Keskustelut Metsänomistus Metsään piste fi

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 201)
  • Metsään piste fi

    Onkos Metsäkeskuksen lähettämänä tullut kelle sähköpostia.
    Tuli eilen ja avasin koeversion. Samat tiedot löytyy kuin metsäsuunnitelmasta. Luvassa ilmakuvat myöhemmin ja varmaan tuo laserkeilaus.
    (virheen korjasin)

  • ensolainen evakko

    Ei kannata ostella ”keisarin uusia vaatteita”, en ole koskaan harkinnutkaan. Luotan omaan kokemukseen ja perinteisiin menetelmiin!

    Aukusti

    Ei ole minunkaan kokemukset oikein hyviä. Pitäisi käydä läpi talven aikana virheet, joita on todella paljon.

    Oli jopa ehdotus uudistushakkuusta sekametsää kasvavalle järvenrantakuviolle, joka lähentelee vasta varttunutta kasvatusmetsää.

    Jokunen vuosi sitten siinä tehtiin perheen kanssa maisemanhoidollinen puistometsähakkuu, suosimalla mm haapaa ja koivua sekä jättämällä kasvamaan myös raitaa, leppää, pihlajaa jne.

    Missään tapauksessa ei tulla aukkohakkuuta koskaan tekemään, sanoo seuraavakin omistaja. Ei sentään pilata maisemaa itseltämme, ohiajavilta kulkijoilta, eikä varsinkaan rajanaapureina olevilta mökkiläisiltä.

    Silti aion maksaa seuraavankin vuoden. Uskon, että tarkkuus tulee parantumaan.

    Korpituvan Taneli

    Juuso8:
    ”Kurkistin omien tilojeni tiedot Metsään.fi;stä enkä tykännyt. Kuviot on sekoitettu numeroinnin ja hakkuiden osalta.
    Miten menetellään ja mikä suunnitelma on voimassa tästä eteenpäin.”

    Metsaan.fi -palvelussa on kahdella tavalla kerättyä tietoa. Samankin omistajan eri tiloilla on tavallisesti eri lähteistä peräisin olevat tiedot.
    1. Metsataloussuunnitelmien tiedot on siirretty sinne. Tosin nomerointi on muutettu ja siirrossa on tehty monenlaisia virheitä. On saatettu jopa yhdistellä tai erotella kuvioita yms. Kaikki suunnitelmassa olevat sanalliset kommentit kuvioista on jätetty pois.
    Puustolle on laskettu vuosittainen kasvu, joten puustotieto ei siksikään täsmää suunnitelman kanssa.
    Jos tiedot perustuvat metsäsuunnitelmaan niin, siitä on merkintä näytöllä, oikealla alhaalla. Siellä on myös maastotöiden vuosiluku.
    2. Sitten on keilattuja tietoja. Silloinkin kuvionumerointi on eri kuin suunnitelmassa. Tällöin myös kuviointi kokonaisuudessaan on mennyt uusiksi. Kuviorajat on määritelty keilausmateriaaliin tukeutuen. Uusimmat keilaustiedot, mitä on julkistettu ovat loppukesältä 2011.
    Myös toimenpidesuositukset ovat keilausaineistoon perustuvia ja voivat poiketa suurestikkin suunnitelmasta.
    Jos tiedot perustuvat keilaukseen, niin alhaalla oikealla on merkintä ”Metsävaratiedon keruu” ja keilauksen vuosiluku.

    Täytyy muistaa että molemmissa tapauksissa on kysymys konsulttien tekemistä ehdotuksista. Liikkeenjohto (=metsänomistaja) päättää toimenpiteistä. Kuinkapa se muuten voisi ollakkaan koska hänhän toimenpiteistä lopulta vastaakin lompsallaan.

