Keskustelut Metsänhoito Metlan heikki smolander ampuu kovilla

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 72)
  • Metlan heikki smolander ampuu kovilla

    Metlan suonenjoen yksikön erikoistutkija heikki smolander ampuu täyslaidallisen ällistyttävää kyllä metsätaloustuottajajärjestön äänenkannattajassa maaseudun tulevaisuudessa.

    ”Ongelmia ei ole yritetty ratkaista (otsikko)

    Metsäntutkimuksen osalta voi helposti esittää pitkän listan elinkeinon ongelmista, joihin ei ole löydetty tai edes yritetty löytää ratkaisua.
    Vain alle 30 prosenttia taimikoista ja nuorista kasvatusmetsistä on hyviä. Hirviongelman takia koivun viljely on käytännössä loppu ja männyn istutukset vähissä.”

  • kuusessa ollaan

    Me tällä palstalla metsänhoidosta keskustelevat tiedämme sentään jotain omakohtaista metsänhoidosta…

    Suorittavan kommentit ovat vaan julma tosiasia, suurin osa metsänomistajista on totaalisen pihalla oman omaisuutensa hoidosta tai hallinoinnista, suurelta osin tietämättömyyttään. Ja metsänomistus on pirstaloitunut todella rajusti viimeisen kahden vuosikymmenen aikana…Tämä unohtuu ja hämärtyy kun keskustelee vain metsästä kiinnostuneiden kanssa.

    Rästit näkyvät täysin hoitamattomina uudistuksina, pusikoituneina taimikoina ja erittäin myöhästyneinä ensiharvennuksina.

    jees h-valta

    Metsänomistuksen pirstaloitumista en allekirjoita ja saman totesi myös Metsähallituksen pääjoht. J.Kangas. Mutta hoitorästejä kyllä on mutta ehkei tarve niitäkään liioitella. Osa on syytä metsäneuvontamme joka ei infoa metsänomistajia riittämiin. On näitä perineitä jotka eivät tiedä ja jotka eivät niitä kuitenkaan itse ole aikoneetkaan tehdä. Helppoa tulevaa työsarkaa lisääntyvälle metsäpalveluiden tuottajayrittäjille. Maksavat kyllä kun asia infotaan ja perustellaan.

    kuusessa ollaan

    Jep, perikuntien osuus lisääntyy, se nimenomaan pirstaloi metsänomistuksen vaikka tilat olisivatkin yhtenäisiä. Tämä ei näy tilastoissa joita lueskellaan…
    – jos joku perikunnan osakkaista pistää hantiin/ei ymmärrä metsien tilaa, kaikki hommat seisoo. Sitten on jo tilanteita, joissa perikunnan osuuksia omistaa perikunta, pahimmillaan on kolme perikuntaa peräkkäin. Se kankeuttaa toimintaa, kun kaikkeen pitäisi olla jokaiselta jäseneltä lupa. Kysele siinä sitten 18 ihmiseltä lupia taimikonhoitoon.
    Pitäisi olla laki, jolla määrättäisiin tietyn ajan kuluessa perikunnan pakollinen muutaminen esimerkiksi yhteismetsiksi tai yhtymiksi, ne tekisivät toiminnasta järjesteytyneempää ja selkeämpää.

    suorittava porras

    Mehänpojalle totean , että esittämäni mahdollisuudet löytyvät Tapion ohjeista, eivät siis ole metsästäjien laatimia . Asiat , joita alleviivaan ovat , että hommat tehdään kunnolla ja riittävän ajoissa . Asia , jota en allekirjoita Tapion ohjeistuksessa , on energiapuun kasvattaminen taimikoissa.

    Olen kärsinyt itsekin aikoinaan hirvien tekosista . Kauraa ei tahtonut liietä laariin asti , kun hirvilaumat pistelivät ne parempiin suihin . Se ongelma ratkesi , kun pellot salaojitettiin , piiriojat perattiin ja pajukot hävitettiin pellonpientareilta. Pellolle eksynyt hirvi oli neuvottelujen tuloksena mahdollista poistaa vapaasti päiviltä metsätysaikaan . Jos ei omat voimat riittäneet lisävoimia oli saatavissa avustamaan . Ylivoimaisesti tehokkain tapa harventa hirvikantaa oli kuitenkin tehdä homma isommalla porukalla. Vielä lisää tehoa saatiin yhteislupamenettelyn tuloksena .

    Sama kuvio pätee taimikoidenkin kohdalla . Turha lehtipuu pois ajoissa , että hirvi ei ehdi tottua käymään tietyssä taimikossa . Samalla poistuu myös merkittävä osa näkösuojaa , jonka risukko olisi tarjonnut . Taimetkin kasvavat pois hirvien ulottuvilta vuosia nopeammin tällä tavoin . Joka puolella maatamme ei metsästysaktiivisuus ole riittävä , joten vahinkoja on syytä torjua omatoimisestikin .

