Keskustelut Metsänhoito Metriset kannot

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 44)
  • Metriset kannot

    Jättääkö muut metrisiä kantoja?

    Raivailen isäni aikoinaan hakkuuttamaa 1.5 ha:n kuviota, joka jäi häneltä sairatumisen vuoksi luononvaraiseen tilaan.

    Kasvoi sellaisenaan/villinä 12 -vuotta ja jälki sen mukaista. Olen ”raakaraivannut” kuvion kahdesti ja nyt on lopullinen raivaus.

    Eli poistan nyt loputkin koivut (hies, osa raudus) ja katkaisen raivurilla n. metristä poikki. Eli metrin kannot jää.

    Annan olla pari-kolmevuotta ja sitten raivurilla kanto juuresta poikki.

    Ei tarvitse pusikoita raivailla vaan nätti ”kantopuska” kerralla pois.

    Ei veso enää kauheasti ja jää muutenkin puuston varjoon.

    Olen tehnyt näin jo vuosia ja monella kuviolla.

    Usein käy niinkin, että koko kanto ei uutta kasvu lainkaan.

    Kuviolla hakkuun jälkeista kasvuikää nyt 17-vuotta.

    ”Se on metristä (kerrasta) poikki sanon suoraan sen…”

    Ei tule häävi metsä, mutta kuitenkin. Kuusta kuviolla on tyydyttävästi.

  • Juippi

    Oliko 10-14 heinäkuuta nouseva vai laskeva kuu? Pitää raivata laskevan kuun aikaan 😉

    arto

    Rehevät maat puskee kantovesaa, mutta jos täystiheä metsä päällä niin kanto vesa kuivuu pois meillä raivailtu taimikot 2-3 metrisenä kerta raivaus riittänyt sulan maan aikaan ei vesomisissa eroa en ymmärrä metristä kantoa sama työ tehdä moneen kertaan ja minkä näköinen se metsä metrisillä kannoilla moni kauhistuis raivauksista kokemusta muutaman tuhat hehtaaria.

    Burl

    Tein vajaat 10 vuotta sitten hirvien talvilaidunalueella olevan tuoreen kankaan kuusi-koivu -sekataimikossa varovaisen perkauksen tavoitteena sekametsän kasvatus kokeilumielessä normaalista poikkeavalla tavalla. Samalla tilalla ovat hirvet saattaneet tärvellä perkaus-harvennuksen jälkeen koivut käytännössä täysin.

    Paikalla oli ilmeisesti jo ennen hakkuuta syntyneitä kuusen taimia ja koivikon kasvuunlähtö ei ollut mitenkään salamannopea, joten koivun ja kuusen pituusero ei ollut kovin iso, vaikkakin koivut toki olivat kuusia pidempiä.

    Kasvatettaviksi aiottujen koivujen varjelemiseksi hirviltä sahattiin laikuissa yleensä keskellä olevia laatukoivuja ympäröivät koivut niin korkeaan kantoon, kun raivaussahalla suuremmitta vaikeuksitta ylti. Työ oli toki tavanomaista menetelmää hitaampi paitsi korkeiden kantojen takia, myös kasvatettavaksi aiotun puuston tilajakauman hahmottamisen vuoksi. Kuusien ympäriltä koivut kaadettiin enimmäkseen lyhyeen kantoon. Koivut olivat tuossa vaiheessa pari-kolmemetrisiä, kasvatettavat kuuset metrin – pari.

    Pitkään kantoon sahatut koivut pensastuivat ja hirvet söivät enimmäkseen niitä ja lyhyeen kantoon sahatun puuston kehittämää vesakkoa. Taimikon vartuttua niin, ettei se enää ollut hirvituhoille altis, tehtiin taimikon harvennus. Koko puolen hehtaarin palstalta taisi löytyä kaksi hirvien taittamaa kasvatettavaksi suunniteltua koivua. Näiden ympäriltä pitkään kantoon katkotut puut puuttuivat.

    Harvennus tehtiin toissa kesänä ja olen pannut merkille, että sinällään elinvoimaisten, pitkään kantoon aikoinaan katkaistujen koivujen vesominen on ollut varsin vähäistä. Vaikuttaisi siltä, että raivaussahan kanssa tuolle palstalle ei tarvitse enää mennä, seuraava toimenpide on ensiharvennus.

    Pinsiön vaari

    Tärkein syy että tulee kantovesoja on raivausaika. Tehtiin minkä mittaisia kantoja tahansa tärkeintä on raivata sillä hetkellä kun puun juurissa olevat ravintovarat on pienimmillään. Se on silloin kun puu on saanut lehtensä täyteen kokoon. Kuun asennolla tehdyissä kokeissa ei ole saatu näyttöä.

    Mutta kun joka puulla on oma kasvurytmi ja myös paikan kosteus ja aurinkoisuus vaihtelee muuttujia on turhan paljon. Torjunta-ainekäsittely pitää tehdä vasta sitten kun kasvi vetää ravinteita juuriinsa. Ravinteet ei varastoidu maan päälle joten kannon mitalla ei silloinkaan ole merkitystä. Pitkä kanto voi kuitenkin ”kutittaa” hirven mahaa ja tehdä kulun mutkaiseksi ja jopa estää sen kulkemista joissain kohdissa. Ei kuitenkaan ole täydellinen kulkemisen esto.

