Keskustelut Metsänhoito Metsaan.fi/ keilausaineisto

Esillä 6 vastausta, 31 - 36 (kaikkiaan 36)
  • Metsaan.fi/ keilausaineisto

    Miten Teillä pitää paikkansa metsaan.fi tiedot? Minulla on aikanaan metsäkeskus tehnyt metsäsuunnitelman 2009 jota on metsaan.fi keilausaineistolla täydennetty vuosien varrella. Lopputulos alkaa olla käyttökelvotonta sotkua. Ongelma on se, että metsaan.fi robotti yhdistelee mielivaltaisesti kuvioita, yhdistellään vanhaa ja nuorta kuviota ja lasketaan näistä keskiarvo joka ei kerro mitään? Edelleen nuorissa metsissä puumäärissä on suurta heittoa, palvelu ei pysty edes karkeasti sanoa harvennustarpeita. Ensiharvennuskuvioilta puuttuu puolet runkoluvuista etc. Onko muilla minkälaisia kokemuksia. Ihmetyttää mihin tämä palvelu on tarkoitettu.

  • Visakallo

    Tolopainen taisi lukea vähän huonosti edelliset kommentit. Kysymys ei ole ollut siitä, etteikö niitä rukseja ja muita tietoja olisi laitettu, vaan siitä, että ne eivät ole johtaneet tietojen päivittymiseen. Asiaan saattaa vaikuttaa ehkä se, että niillä alueilla, jossa alkaa olla kymmenen vuotta vanha lähdeaineisto, tietoja ei enää päivitetä, vaan se tapahtuu vasta uuteen lähdeaineistoon. Alkuvuosina täälläkin tiedot päivittyivät kahdessa viikossa, joskus nopeamminkin.

    Tolopainen

    Jaa olen pitänyt metssä.fi aineistoni jo vuosia sitten ajan tasalla ja ydistänyt kuviot, niin että kaikki on yli puolen hehtaarin, tai pyytänyt yhdistämään. Ei niihin muuten saa Kemeraa. Voihan sinne metsäkeskukseen soittaa, ei ole vielä sellaista virastoa tullut vastaan, jossa ei puhelimessa asiat ei olisi selvinneet.

    Visakallo

    Näin on toki tehty täälläkin. Miltä vuodelta Tolopaisen metsien lähdeaineisto on?

    Tolopainen

    Muistaakseni 2014 kaukokartoitettu.

    Visakallo

    Siinä se ero juuri piileekin. Täällä aineisto on vuodelta 2010.

    Mittarimato

    Noista metsävaratietojen täsmällisyydestä vielä sen verran, että heittoa tulee varmaan myös kasvupaikan ja kasvun arvioinnista johtuen.  Omissa metsissä ainakin on joitakin kuvioita merkitty esim. turvemaiksi vaikka ne eivät ole turvetta nähneetkään. Kun keilaus on suoritettu v. 2012 tai 2013, palvelussa näkyvä puusto tänä päivän on laskettu keilaustuloksen päälle käyttäen turvemaan kasvua, eli todellisuussa puuta on sitten kasvanut tuplasti enemmän ja tässä ajassa on tullut jo silmin nähden huomattavaa heittoa.

    Yleisellä tasolla minusta tiedot ovat riittävän tarkkoja varttuneen puuston osalta. Taimikoissa on säännöllisesti heittoa koska niiden tiedot perustuvat maastokäynteihin ja näyttää olevan taitotasossa välillä heittoa.

    Kovin nuoret metsät lienevät alttiimpia virheille; esim. hoikimmat puut v. 2010-12 keilauksissa eivät ole mahtueet keilaustarkkuuteen mutta ovat nyt vajaassa kymmenessä vuodessa kasvaneet kuitupuun mittoihin eli silmämääräisesti tuollaisella kuviolla puuta saattaa olla enemmän kuin metsävaratieto väittää. Olettaisin, ettei näitä kukaan käy manuaalissti korjaamassa. Ja tiheitköthän ovat tunnetusti huonosti keilattavissa.

Esillä 6 vastausta, 31 - 36 (kaikkiaan 36)