Keskustelut Luonto Metsäkanalintujen pesien tuhoajat

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 461)
  • Metsäkanalintujen pesien tuhoajat

    Merkitty: 

    Terve! Odottelin vesikielellä nm. Perkon lukijankuvaa ja tulihan se. Kuvassa tutkimuksen tulos metsälintujen pesien tuhoajista.
    Itse arvailin pahimmaksi tuholaiseksi varista, mutta sehän olikin tutkimuksen mukaan harakka. Seuraaviksi listalla arvailin supia ja kettua, mutta yllätys. Ketun tuhoamia pesiä olikin vain yksi prosentti.

  • Mettämakuri

    Kärpällä pieni maha ja ruoka säilyy sulana elävänä, tuohon tartte tohtori olla että ymmärtää.

    Ahma ainut peto  joka huvikseen tappaa.

    A.Jalkanen

    Sanotaan että kaikki näätäeläimet tekevät talvivarastoja, kuivalihaa.

    Mettämakuri

    Jaahas, onko näistä kärpän kellareista tutkimus aineistoa

    Jeps123

    @A Jalkanen

    ”2000 – 2011 välillä on Varsinais-Suomen indeksi ketun osalta vaihdellut välillä 10 – 20, siis keskimäärin.” Mitä tuo tarkoittaa Suomeksi? Jos otat kultakin vuodelta indeksin ja lasket niistä keskiarvon niin tulos on 14,39! Vuonna 2003 lukema oli 8,18! Laskin nuo eri vuosien suhdeluvut Varsinais-Suomen ja Lapin välillä. Vaihteli 2,41 ja 6,76 välillä ja kaikkien vuosien keskiarvo oli 4,2.

    V: Eli Varsinais-Suomessa on keskimäärin 4 kertaa Lapin indeksi? Keskimäärin tarkoittaa sitä, että kunkin vuoden indeksi on laskettu sinä vuonna inventoitujen riistakolmioiden keskiarvona.

    Eli mielestäsi tuo 8,18 asettuu tuonne 10 – 20 väliin? 4,2 on pyöristettynä noin 10? Pidän edelleenkin kommenttiasi tarkoitushakuisena vääristelynä etenkin kun kerroit tietäväsi Värriön lukemat ja vertaat silti ”parasta” aluetta Varsinais-Suomessa koko Lappiin!

    Tuolla jossain muualla kirjoitit hirvenlihasta ja kaksiteräisestä miekasta. Tunnustit sen olevan ettisesti hyväksyttyä lihaa mutta tulee painetta kasvattaa hirvikantoja..

    Noista joistain kommenteistasi tässä ketjussa voin antaa krediittejä. Sieltä löytyy ihan järkevämpiä toteamuksia.

    Vastasit Mettämakurille että kaikki näätäeläimet tekevät talvivarastoja. Tarkoitatko että jokainen yksilö tekee talvivarastoja, vai että yleensä eri näätäeläinlajit tekevät niitä? Miksi kärpissä ei voisi olla yksilöllisiä eroja? Tuo minusta heikkous tuossa AC:n kertomassa jutussa. Olisi ollut hyvä toistaa se muutamilla eri yksilöillä. Olisi saattanut löytyä se jemmaava  kärppäyksilö. Ainakin täälläpäin puhuvat mettäkärpästä ja mikä se nyt oli sen toisen nimi. Tarkoittavat että se toinen on perso kaloille ja toinen ei välitä niistä ja päinvastoin. Kärppä kyllä kantaa muikut parempaan talteen aika vikkelästi jos ne unohtaa pihalle sen saataville ja sattuu sellainen yksilö!

    arto

    Kyllä nuo muutaman yksilön kokeet on huuhaata. Samaa kuin eräs ulkomaalainen tuttu. Oli viikonlopulla tullut suomeen kesällä nähnyt paljon humalasia. Kysy oletteko aina kännissä. Eihän me sellaisia olla. Se 100 elukan otanta on pikkuinen sillä saa jo jotain suuntaa. Toiset tietty rahastaa kaikella #olemalla tutkia#

    jees h-valta

    Ja toiset tappaa huvittelemalla ja kuvittelemalla olevansa metsästäjiä.

    A.Jalkanen

    Jeps123: Pidän edelleenkin kommenttiasi tarkoitushakuisena vääristelynä

    Mikä kohta on vääristelyä ja mihin suuntaan?

    Mielestäni tässä on yksittäisiä lukuja olennaisempaa nähdä kokonaiskuva eli se, että Lapissa on kettujen jälki-indeksi paljon pienempi kuin etelässä, mutta silti niiden määrää pidetään siellä liian suurena. Toinen olennainen seikka on se, että valtakunnallisesti kettujen määrä on alentunut 25-vuotisen jälkilaskennan aikana, vaikka usein väitetään, että niiden määrä olisi avohakkuumetsätalouden vuoksi ryöpsähtänyt nousuun ja sen takia metsäkanalintukannat romahtaneet. Se on myös jännä juttu, että luultavasti Lapin korkein kettukanta löytyy juuri Värriöstä, jossa ei ole harjoitettu avohakkuumetsätaloutta. Niitä olisi kai siis paljon enemmän myös toisaalla Lapissa, ellei niitä ahkerasti metsästettäisi.