    Terveisin: Korpituvan Tapani

    ChesterC

    Omalle kontolle on annettu 3 kuntaa hoidettavaksi yhteensä noin 85000 hehtaaria. 1. kunnassa on alueellisen metsäsuunnittelun tiedot. 2. kuntaa työstetään parhaillaan ja talvenaikana keilaustiedot on metsään.fi;ssä. 3. kunta vuorossa ensi vuonna. Kun kaikkien alueiden tiedot on järjestelmässä, alkaa niiden päivittäminen ja viilaaminen. Joten jo nyt metsään.fi olevat kuviorajaukset voi vielä muuttua. Tietenkin on hyvä informoida tuotteen tilanneelle mahdollisista muutoksista. Mielellään otetaan metsänomistajan ilmoituksia virheistä ja korjausta vaativista toimenpiteistä. Kuviolista mukaan toimistolle ja siihen merkinnät mitä halutaan muuttaa tai mihin suuntaan haluaa metsäänsä hoidettavan.Metsään.fi on mainio väline metsäomaisuuden hoitoon, kunhan itse jaksaa vähän nähdä vaivaa ja olla yhteydessä toimihenkilöön. Kehitettävää on vielä.Esim. käyttöliittymä on mielestäni hieman kömpelö, mutta kokonaisuudessaan varsin hyvä vaihtoehto perinteiselle metsäsuunnitelmalle.

    Korpituvan Taneli

    ChesterC:
    ”käyttöliittymä on mielestäni hieman kömpelö, mutta kokonaisuudessaan varsin hyvä vaihtoehto perinteiselle metsäsuunnitelmalle. ”

    Kauniisti sanottu, että käyttöliittymä on hieman kömpelö.

    Tälläisenä metsaan.fi ei ole vaihtoehto vielä millekkään.
    Kuitenkin siinä on se idea, jonka varaan tulevaisutta kaikesta huolimatta pitää rakentaa. Ei tosiaankaan voi olla niin että viiden tai kymmenen vuoden välein kuljetaan metsät läpi jalan.
    Toteutus on vielä niin alkutekijöissään että pelkään pahoin rahojen loppuvan kehitystyöstä kesken, kun joku iso satraappi hihkaisee että nyt lopuu, siihen on jo uponnut tarpeeksi rahaa.

    Minulla on sekä metsäsuunnitelman tietojen perusteella sinne syötetty tila, että keilattu tila, enkä oikein ole tyytyväinen kumpaankaan. Keilaussysteemistä ei tosin oikein nyt vielä tiedä paljonkaan. Sattui vielä niin että keilauksen ja tietojen julkistamisen välillä melkein koko tila käsiteltiin hakkuin.

    Järjestelmän puutteita olen täällä jo moneen kertaan ruotinut.
    Yksi ihmetystä herättävä asia on, suunnitelmatietojen siirrossa järjestelmään, tapahtuneet lukuisat suoranaiset virheet.
    Tarkoituksellista lienee kuitenkin uusi kuvionumerointi, joka jo sinänsä sekoittaa pakkaa. Keilauksen yhteydessä sitten kuviot menevät kokonaan uusiksi.

    Kun olet itse asioita tekemässä, niin kerro:
    Miksi suunnitelman mukaisten kuvioitten pinta-aloissa on pieniä heittoja puoleen ja toiseen?
    Miksi Suunnitelman kuvioita on eroteltu kahteen kuvioon tai jopa yhdistelty kaksi kuviota yhdeksi.
    Miksi kaikki kuvioitten sanalliset kommentit on pyyhitty pois?
    Osa kai on järjestelmän puutteitten takia, mutta nuo kuviomuutokset ilman metsäkäyntiä tai keilausta ovat kovin kummallisia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    ChesterC

    Jos Mfi on laitettu metsäsuunnitelman tiedot pitäisi ne olla kuviorajojen ja pinta-alojen myötä olla 1:1. En osaa sanoa mistä heitot pinta-alojen heittoon johtuu. Puumäärät voivat olla tietysti muuttuneet kasvatuslaskennan ja mahdollisten ajantasaituksen (=simuloidaan tulleet metsänkäyttöilmoitukset) vuoksi. Jos lähtöainesto on metsäsuunnittelu aineistoa ja kuviot ovat muuttuneet on metsäneuvoja jostain syystä niitä muuttanut. Keilauksessa kuviointi menee seuraavasti. Metsäkeskuksella toimitetaan alustava kuviointi perustuen puuston pituuteen. Tämä kuvionti korjataan vastaamaan ”järkevää” kuviointia ilmakuvaa,pituuskuvaa,maastokarttaa ja vanhaa kuviointia apuna käyttäen. Uudelle kuvioinnille lasketaan puustotiedot ( keilauksen 16m x 16m) hilojen perusteella. Taimikot ja epäselvät tapaukset käydään toteamassa maastokäynnillä. Aineisto lasketetaan vielä ja julkaistaan Mfi;ssä. Itse tein sen virheen tämän vuoden aineistossa, että luotin liikaa uuteen pituuskuvaan, jolloin kuvioinnista tuli liian pienipiirteinen. Kuvio tekstejä ei tässä systeemissä muistaakseni käytetä, joten silloin nämä jäävät pois, vaikka ne metsäsuunnitteluaineistossa olisivatkin.

