Keskustelut Metsänhoito Metsähallitus ja ötökkävastuu?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)
  • Metsähallitus ja ötökkävastuu?

    Miksi Metsähallitus kehuskelee olevansa niin hyvä metsänhoitaja kun kuulemma (pääjohtaja J.Kangas) lahopuutakin on rapiasti tuplat enemmän kuin muilla metsänomistajilla.
    Kantavatko he vastuun myös muille metsänomistajille ”lahjoittamistaan” ötökkätuholaisista?

  • jees h-valta

    Ja jatkaisin vielä että samalla ”elvistellään” sillä että valtio menettää 33 miljoonaa euroa tämän saman mädättämisen seurannaisena. Jos yksityispuolella joku pääjohtaja alkaisi tuollaisella kehuskella olisi irtisanominen ilman muuta saman tunnin sisällä tapahtuvan työpisteen siivouksen ohella selvä. Kannamme raskaan taakan veronmaksajina ”yksityispipertäjän” toiminnanohjauksesta.

    Gla

    J. Kankaan puheet pitäisi tutkia tarkemmin, jotta niistä voisi sanoa jotain. Kun tietää, että kustannuksia voidaan kirjata mihin tahansa, 33 miljoonan muodostumisen perusteet vaatisi hiukan selvitystä. Poliittisesti tyylikäs tapa on sanoa niiden johtuvan monimuotoisuuden vaalimisesta.

    Googlen avulla löytyi tieto siitä, että lahopuun määrä vaihtelee suuresti riippuen siitä, tarkastellaanko etelän- vai pohjoisen alueita, kuten myös metsän iästä. Luonnollisesti myös metsän käyttötarkoituksella on suuri merkitys.

    http://www.metla.fi/tiedotteet/
    2009/2009-03-31-vmi-lahopuu.htm

    On epätodennäköistä, että tuosta on rakennettu vertailukelpoinen yhtälö lahopuiden määrän suhteen akselille metsähallitus vs yksityiset. Toistaiseksi jätän siis juhlapuheet omaan arvoonsa.

    Jessen kysymykseen liittyen olisi syytä myös olla selvillä siitä, millaisella lahopuuston määrällä riski ötökkätuhoista on todellinen. Metsätuholakityöryhmässä ei aiheesta yksimielisyyteen päästy, joten minä en edes yritä arvuutella asiaa. Noudatan kuitenkin varovaisuusperiaatetta. Käytännössä homma menee niin, että jaksotan hakkuut säännöllisiin väleihin, jolloin seuraavassa hakkuussa voidaan mahdollisista kaatuneista ainakin osa korjata pois. Pienipiirteisessä metsässä leimikko muodostuu useammasta kuviosta ja normaalitilanteessa kaatuneita puita ei lähdetä muualta korjaamaan. Tuolla systeemillä metsään jää vain yksittäisiä runkoja ötököitä ilahduttamaan. Lahopuun määrää on vaikeata arvioida, mutta veikkaan sen olevan reilusti alle etelän talousmetsien keskiarvon. Kaikkein vihreimmille totean puolustukseksi, että haapaa kasvaa tällä hetkellä n. 4 m3/ha, joista suurimpien ympäri ei kädet yllä. Määrää en erityisesti pyri vähentämään, kuten en muunkaan lehtipuun määrää. Hakkuita tuo vaatii, jotta haapa ei valtaa pääpuulajeilta liikaa alaa. Suuntauksena onkin kappalemäärän lievä alentaminen, mutta keskimääräisen järeyden kasvattaminen. Onneksi ei juurikaan ole mäntymaita.

    jees h-valta

    Muistaakseni Metsähallituksen tuotto-odotuksiakin tiukennettiin juuri hiljan. Aika huonosti yhteen sopiva senkin suhteen.
    Suojeltuhhan on valtion metsistä jo vaikka mitä ettei kaipaisi mielestäni mitään yksityissympatiseeraamista enää pipertäjille lisää yhtään. Varsinkin jos on hiukankin mahdollisuus levittää tuhoa vastuunsa tuntevien metsiin.

    A.Jalkanen

    Jos Metsähallitus huolehtii monimuotoisuudesta niin vähemmän on huolehdittavaa meillä muilla.

    Lahopuu, varsinkaan lehtipuu, ei levitä ötököitä. Ainoastaan vaurioitunut, kuoleva puu. Suuremmissa erissä jos sitä esiintyy, korjannee Metsähallituskin sen pois?

    Suuremman riskin muodostavat erilaiset suojelualueet, joilta esim. tuulenkaatoja ei korjata pois lainkaan. En ole kuitenkaan kuullut että esimerkiksi Konnevedellä Asta-myrskyn jälkeen olisi suojelluilta alueilta levinnyt mainittavia tuhoja. Kyllä etenkin kirjanpainajan suhteen kannattaa olla varuillaan, mutta ei kannata lietsoa hysteriaa.

    metsänvartija

    Metsähallitus on valtio valtiossa. Tekee niinkuin huvittaa.Piste.

    jees h-valta

    Niin että kun se on luomua se riittää metsänvartijalle. Vaikka omat plantaasit rouskuttaisi itikat keloiksi vai?

    metsänvartija

    Metsänvartijoita on ollut metsähallituksella ja suurimmilla yksityistiloilla.

    Metsänhoitomallit luodaan itse!

    Todellisuudessa Metsähallitus ei jätä ”maisemapuita”, kaikki nurin mistä saa rahaa.

    Samoin toimii myös metsänvartija.

    Tikkapuita sentään säästetään ja kolotaankin.

    jees h-valta

    Olen vain ollut huomaavinani että tuo vanhakantainen kasvatustyyli on kuitenkin lähes suoraa lainausta ikiaikaisesta harsintametsätaloudesta jossa aina parhaat vietiin ja ruumenet jätettiin kasvamaan. Ja taajaan ja pärjätköön miten pärjäävät. Kun sain tuollaisen toisena metsätilakauppanani en epäröinyt vaan uudistelin aika nopeaan. Kunhan sain raivattua konetyöksi sopivaan asentoon. Monen talon poltinpuut siitä ensin raivailtiin.
    Puiden ostaja vain sanoi ekakerralla että annan tarjouksen sitten kun näen metsän puilta.

    tamperelainen

    Muistankos nyt ihan väärin,että Metsähallitus olisi ollut syytettynä naapurin metsään levinneestä kirjanpanajatuhoista.Tehtiin lahopuuta kuusia kaulaamalla?

    jees h-valta

    Tamperelainen oikeassa. Olisi mielestäni jo kovemmankin luupään luullut ottavan opiksi mutta kun on verovaroilla mällätty niin ennallistetaan ja rehjataan kuin sika vatukossa!
    Joku tolkku pitäisi saada kuten tämän päivän metsäuutisetkin jälleen muistuttaa. Eläviä kuusia alkaa mennä kirjanpainajan suihin kiihtyvällä tahdilla tänä suvena.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 13)