Keskustelut Metsänhoito Metsurin työehtosopimuksen mukainen palkka

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 449)
  • Metsurin työehtosopimuksen mukainen palkka

    Merkitty: 

    Taannoin oli arton kanssa vääntöä metsurien suoritepalkkauksen maksajan vastuusta.

    arto oli vahvasti sitä mieltä, että aina on maksettava urakkalisä, vaikka ”metsuri olisi saamatonkin.

    Näinhän se ei ole AINA. TES sisältää myös vanhan- perinteisen urakkapalkan tapaisen suoritepalkkausmuodon. Se on kirjattu sopimukseen :”SOVITTU SUORITE”- nimikkeellä.

    Siinä on esim hehtaaritaksa raivauksella ja sen voi tehdä ahkerasti tai laiskasti, palkka ei riipu käytetyistä työtunneista tai -päivistä. Se on se, mitä on sovittu!

  • Kumikettu

    Itse yritin hetken tehdä metsurin töitä lisähommina eräälle maakunnalliselle yrittäjälle. Ennätin tekemään istutusta vain, kun homman nimi selvisi ja äijä paljasti karvansa. Mikään etukäteen sovittu ei pätenyt. Otin lantit jonoon ja heti pois.

    Tämä oli totuttanut itsensä dominoimaan iippoja työmaillaan.

    Kun teen jotain, niin teen suoraan tutuille ja tutuntutuille. Onneksi työn jälki kelpaa ja laskutus on molempien osapuolten mieleen. On se niin helppoa.

    Urakkametsuri 2017

    Kyllä se toimii työntekijänäkin homma, kun pomo on rehti maksaja, kuten itsellä oli useamman vuoden työskentelin samassa, ja nykyisessä myös ei ole pomon vika vaan tämän systeemin , ja eräiden ahneuden ,jotka tuon tuotosluvun kanssa alkoi palkkaani itselleen vekslaamaan. Mutta taatusti tilapäiseksi jäi tuo homma, ja omani otan takaisin.

    Urakkametsuri 2017

    Kumikettu, lieneekö itsellenikin tuttu tyyppi kyseessä, samat täältä ja monelta muulta kuultuna, joiden tiedän olevan  kovia työmiehiä, mutta eiköhän nämä asiat jollakin tavalla vekslaannu, itselle aiheutunut harmia yms, kerrannais vaikutuksineen aivan älytön määrä, asian tiimoilta, ja selvitelköön sellaiset tahot asioita nyt joille se kuuluu, tosin hieman varauksella siihenkin suhtauduttava, monenlaista venkulointia tullut vastaan elämän varrella, useammalta taholta, ja tietynlaisten ihmistyyppien aiheuttamina, mutta päättänyt etten katsele sellaista enään yhtään.

    MIISU4F MIISU4F

    Näemmä työtätekevää metsuriväkeä ei kiinnostanut lähteä edes viittätoista ihmistä kurssille. Metsäalan TES koulutus siis peruttu liian vähisen osanottajamäärän takia.

    Koulutus järjestettäneen toiste, jos kun korona ei ryöpsähdä. Minuu ei enää niin kovin paljon innosta täällä palstalla tes asioista keskustella. Olisi hyvä ja kiva juttu saada vaikuttamisen paikoille porukat sankoin joukoin mukaan.

    Metsänmies

    On tietysti hyvä, että joillakin riittää vielä intoa käydä noissa koulutuksissa, mutta kyllä MIISU hyvä asia on niin, että on se ja sama, mitä noissa TES-koulutuksissa käsitellään. Siitä lähtien, kun suuret metsäyhtiöt alkoivat siirtää suorittavaa työtä yrittäjille, on työntekijöistä tullut hyvin hajautettu ryhmä. Muutaman työntekijän yritykset hoitavat nykyisin suorittavan työn. Tuollaisissa porukoissa on turha ruveta puhumaan mistään TES- asioista. Lisäksi jatkuvasti lisääntyvä ulkomaalainen työntarjonta heikentää omalta osaltaan suomalaisen metsurin asemaa….  Urakkametsuri on oikeassa, että välistävetäjiä on liikaa.  Tunnen itsekin tapauksia, että maanomistaja on tehnyt sopimuksen metsänhoitotöistä suuren metsäyhtiön kanssa, tämä siirtää työt franchising-yrittäjälle, joka siirtää ne varsinaiselle metsäpalveluyrittäjälle. Tuolla metsäpalveluyrittäjällä on vielä aliurakoitsija joka saa työt seuraavaksi. Ketjun viimeisenä lenkkinä on tuon  suuren metsäyhtiön aliurakoitsijan(Franchising-). aliurakoitsijan(Metsäpalvelu-), Aliurakoitsijan metsuri, joka lopulta tekee tuon hoitotyön. Maanomistaja ja metsurin välillä on siis kolme välistävetäjää. Olisi ilman muuta , sekä maanomistajan, että metsurin etu, että työt siirtyisivät suoraan tilaajalta suorittajalle.

