Keskustelut Metsänomistus Metsään.fi + kuutio

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 42)
  • Metsään.fi + kuutio

    Tulipahan naureskeltua Metsään.fi verkkopalvelun ja kuutio-palvelun yhteistyölle. Valtiorahoitteinen metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelu ja osakeyhtiömuotoinen kuutio ovat lyöneet kättä päälle ja puukauppaa voi tehdä näköjään Metsään.fi-palvelusta jättämällä tarjouspyynnön kuutioon.

    https://www.metsakeskus.fi/uutiset/metsaanfi-palvelusta-voi-jattaa-puukaupan-tarjouspyynnon-kuutioon

    1. Ainakin niiden metsälöiden tiedot, mitä olen tarkastellut eivät ole missään nimessä sitä luokkaa, jotta niiden avulla voisi tehdä puukauppaa.
    Menevätkö nyt nämä samat tiedot puunostajalle ? -varmaankin.

    Tietojen tarkkuudesta sanoo metsäkeskus itse näin Metsään.fi-verkkopalvelussaan:
    ”Tarkista ennen kuin toimit
    Metsäkeskus suosittelee kuviotietojen tarkistusta maastossa ennen toimenpiteisiin ryhtymistä sekä metsäammattilaisen avun käyttämistä puukaupassa, tila-arvioissa ym. merkittävissä taloudellisissa päätöksissä.”

    2. Metsäkeskus saa toimintaansa rahaa valtiolta, onko näin ollen oikein suosia osakeyhtiömuotoista yritystä ?
    …eikun taisihan se kuutiokin saada jotain avustuksia ?

    Iso valtiorahoitteinen metsäkeskus kuppaa valtion rahat ja lopputuloksena on kärpäsen pa*skaan verrattavaa metsätietoa. Sitten tällä pitäisi tehdä puukauppaa.
    Hienot ovat puitteet mutta se tärkein, eli tarkka ja laadukas metsätieto on hakusessa!

     

  • Puuki

    Ei sitä kaukokartoituksella saada kerättyä kuin pääpiirteittäin oikeaa tietoa; toisin paikoin pitää melkolailla paikkaansa mutta usein puulajisuhteet ja tukkiosuudet ei täsmää, joten kauppa niiden perusteella on hakuammuntaa.

    Kokeeksi koetin laittaa kuutioon parin kuvion leimikon myyntiin mutta ohjelma laski puuston arvon aivan päin/C:ttä, niin lopetin kokeilun siihen.

    Uusmetsäläinen

    Olen käyttänyt Kuutiota tarjouspyyntöihin ja sehän tuntuu pelittävän hyvin.

    Pohjatietona käytetään Metsään.fi -tietoja, mutta jokainen tarjoaja voi käydä paikan päällä tekemässä ja tarkentamassa oman puustoarvionsa. Parhaillaan meneillä olevalla tarjouskierroksella viidestä tarjoajasta neljä kävi metsässä.

    Enkä ole huomannut noissa Metsaan.fi-tiedoissakaan mitään suurempia ongelmia. Nehän perustuvat metsäsuunnitelma- tai kaukokartoitustietoihin.

    Kuution käyttö Metsään.fi-palvelun yhteydessä mahdollistaa metsänomistajille sähköisen kaupankäynnin, jossa voi halutessaan jättää pois turhat välivouhkat ja säästää vaikkapa palvelumaksut mhy:lle. Se on kaivattu edistysaskel puukaupoissa ja metsätalouden hitaasti kehittyneissä sähköisissä palveluissa.

     

     

     

     

    Pete

    Omat kokemukseni useamman eri maantieteessä sijaitsevan tilan osalta on, että mikäli Metsään.fi tiedot perustuvat kaukokartoitukseen (=laserkeilaus) niin sen tarkempia tietoja ei perinteinen metsäsuunnittelukaan ole kyennyt tuottamaan. Yleensä päinvastoin. Sekä metsäsuunnitelmien (sähköisesti ylläpidetyt) että Metsään.fi osalta on se, että kasvumalleihin perustuva kasvunlaskenta ei pysy perässä todellisuuden kanssa.

    Kovin äänekkäästi metsään.fi tietojen tarkkuutta kritisoidaan. No kuinka hyvää ilmaisen tiedon pitäisi sitten olla? Ja vieläpä se, että ihan itse pystyy ratkaisevastiu vaikuttamaan tietojen ajantasaisuuteen. Jos oma metsäsuunitelma on ajantasalla ja tiedot tarkempia, niin ainahan voi pyytää että tiedot päivitetään Metsään.fi:hin. Näin tietysti kannattaakin tehdä, en keksi yhtään syytä miksei kannattaisi.