    Pahojen päivien varalle näätä voi varastoida ruokaa piiloihinsa hieman sinne ja tänne – ja nämä kätkönsä se sitten löytää tarkalla hajuaistillaan. Tällaisia kätköjä voi olla runsaasti. http://www.tunturisusi.com/naata/ Minkki kerää ruokavarastoja rannoilla rakennusten alle, erilaisiin onkaloihin ja risukasojen alle. Tällaisessa varastossa saalista voi olla suuri määrä. http://www.tunturisusi.com/minkki/ Myös lumikon tai kärpän tiedetään varastoivan myyriä, vaan en nyt muista kumpi vai onko molemmat.

    Jeps123

    @A Jalkanen
    Mikä kohta on vääristelyä ja mihin suuntaan?
    Haloo, onko ketään kotona? ”Edellinen kommenttini meni jotenkin rikki enkä enää pysty editoimaan sitä. Sen verran lisäisin kettuaiheeseen, että niitähän on lounaassa jopa 10-kertainen määrä verrattuna Lappiin.

    Laskin sinulle jo aikaisemmin:
    Lumijälki-indeksi = (jälkeä / (10 km x vrk))

    Talvilaskenta 2021 Kettu
    Alue
    Lappi: Kolmioiden lkm 3, Lumijälki-indeksi 2,79
    Varsinais-Suomi: Kolmioiden lkm 1, Lumijälki-indeksi 3,33

    Talvilaskenta 2020 Kettu
    Lappi: Kolmioiden lkm 105, Lumijälki-indeksi 3,72
    Varsinais-Suomi: Kolmioiden lkm 1, Lumijälki-indeksi 0

    Vuoden 2021 lukema on vajaat 1,2 kertainen, 2020 Varsinais-Suomessa ei ole ollut kettuja ja keskimäärin noina vuosina Varsinais-Suomessa on vain puolet Lapin lukemasta!

    Asia hieman paranisi, jos käyttäisi noita 10 – 20 vuotta vanhoja historiatietoja, mutta ei ne ketut ole enää hengissä!

    Jos haittoja ilmenisi, niin nimenomaan täällä etelässä.” Eikö leviävä kapi ole tarpeeksi suuri haitta? Sehän ei haittaa jos on Lapissa, kunhan ei leviä etelässä? Yhdessä pikkukylässä muutama vuosi takaperin koirille piti joka kesä hommata kapilääkkeet! Jos asia oikeasti kiinnostaa, niin eiköhän jostain saisi poimittua tilastoa, paljonko Tornionlaaksossa eläinlääkärit kirjoittaneet reseptejä! Itse kyllä hommasin serkulleni ne muualta, mutta kyllä niitä täytyy olla paikallisetkin kirjoittaneet..

    VI..U sun kolmios! Ne on sijoitettu metsiin ja ne kapiketut tunkee pihoille! Ei näy niissä kolmiolaskennoissa!

    Timppa

    En kyllä usko, että Lapissa kovinkaan suurella pinta-alalla kettuja metsästetään tosissaan.  Ainoa poikkeus on Ylä-Lappi, jossa niitä metsästetään kelkoilla laillisesti perusteluna, että näin pelastetaan naalit.

    Tietysti sitten mahdolliset poronteurastuspaikat ovat sdellaisia, joissa kettuja liikkuu enemmän ja joissa niitä kannattaa metsästää, jos on taitoa eikä parempaa tekemistä.

    A.Jalkanen

    Kiitos Jeps123, olet näköjään ihan oikeassa! Katsoin uudelleen ajanjaksoa 2000 – 2020. Siinä ketun jälki-indeksi on ollut karkeasti ottaen Lapissa keskimäärin 3,5 ja Varsinais-Suomessa keskiarvo on tipahtanut sinne samoihin lukemiin. Sama kehitys Satakunnassa sekä Uudellamaalla. Valitettavasti!

    Kyse siis ei ollut tarkoitushakuisesta vääristelystä vaan siitä että unohdin kommentoida 2011 jälkeen tapahtuneen kettukannan laskun etelässä. Tiesin sen kyllä mutta unohdin, kiitän tarkennuksesta. Siispä kaikkialla etelässä ei ole paljon kettuja vaikka muutamalla koealueistani on onneksi edelleen!

    Ketut ovat hävinneet etelästä koska metsästys jatkuu innokkaana ja lisäksi supikoiran invaasio vie elintilaa.

    Muuten: 1-3 riistakolmiota aluetta kohti ei riitä johtopäätösten tekoon.

    Myönnän senkin, että tietoni kapin esiintymisestä puuttuvat, kun en ole itsellä kokemusta siitä koirissa eikä muissakaan eläimissä.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 461)