    jees h-valta

    Miisun huomio on siinä mielessä surullinen että metsureita on varmasti kymmentä hyvinkin vaikea koota johonkin päin suomea kurssille. Kun siinä tarvitaan jo lähes koko maan TES-palkatut metsurit. Kaikkihan ne alkaa yrittäjiä toiminimellä olla ja yksityisille toimijoille aliurakoijia. Juuri kuten Metsänmies valotti yllä.

    Kumikettu

    UM17, ei näitä nimiä voi mainita, mutta eipä sillä väliäkään. Aina täytyy olla itselleen uskollinen.

    Sitä tässä puntaroin, että eikö millään voisi saada netin kautta aikaiseksi osuuskuntatyyppistä kansallista verkkoa hyvistä tyypeistä, joka raivaisi itselleen ja perheelleen leivän. Jokainen hoitaisi omat sopimuksensa ja laskutuksensa, mutta markkinointi olisi yhteinen. Ilman välikäsiä. Silloin se pitäisi päällään. Ahneet pakottajat pidettäisiin poissa ja toimittaisiin kaikin tavoin vastoin ihmisen luontaista vaistoa kerjätä itselleen ikävyyksiä.

    Jätkä

    Osuuskuntatyyppinen yhteenliittymä olisi tietenkin periaatteessa hyvä, mutta ihan oikeasti sekin edellyttäisi jonkinasteista taksoitusta, jolla työvaikeudet ja muut hidastavat elementit tulisivat huomioitua tasapuolisesti.

    Jos julistettaisiin Kekkosen tyyliin häpeällinen tilanne ja korostettaisiin esim taimikoiden harvennuksen tärkeyttä maamme puunjalosteollisuuden tarpeet huomioiden, tuo taksoitus voitaisiin varsin hyvin tehdä Metsäkeskuksen toimesta.

    Kuitenkin sen tekijöinä pitäisi olla ammattimetsurit, joilla olisi jonkinlainen käsitys työn vaativuudesta.

    Puuki

    Yhden tai muutaman metsurin firma joka sopii suoraan mo:en kanssa taksan toimii parhaiten. Ei varmastikaan riitä tekijöitä eikä töitä , jos/kun  välissä on pari ylimääräistä laskuttajaa ja taim.hoidon hinta kohoaa sen takia maksajalle  älyttömäksi.  Eikös nykyään ole jotain kevytyrittäjyyttä ja laskutus palveluja jotka ei ole ylihinnoiteltuja ?  Taksotuksen pitää vain olla oikeassa suhteessa työmäärään ja työn tuottavuuteen kohtuudella.   Jos taimikonhoidot taksotetaan keskimääräisellä hinnalla palvelujen ostajille   , ei se toimi hyvin , kun joku  kohde tulee ylihinnoitelluksi ja joku toinen alihinnotellaan.      Vakimetsuri toimii hyvin , kun molemmat osapuolet tietää jo etukäteen miten homma toimii .

    Ola_Pallonivel

    Maaseudulla ei osata markkinoida, olen tästä aiemminkin kirjoittanut.

    Katsoin mielenkiinnosta erään paikkakunnan tilanteen laittamalla Google hakuun paikkakunnan nimen ja perään metsuri. Ei yhtään osumaa. Ei kannata ihmetellä, jos ihmiset ottavat yhteyttä MHY tms. suureen toimijaan.

    Sama homma, kun oli kirvesmiehelle töitä. Rautakaupasta piti kysellä tekijää, kun ei muuten löytynyt. Ihmeellistä hommaa, porukka odottaa että kotoa tullaan hakemaan töihin. Saattaisi saada paremmin palkkaa, jos yrittäjä itse neuvottelee tilaajan kanssa. Varsinkin mökkiläiset saattaisi maksaa hyvin, kun ovat tottuneet kaupungin hintatasoon.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 449)