    Mielestäni olisi keskityttävä löytämään yksilöidyt syyt siihen , miksi hirviä on jossakin paikallisesti liikaa . Mestästäjien yleinen syyllistäminen mahdollisesta ongelmasta ei nykyisessä tilanteessa tunnu oikeaan osuneelta.

    6 m3

    Montako yli 100 hehtaarin metsätilaa olet vuosiesi varrella ostanut?
    Raottaisitko salaisuuden verhoa ja kertoisit ostamiesi tilojen keskikoon?
    Villinä arvauksena esitän että nuo tilat ovat olleet n.10-20 hehtaaria. Jos sitäkään.

    jees h-valta

    Nuo kuusmotin kyselyt ovat välistä niin oudoissa yhteyksissä että meinaavat jäädä jopa huomaamatta. Enkä nytkään käsitä mitä minun tilojeni koko merkaa aiheeseen?
    Mutta viimeksi olen ostanut 35ha:n tilan jossa tuli mukana jopa rantaviivaa ja vaarille saarikin samantein.
    Nyt aioin alkaa tarjoilla 25ha:n tilaa mutta oli niin pirun tylsän kuusipäätehakkuinen ja vain yksi ylitiheä männikkö vartoilemassa kiireellistä ensiharvennusta. Muut kaikki vanhaa kuusikkoa. Ja suurin riesa että jälleen olisi tullut rakennuksenrääsyjä ja niitä jo ennestäänkin liikaa. Ostan, jos järkevältä näyttää kaikkia 0-100ha:n metsätiloja mutta hiukan mielenkiintoisemmalla konseptilla. Ja mielellään myös 100km:n säteeltä. Nyt alkaa jo matkakin painaa joten huomioon on sekin otettava. Satakunnassa ei tule juuri myyntiin monen sadan hehtaarin metsätiloja mutta näissä yleensä kyllä puustoa monen pohjoisen ison tilankin yli.
    Tuossa 25ha:n tilassakin yli 5000 mottia tavaraa. Ihan hyvä määrä.

    mehänpoika

    Metsänomistajien syyllistäminen ”suorittavan portaan” tarinoissa vaan ei näytä loppuvan. Hänen kirjoituksensa viimeinen osa, ”miksi hirviä on paikallisesti jossain liikaa”, on näin puuntuottajan näkövinkkelistä kysymättäkin selviö: hirviporukat eivät ole halunneet hakea tarpeeksi pyyntilupia, koska ovat halunneet hirvikannan voimistuvan seuraavien vuosien hirvenlihasaalista lisäämään.

    Kun ei yli 40 vuoden aikana ole saatu tätä samaa ijäisyyskysymystä ratkaistuksi, olisi muutoksen aikaansaamiseksi tarpeellista luopua kokonaan hirvieläinten pyyntiluvista.

    Hirvien metsästys muuttuisi kaikilta osiltaan yksinkertaisemmaksi. Hirvivahingot ja niiden korvaamiset teillä ja metsissä poistuisivat lähes kokonaan hirvikannan pienentyessä. Puuntuotannon kustannukset laskisivat ja raakapuun laatu alkaisi vihdoin korjaantua.

    Metsänhoidon kannattavuuden korjaantuessa syntyisi työpaikkoja metsänhoitoon, puun korjuuseen, jatkokuljetukseen ja puun jalostukseen. Juuri tämänkaltaisia toimia on pääministeri Katainen peräänkuuluttanut. Yhteiskunnalle tämä ei maksaisi mitään, mutta säästöjä ja verotuloja koituisi jokaiselta sektorilta todella paljon. Kerrannaisvaikutukset olisivat pelkästään positiivisia.

    Nykytilanne vaatii Kataiselta ja Urpilaiselta oikeita toimia. Yhteiskuntamme vihollisia ei auta kuunnella nykytilanteessa.

    suorittava porras

    Ei pyyntilupia => ei tavoitteita= > hirvikanta kasvaa.
    Enemmänkin olisi syytä pohtia , voiko joka paikassa metsästää ja onko ongelma-alueella yleensä riittävästi metsästäjiä .

    Anton Chigurh

    Muutamalta kikkareelta näkyy unohtuvan käsiteltävä asia:

    ”Hirviongelman (huomio: HIRVIONGELMAN) takia KOIVUN viljely on käytännössä loppu ja MÄNNYN istutukset vähissä.”

    Ongelma on sorkkaeläinlaiduntajien (100000 luu- ja puupäätä) aiheuttama.

    -rengon kyy-

    6 m3

    Outoa tai ei. 25-35 hehtaarin palstoja ostettuna sieltä täältä.
    Sitten kun vielä kieltää hirvenmetsästyksen noilta pirstaleilta, niin ei tarvitse ihmetellä miksi hirvet sinne hakeutuu, varsinkin jos ovat lupa-alueen keskellä.

    Etkä allekirjoita pirstoutumista? Eikö kannattaisi keskittyä laajentamaan jo olemassa olevia palstoja?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 72)