olikin ja hän oikein kädestä kiitteli jutustelutuokiotamme kun erottiin. En nyt ole mistään aloittelevista kuljettajista kyllä puhunut vaan suorittava niitä yritti minulle tyrkyttää. Kyllä näissä on ollut nuorempia ja vanhempia ja kaikki ovat hommansa tehneet aivan asiallisesti. Tapaan näitä sentään kolme-neljä kertaa vuodessa ja tuppaavat aika nopsaan tutuiksi tulemaan. Vaikka äijiä kyllä niilläkin urakoitsijoilla vaihtuukin.
    Varsinkin tuolla P-Satakunnassa tuntuu tapa olevan jopa avoimempi ja keskustelevampi kuin täällä H-vallankin suunnan urakoijalla. Joku heistäkin toki juttua ottaa.

    Metsuri motokuski

    Minä olen sitä mieltä että jos isäntä haluaa kyytiin niin ilman muuta pitää ja täytyy ottaa. Sehän on sitä asiakaspalvelua. Itse otan aina isännän kyytiin ja kysyn häneltä haluaako hän tulla. Siinä on mahdollisuus erinomaiseen vuorovaikutukseen ja siitä saa sisältöä kumpikin henkilö. Olen monet palstan raivaukset saanut isännän tekemään kun kopista on katsottu vähän ”maisemia”. Toivottavasti olette halukkaita tulemaan koneeseen ja myös vierailkaa niillä palstoilla kun hakkuu on käynnissä. Jos motokuski ei jouda aina puhumaan niin ei se tairkoita sitä että olisitte epäsuosittuja työmaalla.

    kepa

    Nyt on kyllä suorittavalla asenteen muutos paikallaan.
    Kyllähän maanomistaja on herra omalla maallaan ja voi aivan hyvin kertoa konemiehelle tuntemuksistaan.Vaikka alustavasti asiat sovitaankin kaupan teon yhteydessä niin aina joskus tulee mieleen jotain kun kone on palstalla.Silloin se on kyllä helppoin sopia suoraan tekijän kanssa.Nykyään ei tahdo ostomiehiä muutenkaan saada kiinni kun aina on joku palaveri menossa.
    Itsellä ei ole ikinä ollut mitään ongelmia tekijöiden kanssa.
    En tiedä onko suorittavalla maaomaisuutta millälailla mutta vaikuttas tyypilliseltä palkansaajan asenteelta.Nimittäin itse kun olen hommaillut palstoja velka rahalla niin eräältäkin palstalta löytyi hiekkaa johon hommasin luvat ja olen sitä myynyt.Mutta jotkut haluais sitä aina hakea ilimatteeksi sen takia koska on kuulema kertyny maaomaisuutta ja ne on järkiään palkansaajia joilla ei ole juuri muuta omaisuutta kuin oma talo.Jos taas on toinen yrittäjä niin ei ne kysele pahemmin ites hintaa vaan ilmoittavat määrän ja käskevät lähettää laskun.
    No ei varsinaisesti liity itse pääotsikkoon.

    suorittava porras suorittava porras

    Kepalle vastaisin ,että tähän asti yhteistyö metsänomistajien kanssa on toiminut hyvin (kuivasta kommentista huolimatta yli 25 vuotta). Asioista on tarvittaessa keskusteltu palstan reunassa ja joskus metsänomistaja on ollut kyydissäkin työtä ihmettelemässä . Metsänomistaja on aina tervetullut palstalle , kunhan kaikkien turvallisuus ja työrauha voidaan taata. Tunnen metsänomistajien murheet omasta kokemuksesta ja runsaan vuosikymmenen kestäneeltä MHY:n hallitusjäsenyyden kautta.

    Ne keskusteluhetket metsänomistajan kanssa eivät kuitenkaan saa olla mitään jälkilypsytilaisuuksia. Kauppaehdot sovitaan ostomiehen kanssa ja , jos merkittäviä muutoksia ehtoihin tehdään , ne tehdään vain ostotoimihenkilön siunaamana. Koneenkuljettaja muuttaa suunnitelmia vain saatuaan uudet viralliset ohjeet .

    Tämä toimintatapa tulee jatkossa korostumaan , koska erilaisia metsänkäsittelytapoja tullaan käyttämään enemmän. Jos metsänomistaja ottaa riskin ja vaatii käsittelemään metsäänsä yleisesti käyttetyistä tavoista poiketen , on tästä annettava selkeät kirjalliset ohjeet hakkuun toteuttajille . Yritykset eivät voi ottaa vastuuta epäonnistumisesta näissä tilanteissa.

    ”kusessa ollaan ” nimimerkin perusteluihin lisäisin , että puustolle mahdollisesti aiheutuvia kolhuja metsänomistajn läsnäolo kopissa tuskin vähentää. Paremminkin voi tulla enemmän vahinkoa , kun on monta kokkia sorkkimassa samaa soppaa. Tunnen koko joukon erittäin osaavia ammattimiehiä , jotka omissa oloissaan työskennellessään pystyvät huippusuorituksiin , mutta yhdenkin ihmisen häiritsevä läsnäolo saa heidät aivan tolaltaan ja toimimaan , kuin amatöörit.

    no hard feelings 🙂

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 223)