Keskustelut Puukauppa Merkintänauhojen värit – mitä tarkoittaa?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 32)
  • Merkintänauhojen värit – mitä tarkoittaa?

    Onko merkintänauhojen väreille joku standardi tai yleisesti käytössä oleva tapa, mikä väri tarkoittaa mitäkin? Punaista yleensä leimikon rajoissa, mutta onko jotain ”koodia” missä käytetään keltaista-sinistä – eri raitoja jne?

  • suorittava porras suorittava porras

    Punainen=avohakkuun / tilan raja

    Sininen = harvennusleimikon raja

    Oranssi=ajoura

    Keltainen=varastopaikka

    Keltainen , jossa juovia = varoittaaa sähkölinjoista tai säästöpuista

    Uusimmissa nauhoissa on myös tekstitys käyttötarkoituksen selventämiseksi ja rajauksen suorittaneen tahon logo (esim SUOJELE SÄÄSTÄ, SÄHKÖLINJA , )

    mehtäukko

    Tarkennuksena Suorittavan litaniaan,- oranssi= kokoojaura tai reitti palstalle.

    Panu Panu

    Mun kokemuksen mukaan ainakin säästä/poista nauhojen väri vaihtelee alueittain, yleensä sinistä ja keltaista näihin tarkoituksiin.

    Puuki

    Sininen oli ennen varastopaikan & sinne tuovan kokoojauran/reitin väri ja kelta-punanen on suojeltavan säästöpuun yms. merkkaamiseksi.   2- punaista oli leimikon rajaustapa.  1 punainen muilla aloilla (esim. th-alue) Ne on ihan firmakohtasia nykyään nuo värien merkitykset eli sovittu mitä missäkin käytetään.

    suorittava porras suorittava porras

    En ole kertaakaan törmännyt sinisellä merkittyyn varastopaikkaan. Tosin leimikoita on joskus merkitty sillä nauhalla , mitä taskusta löytyy ja jopa reittiä marjapaikalle punaisella nauhalla. Punaista kehottaisin välttämään käyttämästä muuhun , kun tilan rajan ja avohakkuualueen merkitsemiseen. Aiheuttaa joskus turhia toimenpiteitä ja kyselyrumban väärässä paikassa.

    Keltaisella varastopaikat on merkitty jo yli 20 vuotta. Muistan tapauksen , kun ensimmäisiä kertoja avasin varaston ko lippujen väliin värikoodin tultua käyttöön. Totesin , että olipa saatu kerrankin valtuudet riittävälle varastopaikalle  tunnetusti nuukan isännän mailla. Lähes sata metriä syntyi reikää. Isäntä tuli vähän tuimana paikalle , ja totesi , että nauhat tarkoittivat hirvimiesten passipaikkoja.Tästä minulla ei ollut mitään tietoa. Oli vain määräys tehdä varasto keltaisin lipuin rajatulle alueelle leimikon reunaan. Samaan syssyyn isäntä marssi palstalle ja siirsi leimikon takarajan liputusta 50 metriä varston suuntaan. Harvennusleimikko kutistui puoleen ja varastopaikalle jäi rutkasti tyhjää tilaa….

    Kannattaa siis miettiä tarkkaan , miten merkkausnauhoja käytetään metsätalouteen liittymättömän toiminnan yhteydessä.

    Metsuri motokuski

    Tämä vaihtelee ihan toimijoiden mukaan. Yhtenäistä näyttää olevan vain punaisen käyttö.

    Tuo suorittavan malli on aika yleinen mutta mm. upm käyttää sinistä lohkon rajassa. Siellähän kuviot muodostaa lohkoja. Yleensä avohakkuukuviot ovat omassa lohkossa, harvennukset omissaan. Kun eri lohkot osuvat rinnan niin raja merkataan sinisellä.

    Puuki

    Niinpä olisi suorittavakin säästynyt harmilta ja haukuilta, kun ei olisi sitä keltaista väriä seurannut liian tarkasti. Olisi siinä voinut käyttää omaa älliäkin ja miettiä sopiiko varastopaikan koko leimikon muihin tietoihin ja nuukan omistajan tapoihin.

    isotee

    Kiitokset Suorittavalle ja muillekin hyvistä kommenteista!

    Olen käyttänyt punaista myös harvennusleimikoiden (ulko)rajoissa mutta eipä tuosta ole ongelmaa tullut kun korjuuohjeessa on kuitenkin hakkuutapa kerrottu.

    Tuo sininen, lohkoraja, oli hyvä tieto. Kiitos siitä!

    PS. Nykyään ei ilmeisesti ole tapana leimikoita nauhoitella? Luotetaanko vaan gepsiin? Olen nimittäin saanut useammalta motokuskilta kiitosta kun tilan ja leimikon rajat on nauhoitettu. Yhtiöt ei kai näitä enää merkkaile?

    suorittava porras suorittava porras

    Ohjessa oli korostettu ,että varastopaikka on rajattu keltaisella ja lippujen etäisyys puumäärä huomioonottaen sopiva. Olisiko pitänyt lähteä tekemään omia sävellyksiä? Tahtoo vieläkin kuulua ajomiesten kommentteja ,että tila ei riitä. Siinä vaiheessa ollaan jo monesti toisella kohteella. Varasto kerralla riittävän isoksi ,purku metsän puolelta ja piste.

    Puuki

    Hirven ammuntapaikkojen merkitsijällä ei ollut tietenkään samoja ”nauhotusohjeita” saatavilla. No sattuuhan niitä erreyksiä itsekullekin joskus .  Hyvä kuitenkin kun sattui varastopaikan teko oikean omistajan metsään.  Mitä muuten teit sille oikealle varastopaikaksi merkitylle kohdalle ?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 32)