Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskuksen vaihtoehdoton taimikonperkausohje….

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 223)
  • Metsäkeskuksen vaihtoehdoton taimikonperkausohje….

    Vaikka kuinka yrittäisi ymmärtää ei vain ymmärrä. Kun ymmärrys riittää kyllä että patistetaan taimikon varhaisperkuuseen. Mutta kun mainittiin nuo kymmenenkin vuotta ilman hoitoa olleet taimikot joihin tarkastajat kuulemma rannikolla varsinkin törmäävät. Miksi ei tässä kohtaa voi tuoda esiin vaihtoehtoa ettei ehkä enää kannatakkaan vain lakaista maahan jo täysin villiintynyttä kasvualaa.
    Sitten suorastaan valehdellaan että metsän kiertoaikaa voidaan lyhentää 20-40vuotta oikea-aikaisella hoidolla.
    Kun se nopein kiertoaika vartoaa sitä taimikkonsa villiinnyttänyttä.
    Energiapuuhakkuu vain näyttää olevan kirosana Metsäkeskuksessakin. Kun se villiintynyt siitä harvennetaan se metsä ei tietysti ole yhden puulajin metsä mutta lehtipuun nopeampikassvuisuus kuitenkin nopeuttaa kiertoaikaa myös koko kiertoajassa. Ja monipuolistaa hakkuuvaihtoehtoja.

  • Gla

    Kiertoajasta puhuttaessa käytettiin vihaamaani, mutta myyntitykkien suosimaa termiä ”jopa”. Tuohan antaa mahdollisuuden asettaa vertailukohdat mielivaltaisesti, joten jopa 20-40 vuotta on näin täysin perusteltu näkemys. Tosin informaatioarvoltaan se on nolla.

    Ettei vaan muuten kattilamainoksissakin kerrottaisi, kuinka jollain mallilla voi säästää lämmityskuluissa ”jopa” xx %. Ja tottahan säästöä syntyy huikeasti, kun verrataan tarpeeksi surkeaan vaihtoehtoon.

    Huoli taimikoiden heitteillejätöstä on silti aiheellinen. 10 vuotta ilman hoitoa ei tuota kunnollista tulosta edes energiapuun muodossa. Homma korostuu, kun yleensä pöheikön alta löytyy muokkaus ja/tai istutustaimet. Millään ei minusta voi perustella sitä, miksi tuollainen investointi heitetään hukkaan. Pukkalan hieskoivulaskelmassakaan ei ollut pohjana 1500 euron viljelykuluja.

    jees h-valta

    Miksi pahentaa tuhoa typerällä ”mantran” pakkosyötöllä?
    Ei kai ne istutetut olleet järkevää vaan pakotettu toimi. Mutta jos siihen pakotetaan vielä lakaisemaan saavutettu kasvu voidaan jo puhua vahingon moninkertaistamisesta. Enkä vertaisi kaupallista ”mantraa” Metsäkeskuksen jopa viranomaistyyppiseen tiedotustoimeen. Ei se kymmenen vuotta vielä mutta se toinen kymmenen siihen perään.

    Gla

    Jees: ”Miksi pahentaa tuhoa typerällä ”mantran” pakkosyötöllä? Ei kai ne istutetut olleet järkevää vaan pakotettu toimi.”

    Oletko nähnyt laskelman, jossa Pukkalan tyylinen kasvatus olisi saatu kannattavaksi? Minä en ole, puhumattakaan siitä, että laskelman oletukset toteutuisivat todellisuudessa. Pukkalan laskelmaanhan pitää lisätä minimissäänkin 1-2 rivauskertaa. Näin ollen on väärin sanoa, että istuttaminen ei olisi ollut järkevää. Ja jos oikein olen ymmärtänyt, et sinäkään ole uudistanut kuvioita Pukkalan malliin eli luontainen hieskoivikko ilman hoitoa? Eri asia on se, jos käsissä on edellisen omistajan jäljiltä oleva pusikko. Silloin tehdään se, mikä on vähiten huono vaihtoehto.

    Jees: ”Mutta jos siihen pakotetaan vielä lakaisemaan saavutettu kasvu voidaan jo puhua vahingon moninkertaistamisesta.”

    Ei raivaus todellakaan tarkoita saavutetun kasvun lakaisemista. Se tarkoittaa sitä, että turvataan kasvatuskelpoisten yksilöiden kasvu. Tietysti jos ja monesti kun 10 vuoden hoitamattomuuden jäljiltä ei ole kuin myyränsyömiä kuusia ja heinikkoa, tilanne on aika lohduton.

