Keskustelut Metsänhoito Metsään.fi/usko mennyt!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 81)
  • Metsään.fi/usko mennyt!

    Tuolla puukaupanpasivulla sivuttiin Metsään.fi-palvelua ja hieman ihmeteltiin sivuston ”oikeellisuutta”

    Olen kyllä samoilla linjoilla. Olen useasti päivittänyt mitä juttua milloinkin hakkuiden, taimikoiden perustamisen, taimikonhoidon jne suhteen. Eivät tunnu päivittyvän millään, vaan samat tiedot ovat aina vaan sivuilla.

    Puustomäärät ovat pielessä aikalailla ja puuston tila eri kuvioilla (kehitysluokka) on usean kuvion osalta aivan jotain muuta, mitä silmä sanoo.

    Muilla kokemuksia?

  • Timppa

    Eihän niiden tietojen perusteella voi paljon mitään päätellä. Samaan aikaan suoritetun hakkuun jälkeisille kasvatusmetsille saa hyvinkin monenlaisia ikiä riippuen siitä kuinka puusto on kasvanut.

    Myös toimenpidesuosituksia tulee ennustamalla, mikä on tietysti ymmärrettävääkin.

    Mutta se harmitti, kun tänä aamuna yritin tehdä metsänkäyttöilmoitusta ja homma ei pelittänyt. Kone pyysi vaan tarkistamaan puuttuvia tietoja.

    Korpituvan Taneli

    Ongelmia on ollut paljonkin virheellisten tietojen korjauksessa.
    Silloin jos perustiedot on oikein niin hakkuitten yms toimenpiteitten tiedot kyllä päivittyvät hyvin.
    Ongelmana on se että systeemistä ei kai ole edes tarkopitettu tehdä sellaista että omistajan ilmoittamat puustosta mitatut tiedot sinne päivitettäisiin, vaan homma perustuu joko keilattuihin tai kerättyihin perustietoihin, joita sitten päivitetään laskennallisella kasvulla ja hakkuitten yhteydessä laskennallisella poistumalla.
    Aktiivinen metsänomista ei saa sinne mittaamaansa puustoarviota millään ilveellä. Esim minulla on männyn taimikko johon merkitty laskennallinen määrä lehtipuuta, eikä minua uskota ettei siellä sellaista lehtipuu vesakkoa ole.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Metsäkupsa

    En ole koittanut enään päivittää,vaan tyydyn mitä näyttää.Kyllä ilmaiseksi tiedostoksi ihan kelvollinen , minulle piisaa hyvin.En tietä metsätaloussuunitelmia tämän ansiosta,enään, paikanpäällä kyllä heitot huomaan,joita kyllä on.

    Kivelänhanttu

    Metsäkurpsan kanssa samoilla linjoilla. Heittoa puumäärissä on metsään-fissä, on sitä muissakin metsäsuunnitelmissa. Arvioin ennen kaupantekoa kuvion puumäärän ja pärjään metsään-fi. Varhaisperkaustuki tuli hyväksyttynä vaikka kuviolla oli heinäntorjuntaehdotus. Siis tiedot vanhentuneet.

    Visakallo

    Olen viime päivinä pohtinut, mistä nämä hyvinkin suuret heitot mahtavat johtua.
    Laserkeilaus ei varmaankaan tunnista maapohjan tuottokykyä, vaan se tarkastelee pelkästään puuston runkolukua, pituutta ja puulajeja.
    Maapohja, hoidon taso, ojitusten kunto ja mahdollinen lannoitus eivät tule esiin. En tiedä, huomioidaanko se miten, missäpäin valtakuntaa ollaan.
    Metsäkeskusten supistetut henkilöresurssit ovat todennäköisesti karsineet maastotarkastukset hyvin vähiin.
    Siksi näkisinkin, että kaikki metsänomistajien antamat päivitystiedot pitäisi saada kirjattua järjestelmään.
    Toki siinäkin voisi olla väärinkäytön mahdollisuus, mutta sitä voitaisiin ehkäistä hyväksyntätekniikalla.

    Metsuri motokuski

    Ei kai sitä voi olettaakkaan että palvelu olisi virheetön vielä tässä vaiheessa. Aineisto on ollut valtava joka on kasattu yhteen ohjelmaan. Samoin uskon että korjausilmoituksia tulee jatkuvasti ja tallentamiseen menee luonnollisesti aikaa pari – kolme vuotta ainakin. Uskon että viiden vuoden päästä tarkkuus on jo paljon parempi kunhan vain muistetaan niitä muutoksia tehdä metsätietoihin.

    Elkää vain nyt jättäkö tietoja päivittämättä sillä silloin järjestelmä ei tule luettettavaksi koskaan. Järjestelmä on erinomainen kunhan se saadaan viilattua kohdalle. Onhan se kuitenkin rahoitettu meidän verorahoilla ja sen vuoksi kannattaa se päivittää ajantasalle.

    Pete

    Metsuri motokuski on oikeassa. Aivan varmasti se siitä kehittyy. Itselläni on vain positiivisia kokemuksia tietojen päivittämisestä. Kyllä ne ovat sinne aina siirtyneet ja kun olen pari metsäsuunnitelmaakin teettänyt, niin molemmilla kerroilla sain tekijäorganisaatiolta xml-muotoiset tiedostot jotka sitten lähetin metsäkeskukseen. Tiedot on sitten niin oikein kuin ne tuoreessa suunnitelmassakin ovat.

    Se on vaan harmi, että nämä edelleen käytössä olevat kasvumallit ovat niin varovaisia. Niiden mukaan 10v sitten (oikeaan aikaan) keski-suomalainen mt- männikkö kasvaa vain 4,5mottia/ha vaikka todellisuus on vähintään 8mottia/ha. Näin ne sitten tiedot vanhenevat aika nopeasti ja saas nähdä päivittääkö laserkeilaus sen sitten kuinka hyvin kohdilleen.

    Teemu Saramäki

    Omatoimiselle metsänomistajalle hyvä vaihtoehto on metsäpaikka.fi. Kaikki puustotiedot ovat käyttäjän vapaasti muokattavissa, samoin kuviokohtaiset käsittelyt sekä kuviorajat. Toukokuussa myös mobiililaitteissa. http://www.metsäpaikka.fi

    Teemu Saramäki
    MHG Systems
    Mikkeli

    A.Jalkanen

    Tyhmä kysymys tähän väliin: onko metsään.fi pohjana metsäsuunnitelmatieto, jonka tietoja päivitetään laserkeilauksella, vai onko lähtökohtana pelkkä keilausdata?

    Korpituvan Taneli

    Minulla oli 2007 tehty suunnitelma. Kun metsaan.fi tuli niin he siirtivät sen tiedot toiselta tilaltani sinne. Toinen tila, jonka keilaus oli hyvin lähellä niin sen metsäsuunnitelmatietoja ei syötetty, vaan sen tiedot tulivat palveluun vasta keilauksen jälkeen. Silloin viive oli peräti kaksi vuotta keilauksesta, tässä on kai ollut myönteistä edistystä myöhemmin.
    Käsitykseni mukaan, sitten kun tämä toinenkin tila keilataan niin suunnitelmatiedot ajetaan yli ja keilaustiedon pohjalta jatketaan.
    Korjatkaa, jos olen ymmärtänyt väärin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 81)