Keskustelut Luonto Metsäkanalintujen pesien tuhoajat

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 461)
  • Metsäkanalintujen pesien tuhoajat

    Merkitty: 

    Terve! Odottelin vesikielellä nm. Perkon lukijankuvaa ja tulihan se. Kuvassa tutkimuksen tulos metsälintujen pesien tuhoajista.
    Itse arvailin pahimmaksi tuholaiseksi varista, mutta sehän olikin tutkimuksen mukaan harakka. Seuraaviksi listalla arvailin supia ja kettua, mutta yllätys. Ketun tuhoamia pesiä olikin vain yksi prosentti.

  • arto arto

    Voisi väittää riekon ja jäniksen kärsivän(ilmastomuutoksesta)?  Musta maa ja valkea saalis kanukille mikä helpompaa. Niistäkin syytetään metsästäjiä.

    Tolopainen Tolopainen

    Luulisi kanahaukan saalistavan vain nälkäänsä, ei sen mukaan onko ruokaa näkyvillä enempi tai vähempi.

    Timppa

    Norjalaisen tutkimuksen mukaan kanahaukka ei ota kesällä niinkään emolintuja – ikään kuin se säästelisi pesimäkannan tuottoa talveksi. 

    Onko elokuu kesää?  Naapurin pihassa Espoossa kanahaukka tappoi elokuussa fasaaniperheen emon.  En tiedä miten poikasille kävi myöhemmin.  Mitenkähän on, jos haukka näkee teeriemon, jolla on varpujen seassa untuvikkopoikaset, niin ottaako poikasen ja jättää emon.  Tuntuu epäuskottavalta.

    Metsissä asustaa lähinnä närhiä, joiden tappamisessa haukka tekee tietysti hyvän työn.  Harakat ja varikset asustelevat peltoalueiden lähettyvillä, joten niistä on harvoin vaaraa metsäkanalinnuille.

    Varma on, että kanahaukka on aikuisten metsäkanalintujen pahin verottaja.  Ainakin meidän porukan mailla yksi haukka saattaa surmata vähintään 10-kertaisen määrän kanalintuja verrattuna koko meidän metsästysseuraan.

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kanahaukalla näyttää olleen ihan oma ketjukin:

    http://www.metsalehti.fi/keskustelut/aihe/kanahaukka/

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Haastattelin muunmuassa metsäkanalintututkimuksiin naapurin tänä vuonna 100-vuotta täyttävää täysin terävää isäntää (a jalkanen toimi kirjurina). Sanoi aloittaneensa metsästyksen 1931 (kymmenvuotiaana kuten minäkin). Kertoi, että koko 30-luvun oli ollut erittäin vahva kanalintukanta, joka oli sitten saavuttanut huippunsa heti sotien jälkeen. Kysyin miksi juuri silloin. Sanoi, että miehillä oli muuta ampumista, eli eivät ehtineet metsästää kanalintuja. Edelleen kysyin, että milloin oli eniten kettuja. Niitäkin oli ollut heti sotien jälkeen. Tälle veteraanimetsästäjälle (kuten minullekin) on täysin selvää, että häiritsemätön kettukanta lisää rajusti kanalintukantaa. Silloin 1945 talvella oli yksi ketunmetsästäjä tuosta kolmen kilometrin päästä saalistanut yksin yli 50 kettua noin 5000 hehtaarin alalta. Veteraanimetsästäjän mukaan juuri siitä alkoi kanalintujen alamäki, joka vei ensimmäisenä riekon (jota sanottiin täällä mehtikanaksi, koska ne asuivat täällä kangasmailla, tässä ei ole soita, siis metsissä) ja heti perään monikymmenpäiset peltopyyparvet.

    Itse aloin metsästää 1959, jolloin teeriä oli ainakin kymmenkertainen määrä nykyiseen verrattuna ja metsoja ainakin kaksikymmenkertainen määrä. Ei ollut ketunajokoiria (kuten nykyisin) eikä luolakoiria. Koiran piti ajaa joko jänistä tai haukkua lintua tai oravaa tai molempia. Jotkut haukkuivat kaikkia kolmea kategoriaa. Jos koiralla oli taipumus sotkeutua ketunjäljille (joita muuten riitti) se ammuttiin.

    Metsuri motokuski

    Kanalintututkimuksia on tehty vuosikymmeniä. Hyviä lintuvuosia oli ennenkin ja myös huonoja. Nykyään kun niitä hyviä lintuvuosia ei vain tule tai ne ovat huonompia kuin edellinen hyvä vuosi. Ei tarvii kysellä naapurin isänniltä kun faktaa löytyy. Oma isäni muisteli samoin kuin AC:n tuttava. Mutta hän myös totesi että oli myös huonoja vuosia. Ketuista maksettiin mm tapporahaa ja kun jäljet löytyi niin äkkiä nahka oli vallesmannilla leimattavana. Yksittäistä syytä ei ole mutta useita kylläkin.

    Metsuri motokuski

    Onhan se hienoa kun ihminen luulee itsestään noin suurta. Toisista enemmänkin säälittävää.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Olen kymmeniä kertoja seurannut (keittiöni ikkunasta ja terassilta), kun kanahaukka lähestyy teeriparvea. Teeret lähtevät yhtenäisenä parvena lentoon ja haukka perään. Parisataametriä se niitä seuraa ja kääntyy muualle. Teeret palaavat ruokailemaan. Yhtään onnistunutta saalistusta en ole tässä nähnyt.

    Tässä ei tapeta muitakaan petoja. Ketut tappavat ja syövät pääosan supikoirien pennuista ja ilvekset ison osan aikuisista.

    Jäniksiä on paljon. Alkukesästä oli tuosta ikkunasta näkyvällä pellonosalla (näkyy ehkä 7-8 hehtaaria) yhdellä kertaa näkyvissä ennätysmäärä 12 jänistä. Niistä 8 oli metsäjäniksiä, loput rusakoita. Edellinen ennätys oli viime vuodelta, 8.

    arto arto

    Kiva viikonloppu oli latvalinnustaa. Lunta kivasti ja lintuja mukavasti metsot / teeret näkyi kauaksi. Lähti kotiinkin jotain siivekästä.

    Berza

    Kyllä metsässä kanalintujen pesien ryöstäjä riittää. Yllätys oli minulle viimeinen tutkimus, jossa harakan väitettiin olevan pahin. Eipä niitä juuri syrjämetsissä tapaa.

    Kanalintu kannassa on tapahtunut  viime vuosina kummallinen muutos. Aiemmin syklit koskettivat samalla tavoin koko maata.

    Nykyisin kannan vaihtelut ovat hyvin erilaiset suomessa. Esim viime syksynä  p-savon ja Pohjois-Pohjanmaan pohjois osissa teeri kanta oli valtavan hyvä ja siellä oli talvimetsästyskin mahdollista.

    Kun siirrytään 200 km itään, lintukanta oli suorastaan heikko, vaikka kesä oli suotuisa ja odotukset kovat soidin äänien perusteella.

    Tämä ilmiö on kummastuttanut niin metsästäjiä, kuin asiantuntijoitakin.

     

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 461)