Keskustelut Metsänhoito Metka-tuki

Esillä 10 vastausta, 681 - 690 (kaikkiaan 855)
  • Nostokoukku

    Pitäisiköhän laittaa lukijan kuviin kuvan tuohon lähistölle giljotiinilla tehdystä energiapuukasasta. Leppää, pihlajaa, muutamia koivuja ja jokunen joulukuusen kokoluokkaa oleva kuusi. Kaksi Ponssea siinä muutaman päivän touhusi. Takaan, että montakaan runkoa ei ole yli 30 litraista. En tiedä löikö koneketju rahoiksi.

    Kokenut kaiken tietää

    Itse olen ajatellut, että mitä rehevämpi maa, sen tiheämpänä kasvatetaan. Käsittelykertoja tulee useampia, ja puuta kasvaa enemmän. Varmaan se yksin puin puinti onkin reilusti alle 100 litraisissa työlästä, puntarilla tai hakkeena mitatussa puussa on se etu, että joka kalikkaa ei tarvitse yksitellen mitata ja karsia. Latvus toki olisi hyvä saada jäämään reavinteiden takia metsään.

    suorittava porras suorittava porras

    Kuvassa ”Kylvömännikkö taimikonhoidon jälkeen” 22.5 2024  raivaus on tehty ,kuten kuuluukin. Seuraava työvaihe on ensiharvennus ilman välivaiheita ja metkatukia. Pelivaraa toimenpiteelle on riittävästi ,kun puilla on tilaa kasvaa eikä tarvitse pelätä latvusten supistumista ennen aikojaan. Saa odotella rauhassa puiden kasvamista 100-litraisiksi tai jopa yli.Ammattimaista toimintaa.

    Tolopainen Tolopainen

    Onkohan Visakallon ajatus karannut metkaehtojen mukana. Jos kasvatetaan laatumäntyä, ei niitä alle 15m pituudessa ensiharvenneta. Jos ehdot muuttuu, että pituusraja laskee 10m. Visakallo tietenkin tekee enskan silloin. Hän menee tukieuro edellä, koska Sukisuki pitää saada vaihdettua pois.

    konstapylkkerö2

    Tunnetusti puuta kasvatetaan yleensä sitä tiheämmässä mitä rehevämpi kasvupaikka on. Mutta tukkipuusaannon nopeuttamiseksi voisi olla perusteltua kasvattaa harvemmassa . Kunhan oksan paksuus pysyy raakkirajan alapuolella.

    Visakallo Visakallo

    Kuinkahan moni palstalainen on nykyään saanut mäntytukkeja myydessään laatulisää? Kyllä tänä päivänä laatumännyn tunnusmerkki on enemmänkin pitkä oksaväli ja sopusuhtaiset oksat. Tarvittaessa sahatavara kun muutetaan oksattomaksi sormijatkamalla.

    Apli

    Laatupuun kasvatus, on ollut ikuisuuskysymys mutta totta ikinä se ei ole toteutunut, laatulisää en ole koskaan saanut enkä usko koskaan saavan… Jos maaperässä on voimaa niin mielummin vähän tiheässä kun liian harvassa, ensiharvennukseen saadaan näin mukavasti puuta(:

    Visakallo Visakallo

    Tolopaista voin rauhoitella, että meikäläisen männiköt on sen energiapuu-ensiharvennuksen jälkeen suurimmaksi osaksi harvennettu jo uudestaan. Aivan ensimmäiseen vuoden 2005 energiapuu-kohteeseen tulee jo 3. harvennus lähivuosina.  Lannoituksilla kun on meillä laitettu vauhtia männynkasvuun. Sekin pitää vielä muistuttaa, että älkää tehkö niin minä teen, vaan tehkää niin kuin itsestänne oikealta tuntuu. Eihän kaikkien männiköt ole hirvien talvilaidunalueilla. Tuolla Keski-Suomessa taitaa olla jopa hirvityhjiökin!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tämä on hyvä keskustelu käydä nyt kun halutaan metsien kasvattamista tiheämpänä tuotoksen nostamiseksi. Joudutaan tekemään kompromissia hirviriskin, kasvun, laadun ja talouden välillä. Muistetaan että Metka ei määrää jättämään 2500 tainta 2. taimikonhoidossa, vaan se on maksimi. Määrä voi olla hyvä jos hirviä alueella on, koska hirviriski on korkea 3-5 metrin pituudessa. Myös jos pyritään tuottamaan huippulaatua rehevän pään kasvupaikkatyypillä (MT, VT+).

    suorittava porras suorittava porras

    Minäkin kerkesin harventamaan 2000-luvun alussa käsiteltyjä energiapuukohteita. Olivat puustoltaan epätasaisia ja huonolaatuisia. Paikoin ei harvennettavaa ollenkaan. Sellaisestakin laitoin vuosi sitten kuvan ,josta energiapuuta otettiin jo toiseen kertaan ja näytti siltä ,että kolmannessakin käsittelyssä pääjae tulee olemaan energiapuu. Kolmea puulajit huonolaatuista puuta samaan läjään.

    Kolmas harvennus? Kannattaa valmistautua jo kiireesti siihen ,että harvennuskertoja on tulevaisuudessa kiertoajan kuluessa korkeintaan kaksi. Ei nimittäin riitä enää tekijöitä nypläämään harvennusta palstoille ,joilta kertyy vähän poistettavaa. Runsaspuustoiset leimikot kelpaavat ja riukumetsät jäävät järeytymään luonnon hoitaessa harvennuksen. Lopputulos on mitä sattuu tulemaan. Raivaussaha on verraton apuväline oikein ja oikeaan aikaan käytettynä siihen ,että omistaja saa puunsa aikanaan kaupaksi.

Esillä 10 vastausta, 681 - 690 (kaikkiaan 855)