Keskustelut Metsänhoito Metka-tuki

Esillä 10 vastausta, 741 - 750 (kaikkiaan 855)
  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei ole Visakallolla vielä kiirettä harventaa noilla spekseillä, mikäli mäntyjen latvukset ovat hyvät kuten oletan.

    Kokenut kaiken tietää

    Metkaa jos hakee, niin sitä hieskoivua ei liikaa saa olla. Ainakaan etelän kivennäismaalla. Oliko max 20%? Tarkastaja kyllä hieskoivun rauduksesta erottaa. Senkään takia ei kannata istutustiheyksiä liikaa laskea, kyllä se hieskoivun kasvatus vieläkin on valkoinen valhe. Samoin harmaaleppä ei ole kasvatettava puulaji. Siinä sekametsän kasvatuksessakin omat ongelmansa, kuusen surkea kasvu karulla maalla, mäntyjen kasvu hirvittäviksi susipuiksi, ja lehtipuiden piiskaamat havupuut. Hirvet vielä tuo oman haasteensa paikoitellen. Ennen tuli väärin raivattuja vaan metsänomistajilta, nykyään ammattimetsuritkin koulutetaan tähän. Vielä kun hakkuissakin jätetään koskematta kaikkiin lehtipuihin, tuoreempiinkin tuulenkaatoihin, eikä niitä laiteta edes ajouralle pehmeässäkään paikassa, pökkelöt tehdään leimikon ainoista tukkipuista, ojia tukitaan enemmän kuin aukaistaan,  niin ei se ihme ole että hiilinielut vähenee, ja teollisuus parkuu puupulaa. Luontaisesti syntyneen rauduksen erottaminen hieskoivusta ”lennosta” raivatessa, ei ole nopeaa, ja monelta jää tekemättä. Luonnollinen metsä tulee kyllä ihan hoitamatta, että jos on hinku sellaiseen luonnolliseen metsälöön, niin sen saavuttamiseksi ei kannata istuttaa kalliita taimia, ja tampata raivurin kanssa muutaman vuoden välein. Antaa luonnon hoitaa, ja nauttiin sen ihmeistä vaikka eväiden kanssa. Joskus käy tuuri, ja tulee tuottava metsä niinkin. Niillä koroilla kun lasketaan, niin jos on pohjan saanut halvalla, eikä sille laske arvoa, eikä tee mitään hoitotoimia, niin aika vähälläkin kasvulla.

    Metsuri motokuski

    Kyllä sillä alkaa olemaan kiire. Muuten ei metkaa saa ja jää uuden suzukin väliraha uupumaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Tuo Visan jälkimmäinen esimerkki kertoo, että osaamista löytyy ,mutta se pilataan tavoittelemalla palstalle tukipottia kolmeen kertaan. Hyvin hoidetussa metsässä selvitään kahdella hoitokerralla tukineen eikä tarvitse hoppuilla ensiharvennuksen kanssa latvusten supistuessa liikaa. Enskaan ei kuulukaan saada mitään tukia.

    konstapylkkerö2

    Hieskoivukin on omiaan turvemaille. Kasvaa nuorena kohtuullisen hyvin ja ilman istutuskuluja. Istutin kuusia muokattuun maahan 900 kpl/ha, loput saa tulla hieskoivuja . Ensiharvennuspuista ei kannata maksaa istutuksen muodossa.

    Visakallo Visakallo

    Niinpä, Metsuri motokuski! Ajattelin, jos ottaisi vielä tämän kesän kasvut talteen ja syksyllä harvennus. Motteja olisi silloin jo yli 200 hehtaarilla ja puut sormen leveyden verran paksumpia. Tuliskohan suorittava sieltä eläkkeeltä vielä hommiin?!

    suorittava porras suorittava porras

    Vaikuttaisi kelpo kohteelta ,mutta voi kannattaa kasvattaa pituutta vielä 13 metriin niin ei tarvitse katsella pinossa hukkapätkiä. Näyttää komealta , kun pino koostuu kauttaaltaan 5,5 metrin rangoista. Rungon tilavuuskin kasvaa mukavasti ja järeyteen perustuva kantohinta siinä samalla.

    PS. Mielellään tuollaisia kohteita hakkaisi, mutta lisenssit ovat jo vanhentuneet.

    Visakallo Visakallo

    Suorittava taisi jälleen unohtaa ne hirvet. Minä kun en pärjää alkuunkaan Metkan markkinoinnissa hirville!

    Kokenut kaiken tietää

    Konstan kannattaa metka hakemuksessa tunnistaa osa koivuista rauduksiksi, puolet runkoluvusta hieskoivuna ei ole suositusten mukainen, eikä näin ollen tuettava. Sinänsä ymmärrän logiikan.

    suorittava porras suorittava porras

    Visalle totean , että ei kai teillä hirvet enää 11 -metristen puiden latvoihin yletä? Antaa niiden kasvaa vielä pari metriä lisää pituutta. Selvisi se Mäntän kupeessa erittäin tiheän hirvikannan alueella kasvanut palstakin huippumittoihin. Siipeensä sai tosin viereinen energiametsä siitäkin edestä. Edellä mainittu oli kasvatettu ilman tukitoimenpiteitä . Jälkimmäinen pääsi tukien”avustuksella”huonoon kuntoon.

Esillä 10 vastausta, 741 - 750 (kaikkiaan 855)