Keskustelut Metsänhoito Metka-tuki

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 655)
  • Visakallo Visakallo

    En tiedä minkälaisia taimikoita ja nuoria metsiä teillä muilla on, mutta olen nyt verrannut kaikkia Kemera-aikana toteutettuja kohteita, niin yhdessäkään niistä ei tuo 12 metrin pituusraja olisi tuottanut ongelmia.

    suorittava porras suorittava porras

    Korjuussa nuo alle 12 metriset ovat akuutti ongelma. On ollut mahdollisuus verrata markkinaehtoisesti ja tukien avulla kasvatettuja kohteita keskenään. Markkinaehtoinen kasvatustapa on vienyt voiton kirkkaasti. Tyhää ei ole tarvinnut niillä kohteilla kopeloida . Kertymä on ollut lähes poikkeuksetta vähintään kolmanneksen isompi jo ensiharvennuksessa eikä ole tarvinnut jännitellä ,jääkö riittävästi puita kasvamaan . Varhaisperkaukseen suunnatun tuen vaikutus yksityisellä puolella ei tosin ollut nähtävissä vielä siinä vaiheessa. Yhtiö oli ottanut ko työmuodon työkalupakkiinsa jo paljon aiemmin. Siellä katsotaan ,mitä toimenpiteitä metsä vaatii, ei sitä ,missä vaiheessa ja millä ehdoilla ko toimenpiteeseen saa tukea .

    Visakallo Visakallo

    Nyt alkaa suorittavankin jutuissa kuulua hieman jo siirtymistä pois sieltä historian hämärästä tähän päivään. Aikansahan se kieltämättä otti!

    Panu Panu

    Männikössä latvuksien supistumisen takia EH tulee tehtyä siinä 12 metrissä tai jopa aiemmin. Kuusikossa taas vihreä latvus kestää varjoa paremmin ja niitä voi latvuksen puolesta kasvattaa pitempään. Tosin kaikki riippuu tiheydestä, joka männikössä on oltava riittävä ettei tule liian paksuja oksia.

    suorittava porras suorittava porras

    …niin se markkinaehtoisuus ei kuvaamassani tapauksessa sisältänyt tukia . Päätökset tehtiin biologisin perustein  ja talouden sanelemilla ehdoilla. Kun tarvittavat toimenpiteet tehtiin ajallaan , pysyivät työkustannukset kurissa ja saavutettiin kokonaisuutta ajatellen paras taloudellinen tulos.

    Panu Panu

    Uusimmassa Stora-Enson Terve Metsä-lehdessä kehotetaan tekemään taimikonharvennus 5-10m pituudessa ja EH 30v iässä ennakkoraivausta unohtamatta. Puunostajan näkökulmasta ohjeet ovat tuollaiset.

     

    suorittava porras suorittava porras

    Jos taimikon harvennuksen jättää vaiheeseen ,jossa puiden pituus on kymmenen metriä , menetetään merkittävästi puuston säänkestävyydessä. Liian lähellä toisiaan kasvavat puut kehittyvät sekä latvukseltaan että juuristoltaan toispuoleisiksi  eikä vahinkoa voi enää korjata.

    Kasvutilaa tulee olla tasaisesti ja sopivasti kussakin kehitysvaiheessa. Se kymmenmetrisen taimikon harventaminenkin on monelle tekemätön paikka. En odottelisi taimien kasvua viisimetriseksikään. Homma hoituu vähemmällä vaivalla sitä ennen ja lopputuloskin on varmasti parempi.

    arto arto

    <p>Mulla nyt työnmaana 2 harvennus tulossa  teen ennakkoraivauksen  ihan kunnolla kuusta nurin,</p>

    Pete

    <p>Metka-asetuksessa ”sallittu” 2500kpl/ha tiheys ja pyrkimys sekapuustoihin johtavat helposti liian tiheisiin nuoriin kasvatusmetsiin, jotka on syytä ensiharventaa 12m pituusvaiheessa. </p><p>Mikään ei kuitenkaan estä tekemästä taimikonharvennusta viljelykuusikoissa max 1600kpl/ha (sisältäen sekapuut) ja männiköissä max. 2000kpl/ha asentoon jo 5-7m pituusvaiheessa kuten Visakallo tekee(?). Tällaiset puustot kannattaa metsänomistajan ensiharventaa jo 12m valtapituudessa kun tavoitteena on mahdollisimman hyvä järeytyminen ja kasvukunto. Puunostajan ja suorittavan toiveena on eh vasta 15m vaiheessa ja sekin onnistuu kohtuullisesti kun vaan taikonharvennukset on tehty em. 1600(kuusivaltaiset) ja 2000(männiköt) tiheyksiin ajallaan. Ja sama pätee tukiaisilla ja ilman.</p>

    Visakallo Visakallo

    Asia on juuri kuten Pete edellä kertoi. Ei nämä asiat koskaan ole niin ehdottomia ja mustavalkoisia kuin joskus esitetään. Jokainen voi harkita, mikä on järkevintä omalla kohdalla. Tukia ei tarvitse ottaa vastaan, jos ei jostain syystä halua, mutta turha on myös syyllistää niitä, jotka niitä käyttävät. Ne ovat kuitenkin laillisen yhteiskuntajärjestelmän tuotteita, kuten kaikki muutkin yhteiskunnan tarjoamat tuet.

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 655)