Keskustelut Metsänomistus Metsään piste fi

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 201)
  • Metsään piste fi

    Onkos Metsäkeskuksen lähettämänä tullut kelle sähköpostia.
    Tuli eilen ja avasin koeversion. Samat tiedot löytyy kuin metsäsuunnitelmasta. Luvassa ilmakuvat myöhemmin ja varmaan tuo laserkeilaus.
    (virheen korjasin)

  • jees h-valta

    Ja edelleen samoilla linjoilla täälläkin. Se männikkö joka nyt kakkosharvennettiin oli ehdotuksena päätehakkuuksi. Sitten vielä sellainenkin männikkö johon vasta alan harkita lähivuosina kakkosharvennusta oli jo merkattu päätehakattavaksi ja vielä tänävuonnakin. Tarkennan vielä ettei aivan järkevää kun kuitu/tukkiprossa luokkaa 50-50%. Heh!
    Nyt aion suraavaksi tarjota päätehakkuuseen sellaista kuviota johon ei ollut ehdotettu edes toimenpidettä lähivuosille. Edellinen pääte juuri oli sellainen myös.
    Mutta kaippa nämä ovat vain niitä mielipide-eroja kirjanoppineen ja itseajattelevan välillä.

    pihkatappi

    Yhdellä etämetsänomistajalla oli merkittynä yksi hakkuuehdotus, siemenpuuhakkuu. Kertymästä tukkipuuta 30 mottia, ihmettelin kun alue oli toista hehtaaria. Kävin mittaamassa ja kyllä siellä yli sata mottia tukkia tulee vaikka jättää muutaman siemenpuunkin.

    No itsellä taas yhdessä hakkuuehdotuksessa oli just toisinpäin, tukkia oli merkitty lähes tuplaten. Eli keskimäärinhän tämä saattaa olla kohdillaan.

    Sattuuhan näitä virheitä, mutta näiden tietojen perusteella voi nyt tehdä myös puukauppasopimukset puukaupoissa. Kätevää on, ei tarvi enää tietää mitään kun kaikki on kännykän ruudulla.

    pihkatappi

    Minullekin tällä metsaan.fi palvelulla on lähinnä viihdearvo taloudellisessa päätöksenteossa. Jos kasvut ja tukkiosuudet eivät lähtötiedoissa pidä paikkansa niin pieleen menee pahasti toimenpiteiden ajankohdan arpominen. Kyllähän tuosta on hyvä katsoa kuviot kartalla, jos puhelimessa vaikka ostomiehen kanssa esittelee leimikoa, mutta tuossakin vaiheessa on paras kertoa mitä siellä metsässä oikeasti on.

    Puun takaa

    Jos metsää omistaa metsä t a l o u s -mielessä, ei silloin pelkillä metsään.fi -tiedoilla pärjää.
    Jos tekee puukaupan tai metsänhoitosopimuksen ilman kunnollista maastokäyntiä, ei voi mahdollisissa ongelmatilanteissa syyttää ketään muuta kuin itseään.
    Nykyinen metsälaki lisäsi metsänomistajan omaa vastuuta.
    Tämä on siitä yksi käytännön esimerkki.
    Yleensäkin toimivan ja kannattavan metsätalouden suunnittelu vaatii mahdollisimman tarkat lähtötiedot.
    Jos niitä ei ole, on silloin suunnittelulla lähinnä viihdearvo.

    pahkanaama

    Minullekin tuli metsäkeskukselta kirje metsään.fi palvelusta. Kävin netissä katselemassa palstojeni tietoja ?? todella epätarkkoja tietoja. Aluksi ajattelin, että normi metsänomistaja ei hyödy näin epätarkoista tiedoista mitään, mutta sellainen metsänomistaja joka ei ole metsissään käynyt kymmeneen vuoteen ja/tai on juuri saanut metsät haltuunsa voisi hyötyä tästä jotain. Mutta, onko tästä enämpi haittaa kuin hyötyä. Jos ensimmäisellä käyttökerralla saa täysin paikkansapitämätötä tietoa ja esim kauppa menee mönkään, tai luottaa esim. taimikon hoitotietoihin jotka eivät pidä paikkaansa, tysääkö aloittelijan metsänhoito alkuunsa.

