Keskustelut Metsänhoito Metka-tuki

Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 536)
  • jees h-valta

    Mitähän harventamista 2000/ha männikkö tarvitsee? Kun istutustiheys on juuri tuo. Jopa 1600/ha olen yrittänyt saada M-G:n toimarin pikkuhiljaa uskomaan.  Ja se vain ennakkoraivataan ennen ensiharvennusta joka tehdään 20-30v ikäisenä. Nyt ennakkoraivaan männikköä joka on kolmekymppistä ja on kerran kevyesti raivattu. Valitettavasti on ollut siemennetty ja siksi tarvitaaan kaksi käsittelyä. Edellisen omistajan peruja.

    A.Jalkanen

    Se on kyllä kätevää jos jessen metsiin ei tule vesakkoa lainkaan. Ehkä hirvet popsivat ne pois…

    Visakallo

    Onko se Jessen männikkö mennyt jo yli 12 metrin pituiseksi?

    jees h-valta

    Kyllä ne hirvet popsivat tasaisesti niin mäntyjä kuin vesakkoakin. Mutta se on pakko hyväksyä vielä kotvan. Toivottavasti pedot alkavat hiukan paremmin säännöstellä hirvikantaa kun nyt saavat metsästysrauhan. Neljä hirveä kävin illan lenkillä juuri hätistämässä pois H-vallan Koirakorven palstalta. Istutusmännikkö saanut jo tänä talvena todella rajua kyytiä vaikka talvi vasta aluillaan. Tulee aikanaan näkymään palstan mäntytavarassa pahoina vikuutuksina. Ja nyt aiheuttaa monen vuoden kasvutappiota kun taimet eivät pääse nousemaan rauhassa yhtään. Joka talvinen riesa nuo hirvet.

    suorittava porras

    Edellisen sivun Visan kommenttiin on todettava ,että ei ole suinkaan aivan sama ,miten metsiä kasvatetaan. Toimenpiteiden viivästyminen aiheuttaa väistämättä työmäärän lisääntymisen  laiminlyönnin seurauksena. Omatoimiselle mo:lle vuoden myöhästyminen tarkoittaa vähintään kymmenen prosenttia lisäkuluja ja hikikarpaloita ja kulu jatkaa kasvuaan siihen asti ,kun homma on tehty.

    Jos työ teetetään ulkopuolisella saattaa suolaisemman hinnan ohella muodostua ongelmaksi työvoiman saatavuus. Rästikohteet ovat ammattilaisten heiniä. Omatoimisilla ei välttämättä riitä osaaminen eikä sitkeys. Oikea-aikaiset toimenpiteet onnistuvat vaatimattomammallakin fysiikalla ja osaamisella. Keskiverto mo:n 30 ha:n metsäomaisuus on varsin viaivatonta pitää kunnossa, kun seuraa metsän kehitystä ja tekee työt oikealla hetkellä. Työvoiman saatavuus ei muodostu ongemaksi ,kun mo hoitaa toteutuksen itse.

    Isommat pinta-alat ovat hieman eri asia ,mutta periaate sama. Visan metsäomaisuuden määrää en tiedä ,mutta kolmen vuoden aikana hän on uhrannut metsiinsä työpanoksen ,jolla katettaisiin lähes tuhannen metsähehtaarin metsätilan raivaustarpeet / vuosi ,mikäli töiden ajoitus olisi kohdallaan. 5% pinta-alasta tulisi raivattua joka vuosi.  Toteutus pitää sisällään 3-4 raivauskertaa /kuvio kiertoajan kuluessa.

    Toki metkatkin kannattaa hyödyntää ,jos ehdot täyttyvät ,mutta kolmas kierros voi jäädä haaveeksi metsän kasvun ylitettyä tukeen oikeuttavat raamit oikein ajoitettujen toimenpiteiden seurauksena. Se riski kannattaa kuitenkin ottaa.

    arto

    Juuri valtionvalta myönsi susilupia 9 prosaa kannasta saa ampua luvilla. Kivasti ne laittaa hirvet laumoihin,

    Visakallo

    Pitää nyt jo 12. kerran suorittavalle muistuttaa, ettei minun metsissäni ole ollut rästikohteita ainakaan viimeisen 50 vuoden aikana, minkä olen niistä käytännössä vastannut. Sekin pitää samalla jälleen toistaa, että hoidan muitakin kuin omia metsiäni, eli sinällään suorittavan pinta-ala arvio on oikean suuntainen.

    Talleta suorittava tämä teksti, tai kirjoita pääkohdat itsellesi ylös, sillä muistiasi ei voi kovin hyväksi kehua.

    suorittava porras

    Kyllä yhdeksän litran keskikulutus hehtaaria kohden kielii siitä ,että rästejä on vähän ollut . Nyt ne on hoidettu ja hyvä niin. Toinen viite rästien suuntaan tai liian kevyesti toteutettuun raivaustyöhön on ,että harvennukselle on kiire jo siinä vaiheessa ,kun latvukset yltävät 12 metriin. Sopivaan tiheyteen raivattu taimikko saa kehittyä rauhassa pari metriä pidemmäksi . Ainakaan latvuksen liiallisen supistumisen vuoksi ei palstalle ole kiirettä.

    Voihan sitä suurta polttoaineen kulutusta perustella silläkin ,että tilan ulkopuolisilla kohteilla tilanne on huomattavasti huonompi ja kovat lukemat ovat peräisin sieltä. Sen voi vain Visa tietää.

    Visakallo

    Kyllähän minä ne polttoaineen kulutuksen perusteet olen jo pariin kertaan kertonut, mutta suorittava ei näytä niitäkään muistavan. Jos tuo 12 metriä on liian vähän, niin miksi se on sinne Metkan tietoihin sitten laitettu? Eikö tieto Keski-Suomen suunnalta kulje Helsinkiin asti?

    suorittava porras

    Olisi tainnut olla liian iso rysäys lopettaa pienpuun korjuutuki kertaheitolla nyt vallitsevassa ongelmallisessa tilanteessa. Kyseltyäni vähän perusteita ,miksi tuki jäi voimaan , sain perusteluksi , että on tarve turvata energiantuotanto poikkeuksellisessa tilanteessa ja saada kaikki mahdollinen materiaali markkinoille.

    Se huono puoli näissä tuissa on ,että hoitorästit kasvavat tuista huolimatta ja nekin ,jotka ovat orientoituneet paremmin metsätalouteen tekevät epäedullisia päätöksiä metsänsä suhteen kokonaisuutta ajatellen. Hoitohankkeet toteutetaan metsän kannalta epäedullisemmalla hetkellä ja tavalla vain siksi, että saadaan hankkeelle tukea. Tukien alkuperäinen tarkoitushan on hoitaa rästejä pois päiväjärjestyksestä. Parasta mahdollista metsänhoitoa ne eivät takaa.

Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 536)