Keskustelut Metsänhoito Metsäasjantuntija

Esillä 8 vastausta, 21 - 28 (kaikkiaan 28)
  • Metsäasjantuntija

    Merkitty: 

    Metsäasiantuntija on moton puikoissa. Työnjohtajille ja ostohenkilöille parempi nimitys olisi entinen metsäinsinööri. Ruohonjuuritasolla kuulostaa metsäinsinööri kouluja käyneensä Herralta.

  • harrastelija

    ”Hyvä amatööri on parempi kuin huono ammattilainen” Oppiminen on kiinni motivaatiosta, tietoa saa joka puolelta. Ohjattu opiskelu kyllä nopeuttaa asioiden oikeaa hakemista ja niiden alalle kuuluvien keskeisten juttujen löytämistä.

    Testasin 1970-luvun alussa yliopistossa opiskelevien metsäopiskelijoiden auton ajotaitoa. Siinä ajon ohella jutusteluissa opiskelemaan pääsi lähinnä laudaturin yo:aat painokerroin oli matematiikassa. Sisään valittiin suuresta hakijamäärästä n 3,5 % !

    Käytäntö ja teoria tulisi saada sovellutustasolle. Viime vuonna satuttiin erään vasta valmistuneen Mh:n kanssa samalle mökille kahvittelemaan. tutkailin hiukan metsäasioita ja myös lähellä olleen Mäntän historiaa ja toimintaa. Aika pian käytäntöön mennessä tuore metsänhoitaja oli kuuntelupuolella.

    Puuki

    Teoriapainotteisintahan se opiskelu metsäpuolellakin on yliopistossa.  Harvoin opiskelukaan ihan hukkaan heitettyä aikaa on.  Moni meidänkin kurssilta jatkoi muualle jatkokoulutukseen, kuka minnekin ; muutama jatkoi muille aloille, osa yrittäjiksi, joku luki yliopistossa opettajaksi jne.   Työttömyys on nykyään vain niin yleistä, että oman alan töitä taitaa metsäpuolellakin varsinkin  mh:lla olla melko vähän.

    Tuo on totta, että joskus hyvä amatööri on parempi kuin huono ammattilainen, ja se koskee lähes kaikkia ammattialoja. Ei metsäala siinä suhteessa mikään poikkeus ole.

    Harrastelija :”Siinä ajon ohella jutusteluissa opiskelemaan pääsi lähinnä laudaturin yo:aat… ”  Onpa ollutkin erikoinen ja nopea valintatilaisuus. Itsekö toimit valitsijana vai miten tuo tapahtui ? 🙂

    vajaakantti

    Niinhän sitä aikoinaan taloustieteen seminaarissa opetettiin, että ” hyvä teoria on parasta käytäntöä”. Kun nuori vastavalmistunut pistetään vanhojen ruunien oppiin ja sanotaan, että ”näin meillä on aina tehty” ei ole pelkoa kehityksestä.

    Visakallo

    Meidän vanhojen kääkkien on aika turha täällä arvostella ja väheksyä nuorempaa sukupolvea, sillä maailma muuttuu ja kehitys kehittyy koko ajan. Tällä hetkellä opiskelevien nuorten ammattinimikkeitä ei suurelta osin ole vielä olemassakaan, mitä he sitten aikanaan työkseen tekevät.

    AMMATTIMIES

    MINÄ EN OLEN K0LUJA,KÄYNTYT MUUTAN KUN.KANSAN KOLUN KUN E1,OLTUT LUKU HOMAT MINUN,HOMIA.KUN LÄHTIN SAVOTOLEN HETI,KUN SA1N KANSAN KOLUN VIIMEINENKIN,KÄYTYKSIKIN.MINÄ OLEN TÄÄLÄN PÄIN,SE A1NUA RIIMAN SEKÄN,RAHA METÄN TEKIÄ.SEKÄN OLEN MONIT NUORIT,INSINÖRIT KOULINUT KUN.E1 KOLUN PENKINLÄ OPITA,SITÄN AMATIA TAITOJA.

    harrastelija

    Puuki: ” Harrastelija :”Siinä ajon ohella jutusteluissa opiskelemaan pääsi lähinnä laudaturin yo:aat… ”  Onpa ollutkin erikoinen ja nopea valintatilaisuus. Itsekö toimit valitsijana vai miten tuo tapahtui ? ?

    Sori ”Puuki” verbaalisesti vajavainen ilmaisuni – ota huomioon, että peruskoulutukseni on vain 7 v kansakoulua! Myöhemmät opintosaavutukset ovat tulleet pitkälti itseopiskelulla. Testasin metsäylioppilaiden auton ajotaitoa, koska olin vastaanottamassa ns. insinööriajoa ajokortin saantia varten.

    Siinä nämä mainiot tulevat metsien miehet kertoivat, että millä perusteilla olivat päässeet opiskelemaan alaa. Kaiken kaikkiaan varsin letkeitä nuoria miehiä, heillä oli Oriveden lähellä harjoittelupaikka.

    Jätkä

    Niihin aikoihin, kun Harrastelija harrasteli ajokorttitutkinnoissa, olin Metsäylioppilaiden kanssa metsässä tukintekoa heille opettamassa. Periaatteessa olivat aivan mainioita nuoria miehiä ja – naisia, eivätkä ylenkatsoneet niitä päiviä, jotka sillä kertaa vietimme Jämsässä oppilaitoksen hulppeassa opetusmetsässä.

    Kuitenkin sen kaltaisten henkilöiden kanssa yli 30 metristen puiden kaadattaminen heillä on puuhaa, jossa viikon aikana jokainen pystyi kaatamaan ja ”teurastamaan vain muutaman puun. Periaatteessa kaatovaiheessa vai yksi saha voi olla käynnissä kerrallaan.

    metsä-masa

    Metsäylioppilaat uittoharjoittelussa:  – 70-80 luvun vaihteessa sain seurata kaksiviikkoista metsäylioppilaiden opetusohjelmaan kuuluvaa  uittoharjoittelua Lieksassa. Työpaikka oli P-KU:n erottelu- ja niputuslaitos Metelissä.

    Kuuden opiskelijan ryhmä oli erikoisen työn haluinen, mutta rentoa porukka, osa heistä teki kaksikin vuoroa peräkkäin, majoitus ja ruokailu oli järjestetty kämpälle erottelulaitoksen viereen, joten huili paikka oli lähellä.

    Metsäylioppilaiden ryhmää oli jo odotettukin, koska töiden eteneminen oli ollut paikallisten työntekijöiden toimesta takkuilevaa ja hidastelevaa,  palkkaus ei ollut kohdallaan !

    Ryhmä työhön tarttuvia nuoria miehiä sai esimerkillään myös paikalliset miehet kunnolla töihin, ja erottelu- niputustyöt meni läpi aikataulussaan myös siltä kaudelta.  ” Hyvä esimerkki nuorilta ”

     

     

Esillä 8 vastausta, 21 - 28 (kaikkiaan 28)