    Gla

    Virheellinen tieto voi olla kaikkein vahingollisinta. Minulla menisi iso osa nuorista koivikoista pilalle, jos järjestelmän antamia suosituksia uskoisin.

    jees h-valta

    Lähden seuraavaksi tekemään kuviota johon suositus nuoren metsän hoito ja kusti noin 600 euroa. Se mitä teen on manutyönä ensiharvennus ja vähintään tuon otan plussaa. Eli kokemattoman sokea usko ammattilaiseen voisi tosiaan tietää että kuitu lakaistaisiin raivaamalla maahan. Ja ilo siitä maksaisi vielä. 1,1ha ja noin 110mottia mäntyä lähes puhtaana kuviolla.

    pihkatappi

    Vaikea arvioida miten tyssää aloittelijalla. Taimikot on käyty ainakin suurilta osin tarkistamassa, eli niihin liittyvä ohjeistus pitäisi olla kelvollista. Ja kun nämä Metsään.fi tiedot siirtää vaikka MG:n palveluun niin sittenhän tuon kartta-aineiston saa älypuhelimen ruudulle ja voi metsässä tarkistaa että millä kuviolla liikkuu, silloinhan tuo on jo työkalu jos metsä ei ole vielä niin tuttu. On sitä itse kukin uudella palstalla pyörähtänyt pilvisenä päivänä.

    Olen pohtinut, miten alkaisi taas metsätaloussuunnitelmia omista metsistä työstämään. Nyt tiedot on päivitetty kynällä vanhojen suunnitelmien päälle ja osa muuttuneesta tiedosta on vain omassa päässä. Yksi tapa olisi ottaa käyttöön tämä Metsään.fi, mutta kun ne päivittävät sitten uudet laserkeilaukset niin vanha data katoaa saman tien, eli omia päivityksiä ei tuonne kannata tehdä. Tuossa Metsään.fi palvelussa pitäisi ehkä olla jonkinlainen versionhallinta, ei taida nyt olla? Ehkä tulostan tuolta nuo kuviokartat ja päivitän kuviotiedot exceliin tomenpidesuunnitelmineen, jos vielä hyväksyttää suunnitelmat Metsäkeskuksella niin sittenhän itsellä on viralliset metsätaloussuunnitelmat Metsään.fi kuvioiden mukaisesti.

    pihkatappi

    Tuohan olikin kätevää. Karttojen käyttöön sai Metsäkeskuksen luvan ja palvelussa olevat kuviotiedot pystyi lataamaan suoraan exceliin. Sitten vain sarakkeet uuteen järjestykseen ja toimintasuunnitelmat yms. uudet sarakkeet. Eri taulukot kuvioluettelolle, hoitosuunnitelmille ja hakkuille hieman eri sarakekoostumuksilla ja yhteenvetoja ristiin rastiin. Parempi tuli kuin ensin ajattelin, tein tulosteversion ja mapitin kansioon, hyvillä mielin voi tarkistuttaa tämän ekan suunnitelman, hyväksyvätkö viralliseksi MTS:ksi. Ehkä täytyy vähän tarkistella vielä maastossa, että voi ajoittaa tarkemmin nuo hakkuut, mutta niinhän se on aina ollut.

    Kun näitä suunnitelmia pitää tehdä enemmänkin, luulisi verottajan hyväksyvän tietokoneen ja office-paketin virustorjunntat yms. täydestä hinnasta metsätalouden kuluihin.

    Gla

    Excelissä minullakin tiedot ovat, mutta ne on peräisin suunnitelmasta ja omista mittauksista. Toimenpiteet ovat aikataulumuodossa omalla sivullaan, jolloin on helpompi arvioida, mitä voi tehdä itse ja mitkä työt kannattaa teettää. Samoin voi rytmittää tiettyjä töitä, jotta itse tehtäväksi ei tule liian suurta työmaata kerralla ja oikeat työt tulee tehtyä oikeaan vuodenaikaan.

    Excelissäni on myös ennuste puuston arvon kehityksestä niin euromääräisenä kuin suhteellisenakin, jolloin taloudestakin saa jonkinlaista tuntumaa ja yhdessä aikataulun kanssa voi miettiä leimikoiden yhdistelyä kiinnostavaksi kokonaisuudeksi. Kasvun arvioimisessa on ollut apuna Motti ja oma näppituntuma.

    Metsään.fi-tiedoista mikään ei ole päätynyt exceliini, vaikka niitä suunnitelman tietoihin ja omiin arvioihini vertasinkin.

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 201)