Keskustelut Luonto Metsäkanalintujen pesien tuhoajat

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 461)
  • Metsäkanalintujen pesien tuhoajat

    Merkitty: 

    Terve! Odottelin vesikielellä nm. Perkon lukijankuvaa ja tulihan se. Kuvassa tutkimuksen tulos metsälintujen pesien tuhoajista.
    Itse arvailin pahimmaksi tuholaiseksi varista, mutta sehän olikin tutkimuksen mukaan harakka. Seuraaviksi listalla arvailin supia ja kettua, mutta yllätys. Ketun tuhoamia pesiä olikin vain yksi prosentti.

  • Jeps123

    @AC Kiitti faktoista! Pitää lukea ihan ajatuksella moneen kertaan noita faktoja että osaisin ottaa kantaa päätelmiisi.

    Yhtä asiaa ihmettelen. Tuota puoluekantojen vastakkainasettelua. Siihen en kyllä halua sekaantua!

    Äsh, ei tuo peukun taikominen aina onnistu.. Annan periksi.. Siis peukku ylös oli tarkoitus tonne alkuun iskeä!

    Jeps123

    Tää kommentointi on kai rikki.. ?

    Uusi yritys!


    @Timppa
    ??? Siis tarkoitatko että on yksi hailee tapetaanko vai säästetäänkö supit?

    Äkkiseltään luettuna voisin allekirjoittaa Timpan tekstistä joka sanan, lukuunottamatta ensimmäisen kappaleen alkua. Voi toki sekin olla ihan totta, mutta haluan vielä vähän pureskella!

    Oliko isäsi Keski-Suomessa tuolloin? Tilanne kyllä vaikuttaa olleen eläimien osalta ihan sama Länsikairassa. Isäni (7-lapsisessa perheessä, syntynyt -35) muiden vanhempien poikien kanssa heti kun kykeni hommasivat pöytään ruokaa metsästämällä. Oli niukkaa ruuasta ja metsästys ja kalastus oli tärkeä lisä perunoille. Oravista saatiin rahaa. Ruotsista hakivat panoksia pienoiskivääriin ja johonkin pikku haulikkoon (joku kivääri, tai kivääristä tehty?). Maito haettiin naapurista!

    Nuorena joutuivat lähtemään savottaan. Isä oli töissä naapurin nuoren pojan kanssa käpykaristamolla. Pitivät homman käynnissä kahdestaan ja työaika oli ihan muuta kuin 40 tuntia viikossa ja viikonloppuvapaita ei tunnettu!

    Jeps123

    Tietääkö kukaan esim. AC / A. Jalkanen? jotain tutkimusta eri petojen ja metsästyksen osuudesta maalintujen verottamiseen ennen kanahaukan rauhoitusta tai suunnilleen noihin aikoihin? Kanahaukka siis ilmeisesti 1979 rauhoitettu osittain ja 1989 kokonaan.

    97% pedoille jos metsästys aktiivista 98,5% jos ei aktiivista metsästämistä? Tuo lopputulos kuulotiedon varassa yhdeltä tyypiltä, joten en takaa 100% varmuutta!

    Kettu 50%? Näätä jotain, oli supikin..

    huuhkaja, maakotka, kanahaukka, varpushaukka sai pyitä, varis tuhosi pesiä..

    Tommoisia muisteli lukeneensa..

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Havaintoja kanahaukasta on kerätty ja niitä voi selata myös rajaten aluetta lintuyhdistyksen tarkkuudella. Näissä näkyy ehkä se rauhoitus ja lisäksi kanahaukan sopeutuminen elämään kaupungeissa.

    http://laji.fi/project/MHL.3/stats?tab=species&species=MX.26647&year=2020

    Jeps123

    Tarkoitan siis eri petojen ml. ihmisen osuuksista maalintujen verottamiseen..

    Toki tuokin on kiva lukea ja tutkia paljonko rauhoituksilla vaikutusta kanahaukkakantoihin!

