Keskustelut Metsänomistus Metsään.fi + kuutio

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 42)
  • Metsään.fi + kuutio

    Tulipahan naureskeltua Metsään.fi verkkopalvelun ja kuutio-palvelun yhteistyölle. Valtiorahoitteinen metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelu ja osakeyhtiömuotoinen kuutio ovat lyöneet kättä päälle ja puukauppaa voi tehdä näköjään Metsään.fi-palvelusta jättämällä tarjouspyynnön kuutioon.

    https://www.metsakeskus.fi/uutiset/metsaanfi-palvelusta-voi-jattaa-puukaupan-tarjouspyynnon-kuutioon

    1. Ainakin niiden metsälöiden tiedot, mitä olen tarkastellut eivät ole missään nimessä sitä luokkaa, jotta niiden avulla voisi tehdä puukauppaa.
    Menevätkö nyt nämä samat tiedot puunostajalle ? -varmaankin.

    Tietojen tarkkuudesta sanoo metsäkeskus itse näin Metsään.fi-verkkopalvelussaan:
    ”Tarkista ennen kuin toimit
    Metsäkeskus suosittelee kuviotietojen tarkistusta maastossa ennen toimenpiteisiin ryhtymistä sekä metsäammattilaisen avun käyttämistä puukaupassa, tila-arvioissa ym. merkittävissä taloudellisissa päätöksissä.”

    2. Metsäkeskus saa toimintaansa rahaa valtiolta, onko näin ollen oikein suosia osakeyhtiömuotoista yritystä ?
    …eikun taisihan se kuutiokin saada jotain avustuksia ?

    Iso valtiorahoitteinen metsäkeskus kuppaa valtion rahat ja lopputuloksena on kärpäsen pa*skaan verrattavaa metsätietoa. Sitten tällä pitäisi tehdä puukauppaa.
    Hienot ovat puitteet mutta se tärkein, eli tarkka ja laadukas metsätieto on hakusessa!

     

  • rööri roope

    Kaksi kertaa tehny mhy:n kautta.Ensimmäinen ja viimeinen.Mhy:n edustaja ei valvonu työmaata mitenkään.

    Tolopainen

    Tuliko Röörille isokin tappio. Minulle on aivan sama valvooko hakkuuta kukaan kunhan tulee hyvä tili. MHY esitti minullekin että valvon hakkuun itse kun noviisina tein yhden puukaupan heidän kautta.

    Jätkä

    Kun organisaatio on kunnossa, on valvonta käytännössä turhaa.

    Möin viimeksi UPM:lle, jossa ostohenkilöna oli tuttu ihminen (Entinen oppilaani). Paikallinen koneketju – veljekset ajoivat ja hakkasivat leimikon, noin 12 hehtaaria kasvatushakkuuta.

    Kävin morjestamassa poikia, – vanhoja naapureita, kolmikymppisiä, uudenkarhea Ponsse harvesterina ja parin vuoden ikäinen kahdeksanpyöräinen ajokone.

    Työn jälki täydellinen, eikä vaikuttanut kiirettä olevan kummallakaan.

    Siinäpä valvontaa kyllin. Kun on luottoyrittäjät, niin kaikki paikalliset myyvät mielellään juuri sille ostajalle. Varsinkin, kun hinta on sama kuin muillakin.

    SamiSoikkeli

    Soikkeli, jos Lada ei ole Ferrari niin mistä johtuu että ainakin omilla palstoillani kaukokartoitettu metsään.fi data on joka kerta ollut tarkempaa kuin maastotyönä laaditun metsäsuunnitelman data? Haittaako metsään.fi jotenkin omaa työntekoasi/yrittämistäsi/elämääsi?

    Miksi suunnitelman tietoja ei kannata siirtää metsään.fi hin? Onko siitä jotain haittaa metsänomistajalle? Vai haittaako se enempi sinua?

    Jos nyt Pete säikähdit totuuksien kirjoittamisesta ja mahdollisesti unohdit tallentaa Aarnin muokkaukset, niin olen pahoillani.

    Mielestäni metsään.fi-palvelu voisi olla hyvä, jopa loistava palvelu. Mutta tiedoissa on liikaa virheitä. Jos tietoihin ei voi luottaa, niin mitä tekee koko palvelulla ? Tekniikka ja sen mukaiset inventointien tarkkuudet ovat täysin tiedossa  sitä harjoittavilla tahoilla. Ei näitä epätarkkuuksia juuri missään mainita. Oman toiminnan pyörittäminen hankerahoilla lienee tärkeämpää?

    Yliopistot kautta maailman ja Suomi kärjen tuntumassa tuovat metsien inventointiin koko ajan uutta tietoa. Mutta silti emme voi puhua tiedosta, jonka avulla voitaisiin tehdä puukauppaa tai juuri mitään muuta. Tähän on vielä pitkä matka.

    Toki laserpulssit tuottavat luotettavaakin tietoa, jos metsät ovat esimerkiksi 03-keh.luokan tasarakenteisia männiköitä. Mutta mites muiden metsien kanssa ?

    Kaiken lisäksi ne metsiköt, joista todellakin kipeästi tarvittaisiin tietoa eli taimikot jäävät saavuttamatta. Näiden tietojen saanti jää metsäkeskuksen väen kohdennetun maastoinventoinnin varaan. Näistäkin on tullut vastaan taimikoita(kuusi) runkoluvulla 1800/ha, vaikka todellisuudessa mo on istuttanut puolet…eli kuinka kaukaa niitä katsellaan ?