    Jees: ”Enkä vertaisi kaupallista ”mantraa” Metsäkeskuksen jopa viranomaistyyppiseen tiedotustoimeen. Ei se kymmenen vuotta vielä mutta se toinen kymmenen siihen perään.”

    Ei nuo ylimalkaiset tiedotteet ole mitään aktiivista omistajaa palvelevaa informaatiota. Itseään vastaan homma tietysti kääntyy siinä vastaan, kun tiedotteeseen jää asioita, joihin perusnegatiivisen asenteen omaava voi tarttua. Hyväkin asia osoitetaan vääräksi vaikka väkisin ihan vain periaatteen vuoksi.

    suorittava porras

    Metsäkeskuksen muistutukset ovat enemmän kuin paikallaan. Taimikonhoidon puutteisiin on ruvettu tarttumaan entistä tehokkaammin siitäkin syystä , että nimenomaan energiapuiden ronkkiminen taimikoista on ollut sille taimikolle erittäin tuhoisaa . Vielä pahemmaksi tilanne on mennyt , jos ei ole tehty yhtään mitään . Tarkastusraporttien tulokset ovat olleet varsin surkeaa luettavaa , joten olisikin ihme , jos tilanteeseen ei olisi reagoitu millään tavalla.Ongelma on ollut valtakunnallinen.

    Eikös kuitenkin ole hyvä , että edes joku huomauttaa ajoissa taimikon olevan hoidon tarpeessa. Kaikilla ei ole aikaa tai ymmärrystä näiden havaintojen tekoon. Jos toimissa myöhästytään , voi urakka olla monelle jo ylivoimainen ja uudistamiseen käytetyt sataset ja tonnit , ovat menneet täysin hukkaan.

    Gla

    Pieni viilaus tuohon jopa-termin käyttöön. Matsäkeskuksen tiedotteessa ei sitä ollut, vain metsälehden uutisessa. Asia sinänsä ei mihinkään muutu, koska ihan mahdollisuuksien rajoissa on energiakohteenkin viivästyminen 20 vuodella, jos hoito laiminlyödään.

    Alkuperäinen tiedote löytyy metsäkeskuksen sivuilta. En linkitä tähän, koska linkin pituus on hämmästyttävän pitkä.

    jees h-valta

    Niinpä se varmaan on tavoite että se täysin ymmärtämätön pelästyy patistelusta ja lampsii jälleen mhy:n ovesta ja tilaa raivauksen. Ja taas pistetään niitä satasia ja tonneja likoon eikä tuloista tietoakaan. Ja ollaan niin kannattavassa puuhastelussa että.
    Ja kun se metsuri menee sinne raivaamaan se kaivelee ne kuusen rääpät sieltä koivikon alta (tai jättää raivuutähteen alle) ja on palattu lähes lähtöpisteeseen. Ja kuuset saa siellä sitten ponkasta pari-kolme vuotta jos toipuvat edes kasvuun. Sen jälkeen siellä taas peittä vesakoivikko kaiken alleen. Mutta onnellinen olo kun on toimittu patistuksen mukaan. Ja kun lasku kiroillen maksettu unohtuu koko juttu.

    Gla

    Joskus oikein täytyy ihmetellä, kuinka Suomessa on puun määrä ja kasvu saatu niinkin hyvälle tolalle, vaikka mantraa on hoettu jo yli 60 vuotta. Puskoitumista odottelemalla tätä ei ole saatu aikaan, vaan ihan jollain toisella tavalla. Miksi pitkäaikasen työn tulos pitäisi nyt heittää hukkaan?

    suorittava porras

    alkuperäisen jutun linkki : http://www.metsakeskus.fi/ajankohtaista /”Taimikko tarvitsee apuasi”…ettei tarvitsae selitellä…

    Puun takaa

    Metsänomistajiksi on tullut sukupolvi, joka pitää nykyistä elintasoamme saavutettuna etuna, eikä ole enää halukas tekemään juuri mitään sen jatkumisen eteen.
    Päähän siinä tulee vetävän käteen, mutta näin on käytävä, kun muuten ei mitään uskota.
    Nyt halutaan metsähömppää, mutta paluu arkeen tulee nopeammin kuin moni arvaakaan.
    Meikäläistä hieman hymyilyttää tämä nykytouhu.

    jees h-valta

    Niin meikäläistäkin hymyillyttää tämä nykytouhu kun alkaa tulla mahdollisuus vaihtoehtoihin ja osaksi on jopa pakkokin. Ilmastonmuutos on rehevöittänyt aluskasvillisuutta aivan mielettömästi ja havupuun ongelmat ovat edessämme. Siitä onneksi saa itse nyt suuntaviivoja hakea mihin suuntaan muuntaa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 223)