Keskustelut Metsänhoito Metka-tuki

Esillä 10 vastausta, 661 - 670 (kaikkiaan 855)
  • Kokenut kaiken tietää

    Kyllä niitä energialeimikoita on monenlaisia, viime syksynä naapurilta hakattiin energian ostajan toimesta aukko, ihan oli kunnon tukkimetsää, mutta jonkin verran lahoa ja kuivaa. Aika paljon energiaa näytetään hakattavan kakkosharvennuksiltakin minultakin talvella, tukit sahalle, muu energiarangaksi samaan kasaan (ei hakannut pikkutukkeja saha) myöhäistä ensiharvennusta paljon josta tulisi muutama tukkikin, ja pikkutukkia. Paikallinen toimija laittaa kaivinkoneen giljotiinikouralla kaikki samaan kasaan, ei ole ennakkoraivattu 33 eur/ kiinto kokopuusta, haketetaan tuoreena. Sitten on niitä taimikoita, 5-10 metrisiä, johon raivaus maksaisi sen 1000 eur/ ha. Niistä sitten risupedolla tehdään kasvava metsä, puuta polttoon, ja mahdollisesti 5 eur/m3  kantorahaa ja metka metsänomistajalle. Ensi syksyllä koitan kaupata yhtä palstaa, tulee kemerasta 5v jäi vähän tiheäksi, ja yksi pikkukuvio kokonaan raivaamatta, kun siellä ei ollut kunnon puuta pelastettavana, pelkkää hieskoivua.

    Visakallo Visakallo

    Jahas! A.J. pyyteli kertausta männyn laatukasvatuksesta, ja miten Metka niveltyy siihen. Jo tässä vaiheessa kehotan lukemaan ja ennen kaikkea ymmärtämään Metkan säännöt! Samalla pitää pois-oppia Kemeran säännöt. – Huom! Korjatkaa, jos ohjeissani on virheitä!

    Olen valitettavasti joutunut kasvattamaan kaikki männikköni alueilla, joissa hirvet viihtyvät hyvin kesät sekä talvet. Se johtuu vesistö- ja maasto-olosuhteista, – jonkun mielestä vain siitä, että olen raivannut väärin…

    -Kaikki alkaa männyn hyvästä alkuperästä, eli siemenen pitää olla jalostettua!

    -Männyntaimikossa ei saa missään vaiheessa olla lehtipuuta, eikä kovin paljoa kuusiakaan, koska ollaan männyn maapohjalla!

    -Varhaisperkaus tehdään, kun männyt ylittävät 0,7 metrin pituuden. Poistetaan kaikki lehtipuu, ja harvennetaan tarvittaessa vain kaikkein tiheimpiä kylvötuppaita. – Haetaan 1. Metka

    -Tehdään taimikonhoito, kun taimikko on yli 3 metriä pitkää, max 2500 kpl/ha tiheyteen. -Haetaan 2. Metka

    -Tehdään ensiharvennus, kun puusto on vähintään 8 metriä ja enintään 11 metriä. (2025 vielä 12 metriä) 800-1500 kpl/ha tiheyteen. -Haetaan 3. Metka

    Huom! Lehtipuita voi joutua poistamaan jo ennen varhaisperkausta ja myös raivausten välillä, sillä hirvet eivät muista syödä aivan kaikkia niitä!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Visakallo. Tuo enska on siis ilmeisesti energiaharvennus, koska kuituna noin pientä puustoa ei kannata hakata. Myöhemmin sitten perinteinen kuituharvennus, jossa voi olla osa tukkia paremman pään kasvupaikalla.

    Aika laaja on tuo tiheyshaitari 800-1500, tuleeko se Metkan säännöistä? Miten määräytyy käytännössä kuinka paljon jää kasvamaan? Lehtipuita pitäisi jättää ainakin riistatiheiköihin ja säästöpuuryhmiin, vaikka ne muuten kuritetaan palstalta pois.

    Tolopainen Tolopainen

    Ei kukaan osta 8m pituista enskaa, kyllä se pitää olla vähintään 11m. Tuo raja on liian alhainen.

    mehtäukko

    Korjatkaa, jos ohjeissani on virheitä!

    -Tehdään ensiharvennus, kun puusto on vähintään 8 metriä ja enintään 11 metriä. (2025 vielä 12 metriä) 800-1500 kpl/ha tiheyteen. -Haetaan 3. Metka

    Millaisella ha-saannolla tässä pelataan?  L/m3?

    Visakallo Visakallo

    Ilmoitin Metkan raja-arvot. Jos raivataan vain 8 metristä, niin silloin tehdään raivaussahalla maahan, mutta 11-12 metrinen on energiakohde manuna tai koneella,  jossa poistetaan max 1700 kpl  30 litran runkoa, eli 50 mottia/ha. Uriltahan sitä tavaraa tässä vaiheessa kertyy. Maapohjahan näissä ratkaisee, miten kannattaa tehdä.

    Kokenut kaiken tietää

    Eikös se ensiharvennus ole, jos puusto laitetaan ensiharvennuksen jälkeiseen tiheyteen? Tuo 11 metrin raja taitaa helposti tarkoittaa, että karsittuna ei tahdo saada tuota 35 kuutiota kertymää, kokopuuna onnistunee? Kovin myöhäiseksikään sitä ensiharvennusta ei voi lykätä, kun hirvivaaran takia tiheyttä ei voi aikaisin vetää alas. Toki tiheys auttaa karsiintumiseen ja puuston laatuunkin, ja harvennuksessa voi suosia laadultaan hyviä runkoja. Kyllä sillä tuella vielä jokin merkitys viimeiselläkin kerralla on, lisää kolmanneksella ensiharvennuksen tuloa.

    Panu Panu

    Pituusrajaa on laskettu, jotta motohakkuut saataisiin pois tuen piiristä. Tarkkana saa olla, paljon alle 11m ei hakkuuta viitsi tehdä ja jos menee yli niin kriteerit eivät täyty. Pienpuun korjuun tuki on enää 50€/ha, joten ei hirveästi häviä vaikka kertymä jäisi alle 35m3, paitsi ostaja ehkä häviää.

    Pituusraja saattaa pudota lisää jatkossa. Tosin eniten sitä metkaa tarvitaan jos joutuu 10m riukuuntunutta puustoa raivaussahalla harventamaan.

    Visakallo Visakallo

    Tuo kertomani kolmen Metkan ketju toimii, mutta se edellyttää sitä, että kaikki vaiheet tehdään alusta asti. Tuo 35 motin raja ei ole ongelma, koska urilta kertyy puuta, tehdään sitten karsittua rankaa tai kokopuuta.

    Visakallo Visakallo

    Näitä on nyt meillä tehty jo yli 20 vuotta, hehtaareitakin on kertynyt melko runsaasti. Metka mahdollisti nyt kolmannen tukikerran. Tuntuu, kuin olisin itse kirjoittanut nykyiset Metkan säännöt!

Esillä 10 vastausta, 661 - 670 (kaikkiaan 855)