    Korpituvan Taneli

    Ei kannattane tässä käydä läpi erilaisia pikkupuutteita, mutta muutamista kehitysasioista haluaisin kuulla mielipiteesi.

    Kuviokarttojen pohjana on maastokartta, joka sekin on huomattavasti vanhempi kuin karttapaikan kartat. Toisena vaihtoehtona on ilmakuva, siltä ajalta jolloin Jerusalemkin oli vielä kauppala. Ei löydy edes vuosilukua käytettävissä olevasta ilmakuvasta. Ilmakuvien suhteen painitaan tietysti kustannusten kanssa ja kuulemma vielä oikeuksistakin pitäisi maksaa, jos jostain uudempia kuvia löytyy.

    Mitä mieltä olet, näistä keilauksen yhteydessä saatavasta aineistoista, voisiko niitä käyttää taustana?
    Olen nähnyt vilaukselta keilatun alueen väärävärikuvan, josta ainakin eri puulajit erottuivat selkeästi. Minä kyllä kelpuuttaisin sellaisenkin yhdeksi taustan vaihtoehdoksi. Onko siellä jotain muuta käyttökelpoista?
    Näiden käytöstä ei ainakaan tulisi mitään lisenssimaksuja mihinkään suuntaan kun ne on tätä varten tehty. Tietysti ohjelmaa pitäisi muuttaa, kolmannen vaihtoehdon mahdollistamiseksi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Caballista

    **
    Olen nähnyt vilaukselta keilatun alueen väärävärikuvan, josta ainakin eri puulajit erottuivat selkeästi. Minä kyllä kelpuuttaisin sellaisenkin yhdeksi taustan vaihtoehdoksi.
    **
    Valtio jakaa ”ilmaiseksi” yksityisille väärävärikuvia ja laserkeilausaineistoja. Jos jaksaa vääntää pari tuntia koneella asennellen muutamia ohjelmia niin noilla
    http://www.puuntuottaja.com/
    laserkeilausaineiston-
    kotikaytto-
    metsasuunnittelussa/ ohjeilla saa omalle koneelle muodostettua laserkeilausaineistosta esimerkiksi maapohjan korkeusmallin ja puuston korkeudesta mallin. Taustakuvaksi saa juuri tuon väärävärikuvan.

    Asia ei kylläkään auta yhtään metsään.fi palvelun kanssa. Palveluun ei saa ladattua itse taustakuvia…

    Korpituvan Taneli

    Kiitos Caballista, siinä oli enemmänkin kuin caballinen tietoja. Paneudun hommaan tässä joskus, nyt lukaisin vain ohjeen läpi ja totesin, että vielä joku osaa tehdä ohjeitakin ohjelmien käyttämiseen.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    tervas

    Elokuulla korjailtiin virheellisen metsänkäyttöilmoituksen mukaan tehtyjä toimepiteitä palveluun. Tuli silloin kuntoon. Nyt virheet on palanneet näille jo kertaalleen korjatuille kuvioille. Ovat vissiin ajaneet vanhat metsänkäyttöilmoitusten tiedot uudelleen sisään…

    Tarkistakaa kuviotiedot uudelleen, jos on aikaisemmin korjailtu metsänkäyttöilmoistusten mukaan tehtyjä toimenpiteitä.

    Samassa rytäkässä on muutamat taimikot lyhentyneet metrejä kolmessa vuodessa, vaikka lähtötiedot ilmoitetaan samaksi kuin ms (maastotietojen keruu). Nuorten metsien kasvu todellakin ylittää ennusteet!

    Toistaiseksi aikaa on mennyt enemmän tietojen tarkistukseen ja korjailuun kuin palvelun varsinaiseen käyttöön.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 201)