    Metsuri motokuski

    Itse olen havainnoinut että eniten on vesottumisella merkitystä maan kosteudella. Olen jopa talvella raivannut ja vesotumista ei ole normaalia enempää. Mutta kun maan kosteus on hyvä ja ravintoa maassa runsaasti alkaa vesottumien melko varmasti. Toinen on että kun vesakko on pääsyt reiluun 2 metriin niin juuristossa on voimaa ja vesottuminen kiihtyy huomattavasti. Olen joskus isännille todennut että kemera kelpoisen taimikon kun raivaa niin viisinkertainen vesakko on muutaman vuoden päästä tilalla.

    Raivaukset kun tekee ajoissa niin seuraava raivaus on aina helpompi ja myös edullisempi.

    Ammatti Raivooja

    Kuusi tarviaa 7-8 vuotta etumatkaa koivuun, että ne kasvaa samaan tahtiin. Aukkopaikat on sitten hyvä täyttää niillä. 5 vuotta ei riitä, kasvaa ylite. Ei mua yhtään tosin haittaa tää pikkupaakku+jatkuva raivaus. Enitenhän se malli metsureita työllistää ku aukon laidalla voi olla jo viiden vuoden päästä voivottelemassa ku pienet taimet meinaa iha jäädä vesakon alle. Mitään edullista siinä ei ole.

    Korpituvan Taneli

    Minullakin on tuosta kahteen kertaan käsittelystä hyvä kokemus. Tien penkat ajettiin murskaimella, jossain kohdassa paju oli niin suurta että jäi puolesta metristä metriin, riivityt kannot. Vaikka oli elokuu, niin ehti kuitenkin vielä tulla valtava määrä vesoja niihin kantoihin ja lehtäkin pukkasi. Ennen lehtien kellastumista sahasin ne kannot moottorisahalla niin tyynni pois kuin sain. Sillä kohtaa ei pajua ole näkynyt sen koommin.

    Tästä kokemuksesta huolimatta en oikein ymmärrä miksi metsän puolella pitäisi tehdä kaksi raivausta samana kesänä? Työtä riittää muutenkin.
    Tämä nimimerkin Burl tapa tehdä hirville kulkuesteitä valittujen tainten ympärille, sensijaa on mielenkiintoinen ajatus. Ollaan aika lähellä reikäperkuuta, jossa poistetaan vain kaikkein haitallisin kasvusto. Mitenkähän tuo onnistuisi männyn taimikossa? Suojaisivatkohan jostain metristä tai puolestatoista katkotut männyt ja koivut jääviä 2…2,5 metrisiä taimia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Ammatti Raivooja

    Husqihan on tehnyt metriseen kantoon sahaukseen oman reppuraivurinkin jo aika päiviä sitten. Jos joku ei oo nähny niin: http://www.husqvarna.com/fi/forest/products/forestry-clearing-saws/535fbx/

    Korpituvan Taneli

    Ammatti Raivooja:
    ”Husqihan on tehnyt metriseen kantoon sahaukseen oman reppuraivurinkin jo aika päiviä sitten.”

    Minulla kalustoon tälläinen jo kuuluu. En ole korkeaan kantoon sillä vielä raivannut, mutta muuten kyllä. Se on epätasaisessa maastossa ja muutenkin vaikeissa raivauskohteissa eto peli. Vaikka onkin tarkoitettu korkeaan kantoon raivaukseen, niin sillä saa käytännössä raivattua myös lyhyempään kantoon kuin tavallisella raivurilla. Terä sopii joka rakoon eikä teränsuoja töki.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    suorittava porras

    #”Tästä kokemuksesta huolimatta en oikein ymmärrä miksi metsän puolella pitäisi tehdä kaksi raivausta samana kesänä? Työtä riittää muutenkin. ”#

    Kaksi raivausta samana kesänä siksi , että sen jälkeen ei tarvitse välttämättä sitä kuviota enää raivailla. Varttuva taimikko hoitaa itse itsensä tästä eteenpäin . On myös täysin mahdollista , että ennakkoraivaukseltakin vältytään kokonaan . Myös hirvet kiertävät taimikon , kun siellä ei ole syötävää . Jos Taneli sai menetelmällä pajunkin häviämään , voidaan sanoa , että muukin ylimääräinen lehtipuuaines tulee hävitetyksi samoilla eväillä .

    Metsuri motokuski antoi varsin selkeät neuvot , kuinka toimitaan . Vesakko nurin mahdollisimman pienenä , ja toinen käsittely joko samana syksynä tai heti seuraavana kesänä .

    Jos vesakon antaa kasvaa yli kaksimetriseksi , raivaamista riittää isältä pojalle kyseisellä palstalla . Tuota isompien riukujen kannoissa riittää ”virtaa”.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 44)