Keskustelut Metsänhoito Metriset kannot

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 44)
  • Metriset kannot

    Jättääkö muut metrisiä kantoja?

    Raivailen isäni aikoinaan hakkuuttamaa 1.5 ha:n kuviota, joka jäi häneltä sairatumisen vuoksi luononvaraiseen tilaan.

    Kasvoi sellaisenaan/villinä 12 -vuotta ja jälki sen mukaista. Olen ”raakaraivannut” kuvion kahdesti ja nyt on lopullinen raivaus.

    Eli poistan nyt loputkin koivut (hies, osa raudus) ja katkaisen raivurilla n. metristä poikki. Eli metrin kannot jää.

    Annan olla pari-kolmevuotta ja sitten raivurilla kanto juuresta poikki.

    Ei tarvitse pusikoita raivailla vaan nätti ”kantopuska” kerralla pois.

    Ei veso enää kauheasti ja jää muutenkin puuston varjoon.

    Olen tehnyt näin jo vuosia ja monella kuviolla.

    Usein käy niinkin, että koko kanto ei uutta kasvu lainkaan.

    Kuviolla hakkuun jälkeista kasvuikää nyt 17-vuotta.

    ”Se on metristä (kerrasta) poikki sanon suoraan sen…”

    Ei tule häävi metsä, mutta kuitenkin. Kuusta kuviolla on tyydyttävästi.

  • Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Mitä oli palkintona?

    jees h-valta

    Ja pähkäilijän kokemukseen en osaa sanoa mitään kun ei ole vielä sellaista maaperää omissa vastaan tullut ettei h-haapa olisi mennyt menojaan. Että onpas kummia h-haapoja sattunut. Oikein pähkäilijöitä!

    jees h-valta

    En edes muista ja enpä minä ainakaan mitään saanutkaan. Tärkeintä ei ollut voitto vaan osallistuminen.

    jees h-valta

    Toki tästä raivuullekkin lähdetään kun itikat vähenee ja keli viilenee. Kun ei tuo h-haapa nyt ole aivan ainut taimikkomuoto kuitenkaan.
    Järeämmissä lähden ilman muuta mieluummin polttopuuhommiin kuin turhaan maahan haaskaamaan.

    Kaataja Kaataja

    Satakunnassa ainakaan mitään ötököitä ole…ihme kyllä. Viime vkonloppuna olin raivaamassa ja ihan yksikseen sai touhuskella.

    Itsekkin ihmettelin missä ”kaverit” luuraa…keväällä taas ei pystynyt tekeen mitään, ku piti käsillä vaan huitoa, että pystyi hengittään…ötökkää oli niim maan perusteellisesti!

    jees h-valta

    Jälleen alueeliista. Eipä ole kuin eilenillalta kun suurinpiirtein vain piipahdin metsän puolella ja heti hirvikärpänen päässä.
    Toki on nyt hyvin vähäistä itikkaongelma mutta kyllä sateen jälkeen hyttysetkin löytyy ja käy kiinni. Ja sitä sadetta on nyt tullut että märkää maastoa kyllä piisaa.

    suorittava porras suorittava porras

    # ”En edes muista ja enpä minä ainakaan mitään saanutkaan. Tärkeintä ei ollut voitto vaan osallistuminen.”#

    Päävoitto oli raivaussaha . Johtuneeko muistamattomuus siitä ? : )

    Tätähän se elämä on raadollisimmillaan . Jos on mahdollista voittaa tai saada jotakin ilmaiseksi ollaan helposti tinkimässä periaatteista (Jessen tapauksessa turhasta tuuhaamisesta raivaussahalla) . Tämä on toteutunut joissakin tapauksissa myös energiapuun kohdalla , joskin vähän eri muodossa . Hyvistä metsänkasvatusperiaatteista ollaan valmiita tinkimään , kun saadaan lopulta väärän toimintamallin tuloksena valtiolta ”ilmaista” rahaa . Tämä tosin kostautuu myöhemmin lisääntyvinä hankaluuksina metsän kasvatuksessa ja puukaupoissa.

    Nyt tilanne on tukien osalta onneksi paranemassa . Tukea on mahdollista saada vain oikea-aikaisiin toimenpiteisiin ja vain tosi tarpeeseen sittenkin. Uudet sertifiointiehdot vaativat huolehtimaan taimikoista ajalaan.(PEFC kriteeri 8)

    Energiapuun osuuden ja millaisilta kohteilta tavara lopulta hankitaan ratkaisevat markkinavoimat . Sertifioinnin ehtona on tuottaa energiaakin kestävästi. (PEFC kriteeri 7 )

    Taimikkoon on siis syytä mennä sahan kanssa ja katkoa isommat raipat vaikka metriseen kantoon , että tulevat metsänmyyntimahdollisuudet turvataan sertifioinninkin puolesta . Sertifioimatonta puuta tosin ostetaan jatkossakin , mutta huippuhinnoista on turha haaveilla, jos yleensä saa edes kauppoja aikaiseksi . Sertifikaatti sitoo kaikkia puukaupan osapuolia.

    jees h-valta

    Heh, jos isommat raipat katkotaan aletaan vissiin jo taimikkona harrastaa jatkuvaa kasvatusta. Mutta en ihmettele kun suorittavan ohjeistusta ja metsätalousneuvontaa tässä seuraillut.

    jees h-valta

    Kävin muuten juuri illalla ihan sillä e-puuhakkuun suoritepalstalla ja nämä vesomiset olivat lähinnä haavan juurivesoja. Koivujen kantojen vesat olivat jo lehdiltään ruskealaikkisia ja keltaisia joten kuiva kesä tepsi kuten oletinkin. Ensikeväänä niistä ei monestakaan enää virtaa löydy nousta. Haapa kestää kuivuutta ja siksi onkin erinomainen lähes pohjaan kuin pohjaan. Isolla lehdellä nekit versot kasvoi joten hirville hyvää syysmuonaa tarjolla.

    Gla Gla

    Mikä on tilanne tällä hetkellä?

    Tuli tästä mieleeni, että olisikohan kahteen kertaan raivaaminen saman kesän aikana käyttökelpoinen keino haapojen kaatamisen seurausten hallitsemiseksi taskuttamisen tai kaulaamisen vaihtoehtona? Seuraavana kesänä vaikka viimeistely glyfosaatilla, jos ja todennäköisesti kun sille tarvetta on. Vaan entä jos tekeekin useita haapoja kasvavalla alalla muutamasta säästöpuita, ruokkiiko noiden juuret päätehakkuussa vesoja loputtomiin? Eli onkohan viisaampaa mennä kaikki tai ei mitään- taktiikalla.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 44)