Keskustelut Luonto Metsäkanalintujen pesien tuhoajat

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 461)
  • Metsäkanalintujen pesien tuhoajat

    Merkitty: 

    Terve! Odottelin vesikielellä nm. Perkon lukijankuvaa ja tulihan se. Kuvassa tutkimuksen tulos metsälintujen pesien tuhoajista.
    Itse arvailin pahimmaksi tuholaiseksi varista, mutta sehän olikin tutkimuksen mukaan harakka. Seuraaviksi listalla arvailin supia ja kettua, mutta yllätys. Ketun tuhoamia pesiä olikin vain yksi prosentti.

  • arto

    Sen olen huomaannut luonnossa ketut häviää kun ilvekset lisääntyy. Samoin käy supeille. Olen jopa löytänyt puoliksi syödyn ketun. Ilveksen jänishaaskan vierestä. 

    Anton Chigurh

    Minun tiluksillani ei ole tapettu kettuja pariinkymmeneen vuoteen eivätkä ilvekset niitä edes yritä. Kun ilves saapuu tässä ketun luokkaa 500 hehtaarin reviirille, niin kettu seurailee sitä kunnes se on poistunut. Kolmijalkaiseksi ammuttuja kettuja ilves kyllä kiinni saa. Ilveksen elinpiiri on pienimmillään 10000 hehtaaria, yleensä luokkaa 50000 hehtaaria, siis enimmillään sadan kettureviirin luokkaa. Häiritsemättömällä kettureviirillä on vähintään kolme kettua. Ilveksen pääravintoa on kuitenkin jänis.

    Supikoira on keskikokoisista petonisäkkäistä kaikkiruokaisin, ja sen pääravintoa ovat myyrät ja päästäiset, sammakot ja sisiliskot, hyönteiset sekä kasviravinto kuten marjat ja hedelmät (Kauhala ym. 1999, Kauhala 2009).

    Erityisesti minkin kesäravinnosta sisämaassa on niukasti tietoa. Pohjois-Suomessa minkin tärkeimpiä ravintokohteita olivat pikkunisäkkäät ja kalat (Tolonen 1982, Pulliainen 1984).

    Myyrät ovat ketun pääravintoa (Angelstam ym. 1984, DellArte ym. 2007).

    Tekopesäkokeiden mukaan maassa pesivien lintujen pesiin kohdistuva predaatiopaine vaihtelee vuosittain. Vaihtoehtoissaalishypoteesin mukaan metsien yleispedot siirtyisivät hyödyntämään linnunpesiä myyräkantojen romahtaessa. Saamamme tulokset eivät kuitenkaan tue tätä olettamusta, pesätuhot ovat olleet suurimmillaan hyvinä myyrävuosina.

    Tuota tutkimusta on tehnyt 13 tutkijaa ainakin aikavälillä 2002-2006. Sitä ei ole kuitenkaan julkaistu, koska se murskaa hiiri-heikin (professori heikki henttonen) vaihtoehtoissaalishypoteesin.

    Metsäkanalintututkimuksia: Saalistus, julkaisija silloinen RKTL, nykyisin LUKE:

    ”Vaihtoehtoissaalishypoteesi, APH, henttosen hypoteesi on ollut monissa piireissä varsin suosittu. Esimerkiksi pari vuotta sitten (tämä on kirjoitettu joskus 2004) työskennellyt metsäkanalintutyöryhmä nojautui voimakkaasti siihen. Hypoteesi on uskottava ja elegantti. On kuitenkin rehellisesti todettava, että sitä ei ole tutkimuksellisesti todistettu. Yleisesti ottaen APH ei voi selittää kanalintujen kannanvaihteluita, ei ainakaan riistatiedusteluanalyyseihin nojautuen. Myyrien ja muiden lajiryhmien vaihteluiden heikko yhteensopivuus, eri lajien syklipituuksien monikirjavuus ja osittain ristiriitaiset pedon ja saaliin suhteet eivät tue vaihtoehtoissaalishypoteesia.”

     

    Mettämakuri

    Onko tiluksillasi  teeriä?

    Haba

    Ajattelitko tarjota kokeeseen omaa pesääsi?

    A.Jalkanen

    AC:llä on töyriä runsaasti.

    Anton Chigurh

    Tuossa pellolla lepäilee välillä 60-70 teeren parvi.  Tässä on peltoaukeaa tällä kuviolla luokkaa 25 hehtaaria. Olen jättänyt peltojen reunoille runsaasti isoja koivuja. Tuon isomman parven lisäksi niissä ruokailee pienempiä parvia (noin 20, noin 30, noin 40, siis suuruusluokka). Kanahaukkakin käy välillä yrittämässä, mutta ei se niiden perässä pitkään lennä.

    Perko

    Silloin kun kaikki oli paremmin kuin nyt niin teeriparvet tuli päivää ennen pyryä saarista manterelle pellonreuna koivuihin. Oli varma ennusmerkki.   Meni vuosikymmeniä ei näkynyt tetrin tetriä. Nyt on jo toinen talvi kun ovat käyneet kierroksella ihan pihapiirissä.  Umpetunut metsä ja supit ovat hankala yhdistelmä mehtälinnulle.

    mehtäukko

    Nyt kun AC mainitsi, on se vaan oma pirullinen rosvonsa sekin. Teeri pakeni sen kynsistä ihmeen kaupalla ja pudottautui hankeen rappuin eteen. Havukka ei ”uskaltanut” ja jäi kytikseen lähi kuuseen. Kun teeren oli lähdettävä ennemmin ja myöhemmin, sehän otti ja nitisti sen kesken lennon. Tottahan se tappaa hautovan/ruokailevan emolinnunkin, ja pesä tuhoutuu.

    Rane

    Kolme vuotta sitten ilves oli tappanut tuohon rannalle ketun kaulasta kuristamalla,kilometrin päässä oli tappanut toisen parin viikon sisällä.Kumpaakaan ei ollut syönyt.Kissojakin on löytynyt samalla tavalla kuristettuna mutta ei syö.Kyllä ilves näyttää hävittävän ihan periaatteesta ”kilpailijoita”.

    A.Jalkanen

    Norjalaisen tutkimuksen mukaan kanahaukka ei ota kesällä niinkään emolintuja – ikään kuin se säästelisi pesimäkannan tuottoa talveksi. Sen sijaan se poistaa reviiriltään varislintuja eli metsäkanojen pesärosvoja. Ts. kanahaukan pesältä mitattuna keskipitkällä etäisyydellä voi olla parhaat kanojen pesimätulokset. Toisaalta toisen tutkimuksen mukaan kanahaukka kyllä on aikuisten metsäkanojen pahin verottaja ja toinen lienee ihminen.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 461)