Keskustelut Metsänomistus Metsään.fi

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 42)
  • Metsään.fi

    Paljon puhuttu metsään.fi sivusto. Toimiiko tuo palstalaisilla? Omista tiloista ei löydy tuolta mitään tietoja, jokaisen kohdalla lukee ettei tilasta löydy puustotietoja ja arvioitu ajankohta millon voisi löytyä on 2020-2022. Kovin on hitaasti päivittyvä sivusto, vai käytänkö sivustoa väärin?

  • mehtäukko

    Hyvä apuväline,- jopa erittäin hyvä hintaansa nähden.

    Berza

    Varttuneissa metsissä yllättävän tarkka, lienee tarkenpi kuin maastoarviona tehdyt.

    Nuorissa, etenkin sekametsissä vähän sinnepäin 🙂

    Mielestäni pahin heikkous on ajan tasalla pysyminen.

    Pahkis

    Omalla osallani metsaan.fi tiedot on jollakin lailla ajantasaisia, tosin kaikki tilat eivät näy. Kuvioiden muodot ovat lähellä todellista, ja puulajit sekä ikä vastaavat aika hyvin todellisuutta. Näitähän voi sinne myös päivittää lomakkeen kautta, olen toimenpiteille tehnyt näin. Tulevat tiedot sinne sitten aikanaan… Jos koko tilaa ei näy, taitaa olla enemmän kyse maanmittauslaitoksen tietojen kanssa päivittämisestä, tai sen hitaudesta. Alueellista vaihtelua varmaan.

    Olen ladannut tiedot siirtotiedostomuodossa ja siirtänyt ne kaupalliseen (joskin ilmaiseen) sovellukseen jossa voin niitä muokata. Voin muuttaa kuvioiden tiedot sekä rajat haluamallani tavalla, ja nämä ovat maastossa mukana kännykässä ja tabletissa. Tästä tietysti aiheutuu se, että ajantasainen tieto metsästäni on vain minulla. Olisin valmis tämän tiedon siirtämään takaisin metsaan.fi mutta nyt se ei taida onnistua…

    harrastelija

    Minusta metsään.fi:n tiedot ovat aika hyvin paikallaan. Kainuussa on keilailut tehty pääosiltaan ja sen lisäksi muun faktan kanssa ok. Tiloihinhan voi itse tehdä tapahtuneet muutokset. Joku tila on Metsäkeskuksen työntekijän perua ja pari tilaa on UPM:n hyvän arvion pohjalta. Eipä ole juuri ongelmia metsän tilan arvioinnissa.

    Metsäverkkoon siirtämisessä on vielä puutteita. Parilla tilalla kuvio- ja puustoarvioinnissa on aika suuria eroja.

    Berza

    Päivitykset onnistuu, jos vaikka harvennukset on tehty Tapion taulukon mukaan.

    ”Isäntälinjan harvennuksia” ei ainakaan ennen onnistuneet päivittää.

    Pyysin parikin kertaa korjaamaan kuviot ajantasalle omien tietojen pohjalta, tuloksetta.

    Samaten, jos tekee metsänkäyttöilmoituksen, joka on voimassa kolme vuotta, ainakin minun tilalla on metsää  ”harvennettu”  tietämättäni tässä metsään.fi palvelussa.

    Veikko Iittainen

    Muussa ohjelmassa ylläpidetyt metsätiedot voi siirtää Metsäkeskukseen ja Metsään.fi-palvelussa näkyviksi lähettämällä xml-tiedoston metsasuunnitelmat@metsakeskus.fi

    Harvennusten ja avohakkuiden suhteen joudumme päivittämään tiedot kuuden kuukauden kuluttua metsänkäyttöilmoituksesta, kun meille ei tule tietoa hakkuiden todellisista toteutusajoista. Tähän voi olla tulossa muutos, kun metsäsektorin toimijat ovat allekirjoittaneet sopimuksen toteutustiedon siirrosta Metsäkeskukseen. Tekniset valmiudet asiaan eivät ole vielä kunnossa.

    Terveisin Veikko Iittainen, Metsäkeskus

    Gla

    Mehtäukko: ”Hyvä apuväline,- jopa erittäin hyvä hintaansa nähden.”

    Veikon mukaan hinta on 1/3 perinteisen metsäsuunnitelman hinnasta. Onko tuo paljon vai vähän, sitä kannattaa pohtia.

    Kolmasosa talousmetsistä on käytännössä talouskäytön ulkopuolella. Niiden omistajia tuskin minkäänlainen tieto palvelee. Mutta koska kartoitus sieltäkin tehdään, hinta pitää jyvittää kartoituksesta hyötyville. Ja koska tiedot omista metsistäni on aivan mäessä, mielestäni edes 4 euroa ei ole halpa hinta.

     

    Goofy

    Kannattaa käydä lukemassa Metsäkeskuksen sivuilta miten tieto on kerätty ja mikä on sen laatu.

    Huomatkaa, että osa metsävaratiedosta on kerätty vielä maastotyönä ja laatu vaihtelee henkilön mukaan. Esim. maastotyönä kerätty ns. lähtötiedon virheellisyys kostautuu, kun Metsään.fi kasvattaa mallien mukaan puustoa. Jokaisella kuvion kohdalla on tieto, millä tapaa se on alunperin muodostettu.

    Gla

    Minulle on samantekevää, miten tieto on kerätty. Kommentoin omien kokemusteni perusteella tiedon luotettavuutta ja Veikon kommentin perusteella tiedon hintaa. Vai riippuuko laadun merkitys jollain tavalla keräystavasta?

    Veikko Iittainen

    Metsävaratietojen käytöstä sen verran, että tietoa on saatavilla noin 90 prosentille yksityismetsien pinta-alasta (12 milj. ha). Tästä kuvioittaisena henkilötiedot sisältävänä on metsänomistajien suostumuksella, asiakkuudella tai jäsenyydellä noin puolet metsäalan toimijoiden käytettävissä. Avointa metsätietoa, joka ei sisällä metsänomistajan eikä kiinteistön yhteystietoja, on ladattu aineisto kuusinkertaisesti. Metsävaratieto kiinnostaa ja sitä hyödynnetään niin metsänomistajien (yli 100 000 kirjautunutta), toimijat (lähes 700 kirjautunutta yritystä,  noin 3 000 toimihenkilöä), metsälliset sovellukset (tiedossa kymmenkunta markkinoilla olevaa) kautta. Näidenkin pohjalta voi laskeskella yhteiskunnan metsävaratietoon sijoittaman rahan kannattavuutta.

    Terveisin Veikko Iittainen, Metsäkeskus

     

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 42)