Keskustelut Metsänhoito Metka-tuki

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 536)
  • pihkatappi

    Välillä Visakallon metsät kasvaa hurjasti ja välillä nuoret metsät venyy vain puolimetriä vuodessa. No sama kai se mitä täällä höpötetään.

    Metsäkupsa

    Täällä on Visakallon Kemera/ Metka asioita näköjään puitu juurta jaksaen. Itsellä on tehty tai on odottamassa jonkin verran näitä nuorenmetsän kohteita jotka täyttävät myös tukiehdot. Syyt ovat usein moninaiset, miksi harvennushakkuu tehtävä hiukan etuajassa. Minulla oli onni saada apulaiseksi liki 20:si vuodeksi eläkeläismies taimen istutuksiin ja ennen  kaikkea raivauksiin. Metsätöistä hänellä ei ollut oikeastaan muuta kokemusta kuin polttopuiden keräystä taloihinsa muiden metsistä ja poikasena yksi justeerisavotta Kymiyhtiön mailla. Sen lumisavotan tuloksena päätti katsoa muuta ammattia, vaikka pomo lupaili seuraavan savotan olevan sitten paremman.

    Taimikot jäivät liian tiheiksi raivatessa, koska hänen mielestään muutoin liian harvaksi olisi menneet. Sanoi myös, että jos paikot, niin saat sitten tehdä itse. Näillä mentiin, sillä hän oli työelämässä ollut työnjohtajana korjaamo ja metallipuolella. Palkkaa hän ei huolinut kuin 5 euroa tunnilta, sahat ja polttoaineet  olivat minun. Teki kuntoilu mielestä, mm. rytmihäiriöt poistuvat , eikä ollut  jouten oloon tottunut. Kahdeksan kymppiseksi jaksoi, nyt 87 vuotiaana mönkijöineen keskittyy  omakotitalon hoitoon. Siksi minulla on näitä energiapuukohteita, joiden hakkuu kannattaa ilman tukiakin, mutta kun verojakin maksan keskimääräistä enemmän saan Kemeroilla/ Metkoilla minäkin vähän takaisin.

    Visakallo

    Kyllä se puoli metriä/vuosi on havupuilla aivan hyvä keskimääräinen pituuskasvu. Tämän kesän pituuskasvu oli kuusella poikkeuksellisen hyvä, mutta vuodet eivät metsässäkään ole veljeksiä. Jos olette sitä mieltä, että tuo 12 metriä on liian vähän, niin asiaahan voi vielä korjata.

    A.Jalkanen

    Satasen lisätuella ei pitäisi olla merkitystä siihen milloin tehdään taimikoiden hoidot ja ensiharvennus; 100 euroa per poistuman minimimäärä 35 m3 on 2,86 euroa per m3.

    suorittava porras

    Tuossa edellä Kupsa vahvistikin elävällä esimerkillä , mistä on kysymys. Jännityksellä odotan, jatkuuko ongelma edelleen ,kun tuki ohjataan alle 12 metristen puiden korjuuseen ja metsät kasvatetaan tarkoituksella ylitiheinä siihen asti riittävän hakkuukertymän turvaamiseksi.

    Liika tiheys syö tuottoa johtuipa se sitten hoitamattomuudesa tai liiasta varovaisuudesta taimikon käsittelyssä. Porkkanoita ei ainakaan pitäisi asetella siten ,että ne suosivat virheellisiä ratkaisuja puuston kiertoajan kuluessa. Tavoitteena tulee olla taata metsille mahdollisimman häiriötön kasvu kaikissa vaiheissa. Tilanteesta ,jossa hoitotyöt ovat myöhässä tai toteutettu vajavaisesti ja hakkuut tämän seurauksena  on tehtävä liian varhain ,olisi vähitellen päästävä eroon.

    Visakallo

    Suorittava unohti nyt sen tärkeimmän asian. Metkaa saa nyt vaikka viiden vuoden välein, jos siihen tarvetta on. Ensin varhaisperkaukseen, sitten taimikonhoitoon, ja lopuksi ensiharvennukseen. Tämä ketju varmistaa, ettei metsä ole missään vaiheessa ylitiheää, ja järeytyy riittävästi ensiharvennukseen mennessä.

    Visakallo

    Miksi puhutaan nyt vähätellen satasen lisätuesta, kun kysymys on kuitenkin yhteensä 700 euron tuesta/ha?

    A.Jalkanen

    700 euroa on ihan hyvä summa, ei siinä mitään, mutta 400 euroakin on hyvä summa, eli varhaishoito ja taimikonhoito. Nyt oli tarkastelussa se 12 (15) metrin pituusraja. Pitää myös muistaa että 8 metrin pituuden jälkeen jäävää puustoa sai olla vähemmän kuin ennen sitä. Oletetaan että ennen sitä on hoidettu taimikko max tiheyteen 2500 runkoa.

    Teetkö nyt ensiharvennuksen tai energiahakkuun liian aikaisin pituusvälillä 8 – 12 metriä (8 – 15 metriä lehtipuustossa) saadaksesi 300 euroa tukea? Olisiko parempi kasvatusketju sellainen, jossa tehdään edelliset hoidot niin säntillisesti, että kolmas hoitokerta tarvitaan vain rehevillä kasvupaikoilla (lehto ja lehtomainen kangas)?

    Todennäköisesti tuon verran rahaa häviää ja vieläpä moninkertaisesti verrattuna siihen, että tekee harvennuksen oikea-aikaisesti. Mihin tuota pituusrajaa edes tarvitaan? Miksi energia- tai ensiharvennushakkuuta pitäisi tukea verorahoilla?

    suorittava porras

    Kaksi ensimmäistä tukea oikein käytettynä ja toteutettuna pitäisi johtaa siihen ,että alle 12 metrisiä metsiä ei puuston kehityksen kannalta tarvitse vielä hakata. Kolmas tukikerta jää tarpeettomaksi.

    Saamani tiedon mukaan pienpuun tuki jäi voimaan vain ulkoisista syistä johtuvan energiavajeen takia eikä jatkosta ole takeita. Fokus kannattaa asettaa vain kahden tukikerran toteutumiseen tämänkin takia ja ne ovat varhaisperkaus ja th .

    Visakallo

    Se 12 metrin ensiharvennus ei tule tehtyä liian aikaisin, kun varhaisperkaus ja taimikonhoito on tehty ajallaan.  Sekin pitää muistaa, että tuki on aina vapaaehtoinen!

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 536)