Keskustelut Luonto Metsä meidän jälkeemme

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 237)
  • Metsä meidän jälkeemme

    Merkitty: 

    Emeritusprofessori Sixten Korkman valitsi tietokirjallisuuden finlandiapalkinnon saajaksi ”Metsä meidän jälkeemme” teoksen.

    ”Suomalainen metsä elää kohtalonhetkiään. Metsistämme valtaosa on talousmetsää, joissa hakkuut ovat ennätysmäisen suuria. Miten tähän on tultu? Mitä voitaisiin tehdä, jotta metsäluonto säilyisi seuraaville sukupolville? Journalistisella otteella kirjoitettu teos tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen. Se ehdottaa vaihtoehtoja ”puupelloille” ja pohtii yhdessä metsänkäyttäjien ja tutkijoiden kanssa, millaista suomalainen metsä voisi olla tulevaisuudessa – sellainen metsä, josta hyötyvät niin kansantalous kuin elintilastaan taisteleva helmipöllökin.”

    https://agricolaverkko.fi/tietosanomat/vuoden-2019-tietokirjallisuuden-finlandia-palkinto-metsa-meidan-jalkeemme-teokselle/

  • mettämiäs

    ”Monikäyttö oli kyllä jo mukana 80-luvulla opetuksessakin, samoin monimuotoisuus.”

    80-luvulla monikäyttö tarkoitti sitä, että puuta käytetään saha-, sellu-, paperi- ja vaneriteollisuuden tarpeisiin…

    Puuki

    MH:een perustettiin v.-81 luonnonsuojelualuetoimisto. Niihin aikoihin alettiin kiinnittää entistä enemmän huomiota myös monikäyttöasioihin metsäpuolella.  Jokamiesoikeudet, marjastus, sienestys, kalastus ja kalastusvesien hoito, metsästys ja riistanhoito yms.  tuli mukaan ainakin jossain määrin metsätalouden rinnalle.  Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja keinot siihen on ollut yhtenä ”oppiaineena” jo 80-luvulla metsäopetuksessa ja osin varmaan jo aiemminkin. Esim. luonnonsuojelulaki on laadittu ennen 80-lukua. Säädoksiä  lisätty siihen 80-luvun alussa.

    Visakallo

    Näin minäkin asian muistan. Silloin muuten vielä näki vapaa-ajan liikkujia ja muita monikäyttäjiä metsissä aika paljonkin. Nykyinen monikäyttö on sitä, ettei metsissä juuri ihmisiä näe. Vain suurten kaupunkien lähellä olevien kansallispuistojen polut tallataan mustalle mullalle.

    Visakallo

    Nyt kolmas kuukausi menossa melko säännöllisesti metsänhoitotöissä käyneenä.

    Metsässä nähtyjen ihmisten saldo:

    Kaksi motomiestä ja kaksi virolaista raivuumiestä.

    Timppa

    Samat havainnot meikäläisellä.  Keski-Suomessa Jyväskylän lähellä on vieraiden marjastajien määrä vuosikymmenten kuluessa selvästi vähentynyt.  Eipä tietysti haittaa.  Saadaanpahan mustikat helpommin kerättyä.

    Tytär käy Helsingin lähellä Luukin retkeilyalueella sienestämässä ja saa aivan valtavia sienisaallita, kun poikkeaa vähän polulta sivuun.

    A.Jalkanen

    Kirja luettu; tykkäsin. Kirjassa on käsitelty maallikolle sopivalla tasolla ajankohtaisia metsäaiheita kuten hiilinielua ja Inarin metsäkiistaa johon FSC on sotkeutunut.

    Kirjassa painotetaan, että pöllöt ovat tärkeitä myyräkannan säätelijöinä ja sitä kautta ihmisen terveyden suojelijoina. Jos laskee yhteen maksimaaliset vuosittaiset parimäärät yleisimmistä 8 pöllölajista Wikipediasta, niin tulokseksi tulee 87 000 yksilöä. Yksilömäärä olisi siis vuodesta riippuen muutamasta tuhannesta aina sataan tuhanteen saakka. Jos Suomessa ei ole ns. hyvä myyrävuosi, pöllöt eivät pesi ja saattavat lähteä vaeltamaan. Eli saavat pöllöt jotain aikaan, ottaen vielä huomioon, että niitä ei pysty välttelemään samalla lailla kuin nisäkäspetoja jotka jättävät hajujälkiä. – Sen kyllä uskon, että pesäpaikkojen ja tiaisten vähyys haittaa pöllöjä huonoina myyrävuosina. (Korjattu pöllöjen määrä kello 12.55.)

    Olli Tahvosella on mielenkiintoista pohdiskelua koskien Ylä-Lapin metsiä. Ne jäänevät aika pitkälle porotalouden ja luontomatkailun käyttöön eli jäävät nollarajan taakse, kun metsätalous ei kannata. Tahvonen on (edelleen) sillä kannalla, että metsänomistajalla ei voi olla omaa korkovaatimusta vaan korko tulee markkinoilta. Tämä tarkoittaisi sitä, että markkinakorkojen heiluessa muuttuisivat myös metsänomistajien metsänhoitopäätökset. En oikein jaksa uskoa, että metsänomistajat harjoittaisivat näin tarkkaa oman talouden kvartaalioptimointia, vaan päätökset tapahtuvat paljon sumeamman logiikan turvin ja pitemmällä aikajänteellä, riskit huomioiden.

    Rane

    Puu on siis ystävä ja ystäväähän ei saa kaataa.Kuinkas ollakaan tämänkin tutkimuksen on rahoittanut Koneen Säätiö.

    https://yle.fi/uutiset/3-11157177

    Jean S

    Tuntuisi järkevältä tämä markkinoiden määrittämä korko. Halvan rahan aikaanhan on hankala keksiä kannattavia investointikohteita, joten voi vaikka ostaa metsää tai käyttää ylimääräiset rahat ojiin ja apulantoihin, kuten allekirjoittanut. Jos metsänostoon otetun lainan korko olisi vaikka 8 %, niin rahat menisivät varmaan ylimääräisiin lyhennyksiin. Tällä hetkellähän metsätalouteen saa lainaa halvemmalla kuin mitä metsätalous laskennallisesti tuottaa (3-4 %), joten on ilman muuta selvää, että metsätilojen kysyntä ja sitä myöten hinnat nousevat.

    Aimo Jortikka

    Mites tuo metsä lainan vakuutena nykyään? Vieläkö käy ja miltä osin. Puitahan ei voi kiinnittää, vain kiinteistö mutta pitääköhän informoida pankinjohtajaa kun tekee hakkuita. Eiks joskus ollut puhetta että metsälain muutos pudotti vakuusarvoa huomattavasti kun puut voi hakata koska vaan, eikä tarvi odottaa  ennalta määritettyä rinnankorkeusläpimittaa.

    Miikkam

    50% oli vakuusarvo kun itse pankissa asioin. Mitään ilmoitusvelvollisuutta ei toimenpiteistä ole.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 237)