    On aivan selvää, että metsään.fi tiedon tarkkuus ainoastaan paranee myös jatkossa. Ja kannattaa kriitttisesti suhtautua niihin oman metsäsuunnitelmankin tietoihin, tiedä vaikka ne olisivat väärin…

    Puuki

    Riittävän tarkkaa se tieto on esim. taimikonhoitokohteiden osalta ja selkeissä yhden puulajin havupuukuvioilla. Ilmaistahan ei netissä ole mikään vaikka rahallista käyttömaksua ei perittäisikään.

    Kuutiossa ei toiminut kuvion piirtäminen uudelleen ja sen arvon laskeminen eikä saman kuvion aiemman tiedon poistaminen.

    Metsäkupsa

    Itsellä samanlaisia kokemuksia Metsään.fi puustotiedoista,kuin Petellä edellä.On kuutiomäärät tarkempia,kuin metsäsuunitelmissa,taikka tila-arvioissa.Puulajit sitä vastoin heittävät usein jonniin verran,mutta ei se ilmaisessa palvelussa suuri puute ole.

    Uusmetsäläinen

    Kummallisen vähän tuntuu tämä sähköisen puukaupan käynnin aihe herättävän kiinnostusta keskustelijoissa.

    Eikö tällaista sähköistä puukauppapaikkaa pidetä tarpeellisena vai mistä kiikastaa?

    SamiSoikkeli

    Kummallisen vähän tuntuu tämä sähköisen puukaupan käynnin aihe herättävän kiinnostusta keskustelijoissa.

    Eikö tällaista sähköistä puukauppapaikkaa pidetä tarpeellisena vai mistä kiikastaa?

    Suurin osa metsänomistajista edelleen haluaa kontaktin metsäalan ammattilaiseen. Omien metsien hoidon halutaan olevan hyvässä hoidossa. Murto-osa metsänomistajista luottaa omaan osaamiseensa.

    Lisäksi syynä on metsävaratiedon paikkansapitämättömyys. Tästä voidaan vääntää maailman tappiin asti onko se hyvää vai ei. Perehtymällä varsinkin käytettävän kaukokartoituksen (harvapulssinen lentolaser) teknisiin yksityiskohtiin voi ymmärtää sen ettei ”Ladalla (vakio)” voi yksinkertaisesti pärjätä F1-kilpailussa oikealle F1-autolle .
    Tilastolliset tekijät saavat aineiston toki näyttämään hyvälle, mikä korostuu varsinkin pienillä metsälöille. Puhuttaessa isommista (50ha->) metsälöistä erottuvat virheet selkeämmin. Virheet ovat rahassa mitattaessa isoja,  jopa satojen tuhansien luokkaa isoimmila metsälöiööä.

    Sähköinen puukauppa ei ole tarpeellinen, jos ajatellaan metsänomistajaa. Ymmärrän toki niitä toimijoita, jotka voivat nyt klikkaamalla tehdä nopeasti sen työn minkä tekemiseen saatettiin vaatia aikaisemmin peräti skannaamista ja sähköpostin kirjoitusta.

    Ihan mielenkiinnosta kysyisin; mitä tapahtuu leimikkojen tiedoille kauppojen jälkeen ? Poistuvatko ne vai jää elämään tietokanta, josta voidaan hahmottaa tarkempaa metsävaratietoa?

    Edelleen; Pitääkö paikkansa, että puunostajat, varsinkin pienemmät joutuvat maksamaan Kuutiolle vuosimaksun ja tekemään selitystä, jos ovat tehneet kauppaa palvelun ohi.

    A.Jalkanen

    Minullakin olisi kysymys: onko metsaan.fi-palvelun pohjalla vanha metsäsuunnitelmatieto vai lähteekö tietokannan rakentuminen puhtaalta pöydältä?

    Menninkäinen

    Meillä oli vanha metsäsuunnitelma alkuun. Keilaukset korvasi vanhan suunnitelman joka olisi ollut esim. kuvioista paljon parempi. Mutta ei sen niin väliä kun hakkuukuviot tulee rajattua puuston mukaan eikä tuon metsään palvelun.

    Käytän sähköisiä kaupanteko välineitä mutta en näe järkeä käyttää välissä palvelua joka vetää omansa jossain muodossa itselleen.

    Puuki

    Kyllä se keilausaineiston avulla tehty suunnitelma on oma juttunsa eikä metsäsuunnitelman tietoja (jos sellainen on ollut) käytetä kuvioita rajattaessa eikä muitakaan tietoja sieltä haeta.

    Reppukeilaimella tehdyt suunnitelmat on jo paljon tarkempia. Ja tehdään kai niitä droneillakin jo nykyään.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 42)