    Tuo runsaudenkehitys tuolla kovin hämäävä, kun nuo aikasarjat on eri mittaisia.. Kai tuosta on tulkittava että rauhoituksilla on hienoinen vaikutus, mutta ei tuo kanta kyllä mitenkään räjähtänyt ole eli eivät ole metsästäjät olleet kovin kiinnostuneita hävittämään kanahaukkoja?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei nyt heti tule mieleen muuta kuin Risto Tornbergin väitös koskien kanahaukkaa. Haukka saalistaa siis nimenomaan aikuisia lintuja. Metsäkanalintujen pesimämenestystä se saattaa kesäisin jopa auttaa koska kesällä se saalistaa paljon myös varislintuja ja rastaita.

    Kanahaukasta on keskusteltu tällä palstalla ei niin kovin kauan sitten:

    http://www.metsalehti.fi/keskustelut/aihe/kanahaukka/

    Kanahaukka pitää vanhan metsän laikuista (Paukku Timo 27.5.2000)

    Oulun yliopistossa tänään tarkastettavan Risto Tornbergin väitöskirjan mukaan vanhan metsän pirstoutuminen ei välttämättä suoraan uhkaa kanahaukkakantaa, vaanhaukka menestyy myös laikkuisessa ympäristössä. Näyttää siltä, että se suosii keskikokoisia vanhan metsän laikkuja pienten ja suurten laikkujen kustannuksella. Kuitenkin haukat osasivat hyödyntää myös nuoria metsiä, jos siellä vain oli saalista. Haukan viihtymisen kannalta keskeisintä ei siis ilmeisesti ole metsälaikun koko tai metsän ikä, vaan saaliin saatavuus.

    Kanahaukan saaliista perinteisesti pääosa on muodostunut kanalinnuista. Niiden kantojen heikkenemisen vuoksi siirryttäessä 1960-luvulta 1980 -luvulle kanalintujen osuus kanahaukan ravinnosta kuitenkin laski 70:stä 40 prosenttiin. Puuttuvat kanalinnut haukka korvasi varislinnuilla, sorsilla, kyyhkyillä ja oravilla.

    Kanahaukkojen osuus kanalintujen kokonaiskuolevuudesta oli Oulun seudulla teeren osalta jopa 46 prosenttia ja pyyllä vieläkin suurempi, 66 prosenttia. Tästä määrästä paikallinen pesivä haukkakanta vie noin 2/3, ja yksi kolmannes joutuu pesimättömän ja vaeltavan kannan suuhun.

    Kanalintujen ja kanahaukan suhde on niin kiinteä, että haukkojen kannat seuraavat kanalintujen kantojen vaihteluita, tosin vähintään vuoden viipeellä. Tällaisen pedon kantojen viivästyneen heilahtelun on monilla muilla lajipareilla aiemmin havaittu aiheuttavan saaliin jaksottaista kannanvaihtelua. (Tilaajille)

    http://www.hs.fi/tiede/art-2000003886539.html

    Jeps123

    Siis en ole kiinnostunut kanahaukasta vaan eri petojen ml. ihmisen (kanahaukkakin toki perolintuna sisältyy tuloksiin) osuudesta maalintujen verottamisessa! Tuo tyyppi vaan muisteli että tutkimus olisi tehty joskus noihin aikoihin!

    oksapuu

    Aina kesäisin tähän tontille ilmestyy joku haukka…

    Napsii enimmäkseen naakkoja ja rastaita. Ronkeli tuntuu olevan syömisistään kun usein syö vain pelkät aivot…

    Timppa

    Isäni oli ammattimetsästäjä 1930-luvun alkupuolella.  Minulla on hänen yksityiskohtainen metsästyspäiväkirja.  Kettuja hän metsästi n 500 km2:n alalla.  Lintuja pienemmällä.  Saalista tuli normaalisyksyksyssä n 50 metsoa, 100 teertä ja 100 muuta (pyitä, sorsia, jäniksiä, oravia).  Muutaman kettu talvessa.  Joskus lippusiimalla,, joskus myrkyllä, joskus muuten.  Kettuja oli siis vain muutama pitäjässä, joten niillä ei ollut merkitystä kanalinnuille,  Kanalintusaaliit tulivat vuodesta toiseen lähes samoista paikoista.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    On siitä arvioita tehty Luken toimesta – löytyisikö googlaamalla… pitää huomenna katsella. Semmoinen tuntuma on jäänyt mieleen että metsästäjät ottavat mielestään pienemmän osuuden kuin pedot. Ehkä AC löytää luvut kirjasta nimeltään ”Saalistus” (Suomen Riista -sarjaa jos oikein muistan)

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 461)