    Asiat eivät minun työntekoa/yrittämistä/elämää haittaa. Mielestäni tulisi hiukan toppuutella sähköisten palveluiden kanssa. Odotellaan rauhassa ja katsotaan mihin tekniikka kehittyy. Siihen asti itse suosin maastoon jalkautuvaa metsäalan ammattilaista katsomatta mistä hän tulee.

    Lisäksi liian monta kertaa on törmätty tilanteeseen, jossa suunnitellaan hankintoja mutta ne kariutuvat tai auton malli vaihtuu pienempään, kun oman metsälön varallisuus selviää.

     

    Jean S

    Jätkä: hiukan epäilen, että sinun hakkuittesi tapauksessa taitavat tietää, ketä ei kannata yrittää kusta silmään. Palvelu ei välttämättä ole kaikille sama.

    Soikkeli ym.: Laserkeilauksen ongelmista ei tosiaan ole ollut suoraa puhetta jaossa tarpeeksi hyvin. Puun pituudenhan menetelmä tuottaa huomattavan hyvin oikein, muussa on sitten sanomista. Kuutiossa kullekin kuviolle voi tosin onneksi myös manuaalisesti valehdella haluamiansa poistumamääriä. Ne saattavat mennä ihan yhtä hyvin pieleen kuin ostomiehilläkin, ellei jopa vähemmän 😉

    Eiköhän tekniikka tästä kehity, kymmenen vuoden päästä seurataan oman metsän virtuaalimallista, miten miehittämätön metsäkone tekee siellä töitä. Prisman kassaliven rinnalle Harju & Pöntinen lanseeraa uuden motolive-ohjelman, jossa voi seurata livenä, miten puu liikkuu ja käy pyydykseen. Ruudun nurkassa kertyy euroja ja Vappu Pimiä haastattelee metsänomistajaa aina välillä.

     

     

    Puuki

    Tuli mieleen tuohon puukauppaan ja sen valvontaankin liittyvä asia. Erään pääätehakkuu kuusikon tuotantoraportin mukaan  hakatun puuston kokonaistilavuus oli metsän ulkonäön perusteella  yllättävän pieni. Puusto oli pääosin isoa kuusikkoa . Tukkeja oli lähtenyt keskim. yli 3 kpl /runko. Melko paljon n. 1-2 kuution puitakin joukossa.Kuusten keskikoko kuitenkin vain 352 l  ja kokonaispuuston keskikoko oli 333 l. Korjuutaksa yli 11 € / motti. Jos leimikon puutavaralajien hinnat olisi määräytyneet korjuukulujen mukaan (tienvarsikauppa mo:n teettämänä) , olisi kannattanut jättää pienet alikasvoksena kasvaneet kuitupuut hakkaamatta tai vain kaataa ne maahan, niin isohkon leimikon lopputulos olisi ollut paljon parempi, kun korjuutaksa olisi pudonnut normaalin päätehakkuuleimikon tasolle.

    EDIT : korjuukulut –> puutavaralajien hinnat…

    Uusmetsäläinen

    Tein viime viikolla Kuution avulla puukaupat ja hyvinhän tuo pelitti. Tarjouspyynnön jättäminen haluamilleen ostajille Kuution kautta on hyvin vaivatonta metsätietojen siirtyessä suoraan Metsään.fi-palvelusta. Samoin tarjousten vertailu puutavaralajeittain Kuution sähköisellä alustalla on helppoa. Kaikki toimi teknisesti täysin moitteettomasti. Kyllä tämä Kuutio on nykyaikaa, johon konservatiivisten metsänomistajienkin on tarpeen siirtyä.

    Yhden ostajan konservatiivinen käyttäytyminen tosin ihmetytti, sillä hän sai tarjouspyynnön Kuution kautta, mutta teki tarjouksen suoraan ohi Kuution pelisääntöjä rikkoen.

    Miksi siis maksaisin MHY:n asiantuntijalle puukaupassa siitä, että hän tekee Kuution kautta samat operaatiot mitkä voin hyvin pienellä vaivalla tehdä itse? Puukaupan valvonnasta olen saanut MHY:ltä vuosi vuodelta entistä vähemmän lisäarvoa. Reklaamatiotkin   on joutunut tekemään ihan itse. Seuraavaksi joutuu kyllä  miettimään jäsenmaksuakin, onko MHY:n nykyisellä palvelukonseptilla mitään lisäarvoa varsinaisille jäsenille.

    Miksi puljaisin myöskään itse suoraan vähintään viiden ostomiehen kanssa, kun Kuution kautta voin  kerralla saavuttaa nuo kaikki ja välttyä monilta turhilta höpinöiltä.

    Kuution käyttämissä Metsään.fi- pohjatiedoissa sen huomasin, että harvennusten hakkuukertymät ovat alakantissa (Tolopaisen metsään sopivia?). Hakkuusopimus tehtiin jonkin verran suuremmilla  kertymillä.

     

     

    Puuki

    Hakkuusopimuksen kertymätkin on arvioita. Jos haluaa jätettävän puuston määrään vaikuttaa, kannattaa tehdä kauppakirjaan lisämerkintä puuston min. PPA:sta tai vaihteluvälistä.

    Tolopainen

    Olishan se puukaupan teko helppoa mutta ei ole rahan tarvetta ja kaikki yli 6% tuoton riskittömät sijoituskohteet tuli jo täyteen tältä vuodelta. Ei ole tuo bensanpolton maksimointi moottorisahassa mikään ykkös tavoite.

    Menninkäinen

    Arvioilla ei ole mitään merkitystä kaupassa. Laji kohtaisilla hinnoilla, katkonnalla ja onko puusto katkontaan sopivaa on iso merkitys. Asiat ei selviä ostajalle tai myyjällekään ilman kuviolla käyntiä.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 42)